LEGO-astronauter kommer på vildt rumeventyr

Danmarks astronaut får dansk læsestof, dansk legetøj, dansk pynt og dansk mad med på sin 10-dages mission til rumstationen.

Den 27. juni 2015 besøgte Andreas Mogensen LEGOLAND i Billund. Her mødte han blandt andet elever fra fem skoleklasser, der deltager i 'Rumrejsen 2015's konkurrence om at bygge en LEGO-model, der fortæller, hvordan eleverne forestiller sig, at Andreas Mogensens rumrejse eller ophold på rumstationen bliver. Han fik samtidig nogle astronaut-LEGO-figurer med til rumrejsen. (Foto: © LEGO Education, LEGO Education)

Grundloven, H.C. Andersen og Søren Kierkegaard ligger klar på Den Internationale Rumstation, ISS, når Andreas Mogensen ankommer den 4. september.

Det gør et Dannebrogs-flag, en rød/hvid Kaj Bojesen-garder og en Roligan Hoptimist også. Og en 9 gram let slibesten fra vikingetiden, mens han selv medbringer en masse mini-LEGO-figurer iklædt rumdragt.

Det er en tradition, at astronauter medbringer ting, der har national eller kulturel betydning. Og den første dansker i rummet har i samråd med blandt andet Styrelsen for Forskning og Innovation under Uddannelses- og Forskningsministeriet valgt tingene ud.

Skal skabe tryghed og være nationale symboler

Tingene ankom til rumstationen den 5. juli ombord på et russisk fragtfartøj, Progress.

- Der er kutyme for, at astronauter tager noget med i Rummet fra deres hjemland. Noget, der knytter dem til deres hjemland og repræsenterer det kreative og unikke i menneskeheden. Især på længere ophold og omgivet af højteknologi vil det minde astronauterne om noget trygt og godt, forklarer projektleder for de danske astronautaktiviteter i Styrelsen for Forskning og Innovation Cecilie Tornøe.

- Ligesom de skal fremvise tingene som nationale symboler for de øvrige besætningsmedlemmer, og det er dermed med til at understege, at der står nationer bag det største (og dyreste) internationale samarbejde nogensinde, det vil sige ISS, siger hun.

Selv om nogle af tingene er doneret af virksomheder, betaler hverken de eller Danmark for fragten af tingene til rumstationen. Den Europæiske Rumfartsorganisation, ESA, som Andreas Mogensen er ansat hos, og som Danmark betaler 200 millioner kroner til i 2015, har en særlig pulje til nationale kufferter til ESA-astronauter, der skal på rummission.

LEGO-astronauter indtager rummet

LEGO er med blandt andet Star Wars-serien om noget kendt ude i verdensrummet, og Andreas Mogensen bringer også en masse LEGO-astronauter med på sin rejse, når han indtager rummet.

Den danske legetøjskoncerns særlige undervisningstiltag - LEGO® Education – har samarbejdet med NASA og ESA flere gange tidligere. I forbindelse med rummissionen har ESA sammen med det officielle nationale formidlingsprojekt 'Rumrejsen 2015' arrangeret en konkurrence for de yngste skoleklasser om at bygge en model med klodser, der viser, hvordan de forestiller sig, Andreas Mogensens rumrejse og ophold på rumstationen bliver.

Og i den forbindelse tager han selv LEGO-figurer med op til ISS.

Konkurrencen, som er støttet af en række fonde, science centre, universiteter og andre aktører inden for naturfagsformidling og -undervisning med Det Nationale Center for Undervisning i Natur, Teknik og Sundhed og Naturvidenskabernes Hus i spidsen svarer til den konkurrence, som DR har med et rumeksperiment, Andreas Mogensen skal udføre, mens han er på ISS. Målet er at få børn og unge til at interessere sig for rummet.

Tager også mad og forskningsudstyr med

Andreas Mogensen har en række forskningsopgaver, som han skal udføre under sin 10-dages mission. Det meste udstyr er sendt i forvejen. Andet tager han selv med i Sojuz-fartøjet den 2. september.

Han skal også spise dansk mad, som er udviklet specielt til missionen. Den mad medbringer han selv i Sojuz-fartøjet.

- Normalt er al maden på rumstationen russisk eller amerikansk, men ESA gør noget særligt for os astronauter, så vi kan tage mad med fra vores hjemlande, forklarede Andreas Mogensen for få dage siden i forbindelse med et ESAHangout, hvor folk kunne stille spørgsmål via de sociale medier.

Sammen med kokken Torsten Schmidt har han fundet frem til en dansk hovedret med oksekød og kål, en let dessert og lidt sødt til kaffen.

- Jeg håber, at jeg en aften kan byde de otte andre astronauter på et aftenmåltid med dansk mad, sagde han.

Han tager også en skole-t-shirt med

Andreas Mogensen har udover den officielle kuffert lov til at medbringe 1,5 kilo private ting til ISS.

Han har pakket familiefotos og fotos af venner. Når han sidder i Cupola – der er et observatorium med syv panoramavinduer på ISS – skal han tage billeder af de fotos med Jorden som baggrund, så det ser ud som om, at familie og venner også har været på rumrejse.

Der ligger også en t-shirt i kufferten. I efteråret 2014 besøgte han sin gamle skole, Copenhagen International School i Hellerup, hvor han fortalte eleverne om sin kommende mission. Og i den forbindelse overrakte eleverne ham en t-shirt, som han lovede at tage med på rumrejsen.

Han tager også en baseball-kasket med fra University of Texas i Austin, hvor han læste sin ph.d.-grad i rumfart.

  • Fredag den 10. oktober 2014 besøgte Andreas Mogensen sin gamle skole, Copenhagen International School i Hellerup, og fortalte 3. klasserne om rumfart og sin mission til Den Internationale Rumstation, ISS. På billedet sidder han med ESA's mascot for undervisningsaktiviteter, rumdyret Paxi, i favnen. Eleverne på skolen gav ham en t-shirt, som han også tager med ud i rummet. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
  • Niels Jørgen Cappelørn fra Søren Kierkegaard Forskningscenteret ved Københavns Universitet mødte Andreas Mogensen i DR Koncerthuset den 19. december 2014, hvor de talte om Søren Kierkegaards Lilien paa Marken og Fuglen under Himlen. Tre gudelige Taler, som ligger klar på ISS, når Andreas Mogensen ankommer. (Foto: © Ole J. Knudsen, Ole J. Knudsen)
  • En slibesten fra vikingetidens Aarhus har Andreas Mogensen også med ud i rummet. Mønten ved siden af stenen skal give en fornemmelse af, hvor lille stenen er. Hvæssestenen er lavet af norsk skifer og er 7 cm lang, 1,4 cm bred, 0,5 cm tyk og vejer bare 9 gram. Den blev fundet 8. juli 1994 af museumsinspektør, arkæolog Hans Skou på Store Torv i Aarhus. (Foto: © Moesgaard Museum, Moesgaard Museum)
1 / 3

Se YouTube-video om slibestenen fra Moesgaard og hørt om historien om Andreas Mogensens kuffert.