Under salamien på pizzaen: Sådan smugles stoffer ind i retspsykiatrien

Patienters opfindsomhed gør det svært for personalet at hindre stoffer i retspsykiatrien.

Skjult i en pizza, i tandpastatuber eller gemt væk i en pakke cigaretter. Det er nogle af de steder, hvor retspsykiatriske patienter har gemt stoffer. (Foto: © SCANPIX, Scanpix)

Metoderne er kreative, når patienter og besøgende smugler hash, kokain og andre stoffer ind på lukkede, retspsykiatriske afdelinger, hvor nogle af de farligste patienter er i behandling.

Det fortæller to overlæger i retspsykiatrien.

- Det er en konstant kattens leg med musen for at finde stofferne. Hvor er de nu gemt? Har de nu fundet et nyt pizzeria, der leverer nummer 68, der har hash nede under salamien, siger Peter Fristed, der er ledende overlæge på den psykiatriske afdeling i Middelfart, hvor der er 70 sengepladser.

Herion under tøjmærket

Med den nye psykiatrilov, der trådte i kraft 1. juni i år, har personalet i psykiatrien fået bedre mulighed for at kropsvisitere patienter og undersøge deres ejendele for stoffer.

På den retspsykiatriske afdeling i Middelfart gør personalet desuden det, at patienternes tøj bliver vasket, når de har været uden for afdelingen.

- Det er ikke ualmindeligt, at man har noget heroin siddende under tøjmærket. Det kan vi mærke ved, at det er lidt tykt. Så vi vasker simpelthen alt tøj. Så forsvinder det, siger Peter Fristed.

Ind med rare mødre

Trods foranstaltningerne kommer der alligevel stoffer ind.

En rundspørge, DR Nyheder har foretaget blandt ledende overlæger og oversygeplejersker i retspsykiatrien, viser, at personalet jævnligt opdager stoffer på afdelingerne. Nogle steder sker det hver uge, andre steder flere gange om måneden.

Ifølge Peter Fristed skyldes det blandt andet, at både kærester, mødre og koner kan have stoffer med, fordi de ikke bliver kropsvisiteret.

- Det smugles ind med rare mødre, der er stoppet ud hist og her med alting. Vi skal jo ikke til at klæde mødrene af. Vi kan sige, at de ikke må have tasker med ind, men vi kropsvisiterer ikke, siger han.

Kastet over muren

Elsebeth Lind, der er overlæge på et af de retspsykiatriske afsnit i Middelfart, bekræfter, at patienternes opfindsomhed gør det svært for personalet at lukke helt af for stofferne.

Hun fortæller om en episode, hvor en ansat gik ude i en have, der hører til et af de retspsykiatriske afsnit. En have, der er indhegnet af høje mure.

- Mens personalemedlemmet står der, får vedkommende lige en pakke i hovedet fra den anden side af muren. Det var altså en pakke med stoffer. Så dem udenfor har måske aftalt et tidspunkt med en patient, men så har det altså været et personalemedlem, der har stået der i stedet, siger hun.

Stoffer i tandpastaen

Elsebeth Lind kender også til eksempler, hvor stofferne er blevet smuglet ind i tandpastatuber eller cigaretpakker. Pakkerne er forinden blevet åbnet nedefra, og så er der indført stoffer, inden pakken er blevet lukket igen, som om den aldrig har været åben.

- Der er ingen grænser for deres fantasi i forhold til at få stoffer smuglet ind, siger Elsebeth Lind.

Under en ransagning på en stue på Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart blev dette æble fundet. Det er blevet brugt som en alternativ form for hashpibe. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

Opfindsomheden har betydet, at besøgende til patienter på den Retspsykiatriske Afdeling i Middelfart ikke må tage ting med ind. I stedet må de give penge, som patienten så kan købe ind for.

Stoffer i tarme

Mens psykiatriloven åbnede op for kropsvisitering, har personalet ikke mulighed for at undersøge patienternes kropsåbninger for stoffer.

I stedet tager personalet i Middelfart nogle gange en anden metode i brug, fortæller Elsebeth Lind.

- Når patienten kommer ind på afdelingen, er det sådan, at døren til deres badeværelse bliver lukket, og så skal de kvittere på et bækken to gange, før de får åbnet deres badeværelse. Hvis de har noget oppe i tarmene, kommer det ud der.

I videoen herunder kan du se Martin Høxbroe, der er sygeplejerske på Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart, vise nogle af de stoffer, personalet har fundet på afdelingen.

I aften kl. 20.45 sender DR1 første afsnit i dokumentarserien ”På ubestemt tid”. I otte måneder har DR fået unik adgang til at følge livet på det retspsykiatriske hospital i Middelfart.

Udsendelserne giver et indblik i lægernes arbejde, kampen mod stofferne og patienternes mål om at komme ud af deres psykiatriske dom og tilbage på fri fod.