Forside
Indland
Udland
24 timer
Penge
Kriminalitet
Politik
Kultur
EU
Vejret
Baggrund
Billedserier
Lydbilledserier
Lyd/Video
TV
Radio
Sport
Regionalt
International
Nyhedsbrev
Mobil
Kontakt
Søg

  Klik her for at komme til forsiden
 

  Forside     Terror i DK     Terror i verden     Terror historisk    Portrætter   
  Links         Definition af terror

 

    Al-Gama
    GIA
    al-Jihad
    ALIR
RUF
Qibla
PAGAD
 

Afrika     Europa     Mellemøsten     Amerika     Asien

(DR er ikke ansvarlig for indholdet på eksterne links)

De afrikansk-baserede terrorgrupper har for de allerflestes vedkommende et muslimsk grundlag. De kæmper for muslimske stater i Afrikas nationer.
 

 

 

 

 

Al-Gama'a al-Islamiyya 
(The Islamic Group, IG)  
Grundlagt: 1970'erne
Formål :
Vælte regeringen vha. Jihad (den hellige krig)
Base:
Egypten
Leder:
Bl.a. Sheikh Omar Abdel Rahman og Refaei Ahmed Taha
Størrelse:
Tusindvis af medlemmer
Her opererer de:
Egypten
Støttet af:
Vides ikke
 
The Islamic Group er overbevist om, at det er "Den Hellige Krigs" religiøse pligt at bruge tvang til at skubbe det ægyptiske samfund mod islamisk lov. IG's hovedmål er ministre og embedsmænd (inkl. to fejlslagne drabsforsøg mod Præsident Hosni Mubarak.) Andre mål har været politimænd, interlektuelle, kristne og udenlandske turister.
    For nylig er IG begyndt at angribe banker for at indskærpe den islamiske afstandtagen fra materialisme. Alt hvad der bliver anset for at være moralsk offensivt bliver også angrebet, inklusiv musicals, biografer og videobutikker. I et interview med BBC retfærdiggjorde Sheikh Omar Abdel Rahman angreb mod udenlandske turister med den begrundelse, at de spreder lav moral og dårligdomme, så som AIDS.
    IG har ikke meget folkelig støtte. Selvom visse dele af samfundet sympatiserer med gruppens mål, så er de imod gruppens metoder. Mubarak's regering tog i november 1992 tiltag mod de islamiske radikalister, bl.a. tog regeringen kontrollen over 40.000 private moskeer, som var mistænkt for at brødføde militanterne.

Kendte terroraktioner:  

17. november 1997:
58 turister og 4 ægyptere blev dræbt og 26 såret i Luxor i det blodigste angreb siden IG startede væbnet kamp i 1992. 
28. april 1996: IG skød mod en gruppe græske turister, der boede på Europa Hotel i Cairo. 18 grækere døde, og 14 blev såret (heraf 2 ægyptere.) IG erklærede efterfølgende, at skuddene var beregnet mod israelske turister, som også opholdt sig på hotellet.
19. november 1995: En selvmordsbombe blev kørt ind i den egyptiske ambassade i Islamabad, Pakistan. Mindst 16 døde og 60 såret.
Juni 1993: En bombe pakket med søm sprænger i en af Cairo's fattige kvarterer, bl.a. et skolebarn dør under angrebet.
August 1993: Mislykket drabsforsøg på daværende indenrigsminister Hassan al-Alfi.

Links:
Patterns of Global Terrorism, 2000. United States Department of State, April 2001 
The International Policy Institute for Counter-Terrorism
Center for Nonproliferation Studies
MEDEA
Islam - ressourcer og information
Markaz Ad-Da'wah Wal Irshad
 

 

 

 

 

Bevæbnet Islamisk Gruppe (GIA)
(Armed Islamic Group)
Grundlagt: Begyndelsen af 1992
Formål :
Vælte regeringen til fordel for islamisk stat
Base:
Algeriet
Leder:
Ukendt
Størrelse:
Ukendt
Her opererer de:
Algeriet
Støttet af:
Salafi Group for Call and Combat (GSPC) 
Iran og Sudan mistænkes af Algeriets regering
 
