Kulturministeriet er for tredje år i træk forsinket med en ellers lovpligtig evaluering.
Den seneste version af udlodningsloven, der fordeler overskuddet fra Danske Spil og Det Danske Klasselotteri, blev indført 1. januar 2018. Og i loven blev det også nedskrevet, at den nye udlodningsmodel skulle evalueres tre år efter ikrafttrædelse.
Dermed skulle loven altså have været evealueret i 2021. Det blev den bare ikke. For her dukkede coronapandemien op og udskød evalueringen med følgende perspektiv fra Kulturministeriet:
- Evalueringen af udlodningsmodellen vil igen blive drøftet i aftalekredsen i 2022 med henblik på at aftale den nærmere proces for en evaluering og revision af aftalen om ændring af udlodningsmodellen.
Men i april 2024 er evalueringen fortsat ikke gennemført.
Den nuværende kulturminister, Jakob Engel-Schmidt (M), overtog embedet i december 2022 og har lige siden været positiv over for ønsket om at få gennemført den bebudede og lovpligtige evaluering af udlodningsloven.
I april 2023 udtalte han sågar i mediet Idrætsmonitor, at evalueringen skulle gennemføres i 2023. Det skete dog ikke. Over for DR Sporten bekræfter ministeren i et skriftligt svar, at evalueringen stadig er på trapperne.
- Jeg kan ikke svare på, hvorfor fire tidligere kulturministre ikke har set på en evaluering af udlovningsloven. Jeg har været minister i ét år, men jeg kan love, at det er en af de ting, jeg har på min liste, skriver Jakob Engel-Schmidt.
Det har dog ikke været muligt for DR Sporten at få svar på, hvor højt oppe på den liste evalueringen befinder sig.
Til stor fortrydelse for flere idrætsaktører i Danmark
Gadeidrætsorganisationen Game er en af de aktører på den danske idrætsscene, der er kritiske over for den nuværende udlodningsmodel, hvor særligt Danmarks Idrætsforbund (DIF) og DGI får langt de fleste af Kulturministeriets udlodningsmidler.
- Der ligger en mulighed for forandring med den bebudede evaluering af udlodningsloven, der skulle være udført i 2021, men som er blevet syltet i så mange år nu, at det er spørgsmålet, om man overhovedet vil forholde sig til den lov, der siger, at der skal ske en evaluering, siger Simon Prahm, der er stifter af gadeidrætsorganisationen Game.
Han mener, at manglende resultater i DIF og DGI's store satsning, 'Bevæg dig for livet', som DR Sporten beskrev i sidste uge, bør give anledning til, at idrætsfinansieringen nu skal gentænkes.
- Jeg tror ikke, vi lykkes med at få flere aktive danskere - hverken i idrætsforeningerne eller generelt - ved at lade de organisationer, der ikke har formået at få os derhen, løfte den opgave alene, siger Prahm.
Det står nedskrevet i udlodningsloven fra 2017, at DIF og DGI hvert eneste år skal have henholdsvis 298 og 276 millioner kroner.
Men at de to hovedorganisationer år efter år - uden nogen form for forhandling - får langt størstedelen af Kulturministeriets del af udlodningsmidlerne, møder kritik.
For med den slags "monopol-tilstande" bliver mindre idrætsorganisationer og idrætsinitiativer holdt udenfor til skade for dansk idræt som helhed. Sådan lyder det fra Henrik Brandt, der tidligere har været direktør for Idrættens Analyseinstitut og i dag er selvstændig i Idrættens Konsulenthus.
- Det her meget, meget stærke kartel-lignende monopol, som jeg godt vil tillade mig at kalde det, mellem DIF og DGI sidder tungt på politikken og serveretten. Det er enormt uheldigt, fordi der er mange andre aktører og tendenser, som spiller ind.
Brandt mener, at DIF og DGI havde en usagt dagsorden, da de to organisationer gik sammen og skabte 'Bevæg dig for livet' i 2014.
- Man er lykkedes med det bagvedliggende motiv, nemlig at beholde alle midlerne og den politiske indflydelse hos organisationerne. Man har haft held til at forhindre, at der er sket nogen form for ændring af den måde, det statslige led finansierer eller strukturerer idrætten på i Danmark.
DIF og DGI afviser kritik, men savner afklaring
Udlodningsloven er almennyttig i sit sigte, og det betyder, at udlodningsmidlerne som udgangspunkt skal komme et bredt udsnit af befolkningen til gode. Og det gør midlerne også i dag, hvis man spørger hos DIF og DGI.
Kan du forstå, at nogen kan have den opfattelse, at DIF og DGI nærmest har monopol på udlodningsmidlerne?
- Nej, på ingen måde, siger Charlotte Bach Thomassen, der er formand i DGI.
- Der er flere end 800 organisationer, der får midler fra udlodningen, og vi opfylder ligesom andre landsorganisationer transparente kriterier som beløbsmodtagere. Det er korrekt, at vi er to store aktører i DIF og DGI, som tilsammen har mere end 2,3 millioner medlemmer i langt over 11.000 unikke idrætsforeninger.
- På den måde har vi også berøring med rigtig mange medlemmer og borgere, har mange samarbejdspartnere og mulighed for at yde et stort bidrag til den lokale sammenhængskraft og folkesundheden på flere parametre, siger Charlotte Bach Thomassen.
Hos hverken DIF eller DGI vil man høre tale om, at der skulle have været en bagvedliggende og usagt dagsorden om at bevare den politiske indflydelse, da man i sin tid søsatte 'Bevæg dig for livet'.
- Der var en helt reel ambition om at gøre endnu flere danskere idrætsaktive, og idéen om et formaliseret samarbejde groede i organisationerne flere år før, 'Bevæg dig for livet' blev en realitet. Der var et ønske fra idrætsforeninger, kommuner og politikere om et tættere samarbejde mellem organisationerne, og den type ønsker lytter vi naturligvis også til, siger Thomas Bach, der er næstformand i DIF.
Danmarks Idrætsforbund og DGI ofte har advaret mod en stor omkalfatring af udlodningsloven, der - ifølge dem - fungerer fint, som den er.
Således vil man også gerne beskytte det faktum, at langt hovedparten af Kulturministeriets udlodningsmidler havner hos netop DIF og DGI.
Alligevel opfordrer begge organisationer nu ministeriet til at få gennemført den bebudede evaluering.
- Det er skrevet ind i loven, at det skal evalueres. Den hilser vi velkommen. Den har været forsinket af mange omgange, men jeg håber snart, den sker, siger Charlotte Bach Thomassen fra DGI.
- Nu har vi talt om den i mange år, og det er anledning til god dialog, at der er en evaluering på vej. Den kan måske gøre os klogere eller fortælle os, at udgangspunktet er rigtig godt.
Næstformanden hos DIF er af samme overbevisning.
- Vi venter på den og håber, den kommer snart. Det var været længe undervejs, siger Thomas Bach.
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) har ikke ønsket at forholde sig til kritikken om, at DIF og DGI skulle have monopol på udlodningsmidlerne.