Nu skal det være.
Det er opfordringen fra flere af Folketingets idrætsordførere til den siddende kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).
DR Sporten kunne tirsdag fortælle, at Kulturministeriet i årevis har udskudt en lovpligtig evaluering af den såkaldte udlodningslov fra 2018, der fordeler overskuddet fra Danske Spil og Det Danske Klasselotteri til blandt andet en række danske idrætsorganisationer.
Evalueringen skulle egentlig have været gennemført i 2021, men i april 2024 er den fortsat ikke foretaget. Og det vækker undren på Christiansborg.
- Jeg synes, det er utroligt problematisk og frustrerende, at vi stadigvæk ikke har fået den evaluering, som vi aftalte i 2018, siger Charlotte Broman Mølbæk, der er idrætsordfører for SF.
- Jeg har flere gange stillet spørgsmål til evalueringen og efterspurgt det til nu tre kulturministre. Jeg mener, det haster, og at vi bør komme i gang nu.
Den holdning deler flere af Folketingets idrætsordførere.
- Det er utilfredsstillende. Evalueringen blev udskudt på grund af corona, men det har aldrig været hensigten, at der skulle gå så lang tid, siger Mai Mercado fra Det Konservatine Folkeparti.
- Det er altid kritisabelt, når ministerier ikke overholder loven. Vi ønsker evalueringen gennemført snarest muligt, siger Søren Søndergaard fra Enhedslisten.
Også hos regeringskollegaerne fra Socialdemokratiet er man mere end klar til at modtage og behandle den forsinkede evaluering.
- Jeg afventer kulturministerens bebudede oplæg til evaluering og vil, når den foreligger, forholde mig til de konkrete elementer i evalueringen, siger idrætsordfører Mogens Jensen.
Skal DIF og DGI have en mindre del af kagen?
Det står nedskrevet i udlodningsloven, at Danmarks Idrætsforbund (DIF) og DGI hvert år skal have henholdsvis 298 og 276 millioner kroner og dermed en stor del af Kulturministeriets del af udlodningsmidlerne, som typisk lyder på i alt 1,5 milliarder kroner.
Torsdag kunne netop DGI og DIF strække armene i vejret og juble over medlemsrekord for andet år i træk. Men som DR Sporten forleden kunne fortælle, er DIF og DGI fortsat langt fra at indfri de vækstmål, der blev nedfældet i 'Bevæg dig for livet'-visionen.
Og ej heller den nye medlemsrekord bringer organisationerne i nærheden af visionens måltal, der lyder, at 75 procent af den danske befolkning ved indgangen til 2025 skal være idrætsaktive, og 50 procent af danskerne skal være medlem af en idrætsforening.
Der er nu 2.424.915 medlemmer i foreningerne under DIF og DGI, mens befolkningstallet i Danmark nu er på godt 5.960.000. Her er det endda værd at notere sig, at der er tale om medlemskaber og ikke personer. Så hvis en person for eksempel både er medlem af en fodbold- og en tennisklub, så tæller vedkommende altså to gange i statistikken.
De tvivlsomme resultater har fået flere idrætsinteressenter til at kritisere det faktum, at DIF og DGI helt automatisk får udbetalt størstedelen af de udlodningsmidler, der gives til dansk idræt, mens andre idrætsinitiativer må kæmpe langt hårdere for hver eneste krone.
Særligt derfor mener flere af Folketingets idrætsordførere da også, at det er essentielt at få evalueret fordelingsnøglen i loven hurtigst muligt.
- Grundlæggende er SF tilhænger af, at man selv kan fordele midler, og at alt ikke styres centralt. Men det har været en stor frustration, at der er så få midler til nye stærke initiativer som Game, Esport, parasport og sport for udsatte. Jeg vil arbejde for, at der kommer flere midler til den slags initiativer, der netop når dem, det ikke allerede er i foreningerne, siger Charlotte Broman Mølbæk fra SF.
Mai Mercado fra Det Konservative Folkeparti roser DIF og DGI for deres arbejde, men også hun ser et uudnyttet potentiale i at fordele en del af udlodningsmidlerne anderledes.
- Overordnet set synes jeg, ordningen fungerer, men det er lang tid siden, at modellen blev til. Det betyder, at der er idrætsforeninger, som løfter et stort ansvar i dag, men hvor det ikke afspejler sig i tilskudsmidlerne, siger hun.
Evaluering er på listen, lover kulturministeren
Den nuværende kulturminister, Jakob Engel-Schmidt (M), overtog embedet i december 2022, og selvom han flere gange har haft det på agendaen, så er evalueringen af udlodningsloven endnu ikke blevet gennemført.
Forleden understregede kulturministeren over for DR Sporten, at han "havde det på sin liste", men han ønskede ikke at svare konkret på, hvornår han forventer, at evalueringen bliver gennemført.
Torsdag forsøgte DR Sporten igen at få svar på, hvorfor evalueringen endnu ikke er blevet gennemført, og hvornår man kan forvente, at det kommer til at ske.
Men heller ikke denne gang ønskede kulturministeren at komme det nærmere.
- Jeg ved ikke, hvorfor tidligere ministre ikke har lavet en evaluering af udlodningsloven. Men jeg kan sige, at en evaluering af udlodningsloven er på min liste, og at det er noget, som jeg prioriterer, siger Jakob Engel-Schmidt fra Moderaterne i en skriftlig udtalelse.