GIA opstod efter den algeriske regering nægtede at anerkende Islamic Salvation Front's (FIS) - det største islamiske parti i Algeriet - sejr ved valget i december 1991.Gruppen angriber regelmæssigt civile, journalister og udenlandske borgere. I de sidste mange år har GIA kørt terroristkampagner, hvor hele landsbyer til tider er blevet udslettet, ofte er hundredevis af civile blevet dræbt. Siden organisationen i september 1993 annoncerede en kampagne mod udenlandske borgere er flere end 100 udenlandske mænd og kvinder blevet dræbt i landet - de fleste europærere.Mest brugte metoder er mord og bombninger, inklusiv bilbombninger. Gruppen er kendt for at kidnappe og skære halsen over på sine ofre.
     Salafi Group for Call and Combat (GSPC) er en fraktion af GIA siden 1998 og anses i dag for at være den mest effektive tilbageværende gruppe inden for Algeriets grænser.
     Både GIA og GSPC fornægter Præsident Bouteflika's amnesti, men til forskel for GIA, så har GSPC erklæret, at den begrænser sine angreb på civile. I midlertid viste GSPC's angreb mod Paris-Dakar løbet i januar 2000, at gruppen ikke helt har givet afkald på højprofile civile som mål.
Kendte terroraktioner:
  
Sidst i 1999:
GIA kaprede et Air France fly på vej til Algier.
31. august 1998: Mistænkt for en eksplosion på en markedsplads i Algier, der dræbte 17 og sårede 60. 
23. februar 1998: Mistænkt for at stå bag en togeksplosion, der dræbte 18 og sårede 25. 
21. maj 1996: Kidnappede 7 franske munke d. 26/4 for at lave en byttehandel med den franske regering, som havde GIA-medlemmer fængslet. De 7 munke blev dræbt, da den franske regering ikke ville forhandle.

Links:
Patterns of Global Terrorism, 2000. United States Department of State, April 2001
The International Policy Institute for Counter-Terrorism
MEDEA
Islam - ressourcer og information
Markaz Ad-Da'wah Wal Irshad
 

 

 

al-Jihad  
(Egyptisk Islamisk Jihad, Islamisk Jihad)
Grundlagt: Sidst i 1970'erne
Formål :
Vælte regeringen til fordel for islamisk stat
Base:
Egypten
Leder:
Sheikh Umar Abd-al Rahman, pt. fængslet i USA
Størrelse:
Ukendt. Sandsynligvis flere hundrede hardcore medlemmer
Her opererer de:
Omkring Cairo med  netværk i Yemen, Afghanistan, Pakistan, Sudan, Libanon og Storbritanien
Støttet af:
Økonomisk støtte fra Iran, Sudan og militante islamiske grupper i Afghnistan - inklusiv Osama bin Laden. 
 
Jihad er delt i to fraktioner. En ledes af Ayman al-Zawahiri, den anden, Vanguards of Conquest (Talaa' al-Fateh), ledes af Ahmad Husayn Agiza. Al-Zawahiri er en nøgle leder i Osama Bin Laden's nye Verdens Islamiske Front. Jihad's oprindelige leder, Abbud al-Zumar, sidder fænglet i Egypten. Han opfordrede for nylig, sammen med Sheikh al-Rahman, til en "fredelig front".
    De egyptiske Jihad grupper opererer i små undergrundskabinetter og optager medlemmer i aldersgruppen 15-30 år. Grupperne har taget ansvar for adskillige terroristangreb mod egyptiske embedsmænd og institutioner, kristne ledere og deres institutioner, og israelske og vestlige mål på egyptisk terræn. Jihad's medlemmer bliver trænet i øde baser i Egypten, Afghanistan, Pakistan, Sudan og andre steder.
    Jihad specialiserer sig i væbnede angreb mod høj-profil egyptiske embedsmænd.På grund af den trussel Jihad repræsenterer mod det egyptiske regime, har de egyptiske sikkerhedsstyrker givet bekæmpelsen af organisationen topprioritet.
     Under forrige Indenrigsminister General Zaki Badr's virke blev omkring 8.000 Jihad aktivister fængslet. Dette "angreb" ødelagde dog ikke organisationens infrastruktur, og da General Abd al-Halim Moussa overtog indenrigsministerposten optrappede gruppen sine aktiviteter. Som svar derpå erklærede General Moussa i oktober 1990 at: "Sikkerhedsstyrkerne har taget den totale udslettelse af Jihad-organisationen i Egypten på sig, ligesom udslettelsen af enhver anden organisation, som prøver på at underminere regeringens stabilitet.
    Jihad har ikke udført terroraktioner inden for Egyptens grænser siden 1993. Der har dog været gentagne trusler mod USA på grund af dets fængsling af Sheikh Umar Abd al-Rahman og for mere nylige fængslinger af medlemmer ra Albanien, Azerbadjan og Storbritannien.
Kendte terroraktioner: 
  
