Med sine tatoverede hænder holder Steven Amzic om et gråt paprør. Det stammer fra en toiletrulle, men han har boret et ekstra mindre hul i og kan nu bruge røret til et helt andet formål.
- Det er en tjubang. Tjubang chokolademand, siger han og griner ad sin hjemmelavede hashpibe.
Så tager han en lighter, sætter ild til en klump hash, som han har placeret ovenpå det ekstra hul. Presser røret mod munden, suger og inhalerer den euforiserende røg.
Scenen udspiller sig på Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart og er en del af DR-dokumentarserien ”På ubestemt tid”, der begynder i aften.
Serien giver et sjældent indblik i hverdagen i retspsykiatrien og viser, at det er vanskeligt for personalet at holde ulovlige stoffer som hash væk fra patienter som 27-årige Steven Amzic.
Hash i lommen
Ligesom på andre psykiatriske afdelinger må patienterne ikke opbevare eller tage ulovlige stoffer. Derfor bliver de kropsvisiteret, når de skal ind på den lukkede afdeling efter en udgang.
Det sker også jævnligt, at personalet tjekker patienternes værelser for stoffer. Tidligere samme dag, som Steven Amzic ryger hash, har personalet ransaget hans værelse.
Her fandt de en toiletrulle uden paprør og havde mistanke om, at paprøret nok blev brugt til at ryge hash på. Men de kunne hverken finde det eller hashen.
Steven Amzic griner, når han bliver spurgt til, hvor han havde gemt det.
- Røret var lige foran dem. Hashen var bare i min lomme.
Uberegnelige patienter
Det er ikke kun i Middelfart, men på stort set alle retspsykiatriske afdelinger i Danmark, at der er problemer med stoffer.
Det viser en rundspørge, DR Nyheder har foretaget blandt ledende overlæger og oversygeplejersker på afdelingerne. Nogle steder sker det hver uge, andre steder flere gange om måneden.
Stofferne er et problem, fordi de kan ødelægge patienternes behandling og forsinke målet om, at de skal ud af deres psykiatriske dom og på fri fod.
- Der er mange af vores patienter, der bliver uberegnelige og uhyggelige, hvis de får stoffer. Det gælder også hash. Nogle bliver rablende sindssyge af det, siger ledende overlæge på retspsykiatrisk afdeling i Middelfart, Peter Fristed.
Intet amerikansk fængsel
Selvom stofferne påvirker patienterne negativt, mener Peter Fristed dog ikke, at hans afdeling kan øge kontrollen mere end i dag.
Har personalet givet op i forhold til stoffer?
- Nej, aldrig. Det svarer til at gå i haven og kigge på skvalderkålen. Vi hakker den, ligeså snart vi ser den, men det er ikke det samme, som at vi kan udrydde den, siger han.
Mens de retspsykiatriske afdelinger med den nye psykiatrilov har fået bedre mulighed for at kropsvisitere patienter, må de ikke undersøge kropsåbninger for stoffer. Og den beføjelse ønsker Peter Fristed heller ikke, at retspsykiatrien får.
- Det er og bliver et behandlingssted. Og det skal ikke være som i et amerikansk fængsel, hvor man bliver undersøgt i hovedet og den anden ende. Det er en helt anden stemning. Det hører ikke hjemme her.
At modstå fristelser
Peter Fristed mener i stedet, at vejen frem er at få patienterne til at forstå, at stofferne intet godt gør for dem, og at de derfor undlader at smugle eller få smuglet stoffer ind.
Vores patienter skal lære at håndtere det almindelige samfund, hvor der også vil være sådanne fristelser. Så i bund og grund skal de installeres med en forståelse for, hvorfor de skal holde sig fra stoffer.
Steven Amzic har været hashmisbruger i mange år og kan ikke undvære rusen, selv når han er indlagt.
I dokumentaren svarer han på, om han ikke synes, at der er noget forkert i at have stoffer på en lukket afdeling.
- Joo, det har du ret i, siger han og kigger ned i gulvet, før han igen smiler bredt og griner.
I videoen her kan du se, hvad personalet på Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart har fundet af stoffer på afdelingen.
Første afsnit af dokumentarserien ”På ubestemt tid” bliver sendt i aften på DR1 kl. 20.45.