OVERBLIK: Her er Matchfixingnævnets kendelser

14 sager har været indberettet til Matchfixingnævnet. I 10 af dem er faldet en kendelse.

Der er faldet tre kendelser vedrørende matchfixing i forbindelse med tre ishockeyspillere i Esbjerg Energy. Arkivfoto, der ikke har forbindelse til sagen. (Foto: © Frank Cilius, Scanpix)

Hver femte udøver, træner og leder i de danske elitesportsmiljøer fodbold, håndbold, badminton og ishockey kender til problemet med matchfixing i deres egen sportsgren, viser en ny undersøgelse fra Dansk Idrætsforbund (DIF).

Hver tiende kender til det i egen klub. Samtidig svarer fire procent, at de har fået tilbud om at medvirke i matchfixing.

Trods det udbredte kendskab til matchfixing blandt udøvere, trænere og ledere i eliteidrætsmiljøet har kun 14 sager været igennem matchfixingnævnet. I 10 af sagerne er der faldet dom, mens de sidste fire sager er blevet lagt ned.

Se her, hvilke sager, der er faldet kendelse i.

Kendelse 1 - Fodbold

En spiller i 2. division ved Nykøbing FC havde på Oddset satset på en kamp, hvor han spillede på sejr til sit eget hold.

Straf: Én spilledags udelukkelse samt bødestraf på 1.000 kroner.

Kendelse 2 - Ishockey

En ishockeyspiller fra Esbjerg Energy tages i at forsøge at matchfixe to kampe mod henholdsvis Odense Bulldogs og Rungsted Ishockey. Derudover havde han også spillet mod sit eget hold i en tidligere kamp mellem Esbjerg Energy og Rungsted Ishockey.

Straf: Ét års udelukkelse fra at spille ishockeykampe under Danmarks Ishockey Union (DIU) samt bødestraf på 12.550 kroner.

Kendelse 3 og 4 - Ishockey

To ishockeyspillere fra Esbjerg Energy spillede på, at modstanderen Rungsted Ishockey vil score 1 mål i 1. periode.

Samme sag som ovenstående.

Straf: Fem spilledages karantæne i de fem førstkommende turneringskampe under DIU samt bødestraf på henholdsvis 12.000 og 4.000 kroner til de to spillere.

Kendelse 5 - Håndbold

Otte håndboldspillere i Bjerringbro-Silkeborg Håndbold (BSV) udlover 15.000 kroner til SønderjyskE Herrer, såfremt de vinder kampen mod Skanderborg Håndbold i Herreligaens sidste spillerunde i grundspillet, da en sejr til SønderjyskE Herrer ville hjælpe BSV til en plads i slutspillet.

Straf: Én spilledags karantæne i officielle turneringskampe under Dansk Håndbold Forbund samt bødestraf på 1.000 kroner til alle otte spillere.

Kendelse 6 - Håndbold

18 håndboldspillere i SønderjyskE Herrer modtager penge fra BSV for at vinde kamp over Skanderborg Håndbold.

Samme sag som ovenstående.

Straf: Én spilledags karantæne i officielle turneringskampe under Dansk Håndbold Forbund samt bødestraf på 1.000 kroner til alle 18 spillere.

Kendelse 7 - Fodbold

Spiller fra Esbjerg fB havde satset på sejr til et hold i kamp mod Fuglebakken KFUM Århus

Straf: Én spilledags karantæne fra al fodbold under DBU samt bødestraf på 1000 kroner.

Kendelse 8 - Cykling

Løbsarrangør kendes skyldig i forsøg på matchfixing i cykelløb under DCU. Under cykelløbet Aalborg Mægleren Grand Prix deltog den professionelle cykelrytter Alberto Contador, og her havde løbsarrangøren forsøgt at arrangere cykelløbets resultat ved at betale de deltagende cykelhold for ikke at køre efter sejren, men overlade denne til Alberto Contador.

Straf: Ét års udelukkelse fra at arrangere enhver form for idrætsbegivenhed under DIF.

Kendelse 9 - Billardspil

Billardspiller kendes skyldig i matchfixing i billardkamp i privat turnering i USA. Spilleren havde dagen forinden aftalt slutresultatet på en kamp med sin modspiller, så begge deltagere gik videre fra puljespillet. Aftalen blev betragtet som en vennetjeneste.

Straf: Ni måneders udelukkelse fra deltagelse i enhver aktivitet under Den Danske Billard Union (DDBU)

Kendelse 10 - Fodbold

Fodboldtræner kendes skyldig i at spille mod sit eget hold og spille på andre kampe i turnering under DBU.

Straf: Seks måneders udelukkelse fra deltagelse i enhver aktivitet under DBU samt bødestraf på 25.000 kr.