1998:
Et planlagt bombeattentat mod den amerikanske ambassade i Albanien blev forhindret
17. november 1996: Turkish Islamic Jihad (TIJ) erklærede sig ansvarlig for brandstiftelse på Tozbey Hotel i Istanbul, Tyrkiet. 16 ukrainere døde og mere end 40 blev såret.
1995: Jihad erklærede sig ansvarlig for bombning af den egyptiske ambassade i Islamabad, Pakistan.
November 1993: Jihad erklærer sig ansvarlig for et mislykket drabsforsøg på Premierminister Atef Sedky.
18. august 1993: Jihad tager ansvar for et mislykket drabsforsøg på Inderigsminister Hassan Al-Alfi. Al-Alfi overlever, men 5 mennesker dør (heriblandt en teenager-pige), og 15 bliver såret.
26. februar 1993: En bilbombe eksploderer i World Trade Center i New York. 6 døde og omkring 1.000 mennesker såret. En ekstremistisk islamisk gruppe gøres ansvarlig. 
Juni 1992: Aktivister dræber forfatteren Faraj Fodah, som offentligt havde erklæret sin støtte til fred mellem Israel og Egypten. Efterfølgende blev en hit-liste over navne på fremtidige drabsmål offentliggjort. Blandt navnene fandtes Indenrigsminister General Moussa og journalisten Anis Mansour.
1981: Dræbte daværende egyptiske præsident Anwar Sadat.

Links:
Patterns of Global Terrorism, 2000. United States Department of State, April 2001
The International Policy Institute for Counter-Terrorism
Markaz Ad-Da'wah Wal Irshad
Islam - ressourcer og information

 

 

 

Rwandas Befrielseshær (ALIR) 
(Army for the Liberation of Rwanda, Interahamwe og Former Armed Forces (ex-FAR))  
Grundlagt: 1994
Formål :
Vælte Tutsi-regeringen til fordel for Hutu-regering
Base:
Rwanda
Leder:
Vides ikke
Størrelse:
Tusindvis af styrker
Her opererer de:
Demokratiske Republik Congo (DRC) og Rwanda. Nogle få opererer i Burundi
Støttet af:
Fra Rwandas invasion i 1998 til sin død i starten af 2001, støttede Laurent Kabilas regime i DRC ALIR med træning, våben og tilbehør
 
Former Armed Forces (FAR) var Rwanda-Hutu regimets hær, der stod bag mordet på 500.000 eller flere tutsier og opponenter til regimet i 1994. Interahamwe var den civile milits styrke, der stod bag en stor del af mordene. Grupperne gik sammen efter deres tvangsforflyttelse til den Demokratiske Republik Congo (dengang Zaire) i 1994. De er nu bedre kendt som Rwandas Befrielseshær (ALIR), som er den væbnede gren af PALIR (Rwandas Befrielsesparti).
Styrker operer sammen med Congos hær og tusindvis ALIR guerrillaer opererer bag Rwandas grænse i Østcongo. 
     I 1996 blev den amerikanske ambassadør i Rwanda og andre amerikanere truet med drab - formodentlig af ALIR. I 1999 kidnappede og dræbte skeptiske ALIR guerillaer 8 udenlandske turister på grund af en formodet USA-GB støtte til Rwandas regime.I den congolesiske krig har ALIR allieret sig med Kishasa mod rwandiske indvandrere.

Links:
Patterns of Global Terrorism, 2000. United States Department of State, April 2001

 

 

 

 

Revolutionary United Front (RUF)   
Grundlagt: Vides ikke
Formål :
Vælte regeringen
Base:
Sierra Leone
Leder:
Vides ikke
Størrelse:
Flere tusinde aktive. Dertil sympatisører
Her opererer de:
Sierre Leone, Liberia, Guinea
Støttet af:
Iflg. FN rapport støtter Liberia's præsident Charles Taylor RUF. FN har også identificeret Libya, Gambia og Burkina Faso som leverandører af våben og andet materiale til RUF.

RUF er en løst organiseret gruppe, der trods alt er en effektiv guerillastyrke på grund af sin fleksibilitet og brutale disciplin. Gruppen bruger guerrilla, kriminelle og terror medtoder så som mord, tortur og lemlæstelser. Organisationen financierer sig selv hovedsagelig gennem udvinding og salg af diamanter fra de områder RUF kontrollerer - og som gruppen kæmper for at beholde.
Kendte terroraktioner:  
 
I 2000 blev hundredevis af udsendte for FN's fredsbevarende mission holdt gidsler til deres frigivelse var forhandlet.
 
