Fakta: Hvad er en retspsykiatrisk patient?

Flere psykisk syge bliver dømt til behandling og havner som retspsykiatriske patienter.

Ligesom psykiatriske patienter kan retspsykiatriske patienter bliver bæltefikseret, hvis de for eksempel er til nærliggende fare for dem selv eller andre. (Foto: © Steffen Nielsen- DR Syd)

For 14 år siden var der omkring 1.300 retspsykiatriske patienter i Danmark. Siden er tallet steget, og nu ligger antallet på 3.600.

Det viser en rundspørge til landets regioner, foretaget af DR Nyheder.

Men hvad er en retspsykiatrisk patient? Det kan du få svar på her.

Når en person har begået noget kriminelt og står over for en dom, kan vedkommende nogle gange undgå straf.

Det sker, hvis han eller hun bliver vurderet til at have været psykisk syg i gerningsøjeblikket. Det samme gælder personer, der var mentalt retarderede i højere grad, da de begik kriminalitet.

Tre slags domme

Frem for straf vil retten i stedet typisk beslutte, at personen bliver idømt psykiatrisk behandling, der har som mål at forebygge, at personen igen vil begå noget kriminelt. Sker det, er person retspsykiatrisk patient.

De psykiatriske domme kan deles ind i tre forskellige kategorier: Dom til anbringelse, dom til behandling og dom til ambulant behandling ved en psykiatrisk afdeling.

Det fælles mål for dem alle er, at personerne på et tidspunkt gennem behandlingen bliver så raske, at de kan komme på fri fod.

Dom til anbringelse

Hvis en person bliver dømt til anbringelse, betyder det, at personen indlægges på en psykiatrisk afdeling.

Her skal personen være, indtil retten ændrer dommen. Patienterne kan ansøge om ændring af deres dom to gange om året. Hvis dommen ændres, vil det typisk være til den lidt lempeligere behandlingsdom.

Hvis personen bliver vurderet til at være meget farlig og sindssyg, vil vedkommende blive anbragt på Sikringsafdelingen ”Sikringen”. Afdelinger rykker i denne uge fra Nykøbing Sjælland til nye lokaler i Slagelse.

Dom til behandling

Hvis en person bliver dømt til behandling, bliver personen typisk indlagt på en psykiatrisk afdeling.

Går behandlingen godt, kan overlægen på afdelingen beslutte, at personen bliver udskrevet til ambulant behandling.

Personen kan blive genindlagt, hvis Kriminalforsorgen sammen med overlægen vurderer, at den ambulante behandling ikke er tilstrækkelig.

Dom til ambulant behandling

Hvis en person bliver dømt til ambulant behandling, skal personen møde i behandling i det omfang, en retspsykiatrisk overlæge beslutter.

Ofte vil dommen give overlægen mulighed for at indlægge personen, hvis det er nødvendigt.

Mentalundersøgelse

For at retten kan finde ud af, om en person skal idømmes en retspsykiatrisk behandling frem for fængselsstraf, bliver der foretaget en mentalundersøgelse af personen.

Det sker, hvis der er mistanke om, at personen var psykisk syg i gerningsøjeblikket. Personer, der har foretaget alvorlig kriminalitet som drab, drabsforsøg, voldtægt, røveri eller brandstiftelse bliver altid mentalundersøgt.

Mentalundersøgelsen foregår i retspsykiatrien. Det er forskelligt, om personen bliver indlagt, varetægtsfængslet eller er på fri fod, mens undersøgelsen foregår.

Erklæring til retten

Undersøgelsen indebærer typisk, at personen skal tale med en psykiater og en socialrådgiver. Der kan også i nogle tilfælde foretages yderligere undersøgelser som en CT-scanning eller en neurologisk undersøgelse.

Derudover indhenter retspsykiatrien også oplysninger fra sundheds- og sociale myndigheder.

Efter undersøgelsen bliver der skrevet en erklæring, der klæder retten på til at beslutte, om personen skal idømmes fængselsstraf eller en behandlingsdom. Undersøgelsen må ikke tage mere end seks uger.

Kilde: Kriminalforsorgen, Straffeloven og Justitsministeriets Retspsykiatriske Klinik

Mandag kl. 20.45 sender DR1 første afsnit i dokumentarserien ”På ubestemt tid”. I otte måneder har DR fået unik adgang til at følge livet på det retspsykiatriske hospital i Middelfart.

Udsendelserne giver et indblik i lægernes arbejde og patienternes mål om at komme ud af deres psykiatriske dom og tilbage på fri fod.