For to uger siden blev en ung mand dømt til anbringelse på en psykiatrisk afdeling, efter at han sidste år dræbte en 13-årig pige i en trafikulykke.
Anbringelsen betyder, at han er vurderet for psykisk syg til at kunne afsone sin straf i et fængsel. I stedet er han blevet retspsykiatrisk patient og en del af en gruppe, der er vokset over de seneste 14 år.
I 2001 var der 1.300 retspsykiatriske patienter. 10 år senere var der 3.900. I dag ligger antallet på omkring 3.600 og er dermed fortsat næsten en tredobling sammenlignet med 2001.
Det viser tal fra landets fem regioner, som DR Nyheder har indsamlet.
Antallet er bekymrende, mener Torsten Bjørn Jacobsen, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab, der arbejder for at fremme dansk psykiatri.
- Det er et af vor tids store problemer i psykiatrien. Vi har en flok syge mennesker, der som følge af deres sygdom havner i kriminalitet, siger han.
Tre mulige årsager
Årsagen til stigningen er en ekspertgruppe i gang med at undersøge på initiativ af den tidligere SR-regering. Gruppens rapport ventes klar til november i år.
Med i gruppen sidder Dorte Sestoft, der er ledende overlæge på Retspsykiatrisk Klinik i København og medlem af Retslægerådet.
Hun peger på tre forhold, der kan gemme på forklaringen. For det første er den almene psykiatri ikke god nok til at forebygge, at psykisk syge begår noget kriminelt. Psykisk syge bliver dømt for mindre ting end tidligere.
Og den tredje grund er ifølge overlægen, at flere psykisk syge bliver dømt for vold mod tjenestemænd som eksempelvis sygeplejersker og politibetjente.
Udskrevet for tidligt
Den væsentligste årsag skal ifølge Dorte Sestoft findes i den almene psykiatri – altså der, hvor man behandler langt størstedelen af landets psykisk syge.
Hun forklarer, at det er blevet sværere at blive indlagt siden 2001, og at der er blevet skåret ned på sengepladserne. Og hvis man som psykisk syg er blevet indlagt, bliver man typisk hurtigere udskrevet igen, fordi der mangler sengepladser til nye patienter.
Det kan ifølge Dorte Sestoft føre alvorlige konsekvenser med sig.
- Der er dokumentation for, at ubehandlede psykotiske symptomer kan være direkte årsag til, at den psykisk syge begår kriminalitet. De forsvarer sig måske, fordi de tror, at der er et komplot i gang. Eller kører ind i en trafikant, fordi de føler sig styret udefra, siger hun.
Fordobling af domme
Omkring 40 procent af de retspsykiatriske patienter bliver dømt til behandling på ubestemt tid. Det betyder, at det er lægerne og i nogle tilfælde også en dommer, der skal vurdere, hvornår de er raske nok til at komme på fri fod.
Der findes ikke nye oplysninger om, hvor længe de retspsykiatriske patienter har været indlagt de seneste 14 år. Derfor er det også uvist, om lange behandlingstider er endnu en forklaring på, at der er så mange flere i behandling i retspsykiatrien i dag i forhold til 2001.
Ser man på antallet af retspsykiatriske domme, er antallet dog mere end fordoblet siden 2001. Dengang var der 362 retspsykiatriske domme, mens de nyeste tal viser, at der i 2013 var 881 domme. Heraf blev 342 dømt til behandling på ubestemt tid.
Mandag kl. 20.45 sender DR1 første afsnit i dokumentarserien ”På ubestemt tid”. I otte måneder har DR fået unik adgang til at følge livet på det retspsykiatriske hospital i Middelfart.
Udsendelserne giver et indblik i lægernes arbejde og patienternes mål om at komme ud af deres psykiatriske dom og tilbage på fri fod.