Links:
Revolutionary United Front Parti
Patterns of Global Terrorism, 2000. United States Department of State, April 2001
 

 

 

Qibla
(Muslims Against Global Oppression (MAGO), Muslims Against Illegitimate Leaders (MAIL), under fælles aktioner med (PAGAD)) 
Grundlagt: 1980'erne
Formål :
Større politisk indflydelse for sydafrikanske muslimer
Base:
Sydafrika
Leder:
Achmad Cassiem
Størrelse:
Omkring 250
Her opererer de:
Hovedsagelig i og omkring Cape Town
Støttet af:
Menes at have tætte bånd til islamiske ekstremister i Mellemøsten
 
Qibla er en lille radikal islamisk gruppe, der henter sin inspiration fra Iran's Ayatollah Khomeini. Oprindeligt var gruppens formål at oprette en islamisk stat i Sydafrika. Senere er fokus blevet at kæmpe for en større politisk indflydelse for de sydafrikanske muslimer.
     Organisationen protesterer rutinemæssigt over USA's retningslinier, hvad angår den muslimske verden og bruger radio station 786 til at promovere sine budskaber og mobilisere muslimer. Qibla samarbejder med People Against Gangsterism and Drugs (PAGAD).
Kendte terroraktioner:  

25. august 1998: Mistænkes for at have udtænkt bombningen af Planet Hollywood i Cape Town sammen med PAGAD.
Links:
Patterns of Global Terrorism, 2000. United States Department of State, April 2001 
 

 

 

People Against Gangsterism and Drugs (PAGAD)
Grundlagt: 1996
Formål :
Bekæmpe regeringen og Vesten
Base:
Sydafrika
Leder:
Abdus Salaam Ebrahim
Størrelse:
Flere hundrede medlemmer
Her opererer de:
Området omkring Cape Town
Støttet af:
Formentlig tætte bånd til ekstremister i Mellemøsten
.
 
PAGAD's oprindelige mål var at nedkæmpe vold- og narkotika kriminalitet. Efter 1998 begyndte PAGAD at samarbejde med Qibla, som er en radikal islamisk gruppe, inspireret af Iran's Ayatollah Khomeini. PAGAD og Qibla anser den sydafrikanske regering som værende en trussel mod de islamiske værdier og promoverer derfor større politisk indflydelse for sydafrikanske muslimer. PAGAD's G-Force (Gun Force) menes at være ansvarlig for attentater.
    Bombemål har inkluderet sydafrikanske autoriteter, moderate muslimer, synagoger, natklubber for homoseksuelle, turistatraktioner og restauranter med vestlige partnerskaber.
Kendte terroraktioner:  

12. september 2000:
En bombe eksploderede nær en moske i Cape Town. 7 mennesker blev såret. 
28. november 1999:
En bombe eksploderede ved en travl restaurant i Cape Town. 46 blev såret.
25. august 1998: PAGAD menes at have udtænkt bombningen af Planet Hollywood i Cape Town. 2 døde og 26 sårede. 
6. august 1998:
En bombe eksploderede uden for en politistation i Cape Town. 6 politimænd og en gadesælger døde.
Links:
Patterns of Global Terrorism, 2000. United States Department of State, April 2001
Teopolitisk Conference i Durban 27-28 marts 1998
Federation of American Scientists, Intelligence and Resource Program

 

 

 

Læs de fire spørgsmål vi har stillet politikerne

Hvad betyder NATOs artikel 5 for Danmark? - Se Anders Fogh Rasmussens svar.
Anders Fogh Rasmussen - statsminister
Hvad betyder NATOs artikel 5 for Danmark? - Se Helge Adam Møllers svar.
Helge Adam Møller - (K)
Hvad betyder NATOs artikel 5 for Danmark? - Se Mogens Lykketofts svar.
Mogens Lykketoft -
tidl. udenrigsminister (S)
Hvad betyder NATOs artikel 5 for Danmark? - Se Jan Trøjborgs svar.
Jan Trøjborg - 
tidl. forsvarsminister (S)

Terrorens verdenskort. Find terroristernes baser.
Hvor opererer verdens terrorgrupper, og hvad er deres mål?

 
   
 Til toppen    Du er her: Forside / Baggrund