Dansk astronauts korte flyvetur op til ISS er udvidet til to døgn

Andreas Mogensen skulle være fløjet op til rumstationen på bare seks timer – nu kommer det til at tage mange flere timer.

Den 38-årige Andreas Mogensen er klar til at svæve rundt i vægtløs tilstand på rumstationen ISS. Han får ekstra travlt med forsøg, fordi han ankommer senere end forventet til rumstationen. AFP PHOTO / STRINGER (Foto: © -, Scanpix)

Når Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, næste onsdag sætter sig ind i Soyuz-fartøjet i toppen af raketten, kommer flyveturen til ISS, Den Internationale Rumstation, til at tage to døgn i stedet for bare seks timer.

Det betyder, at han først ankommer til ISS sammen med sine to kolleger fredag formiddag klokken 9:30 dansk tid og ikke efter bare få timer – onsdag middag.

Forklaringen er, at ISS ligger i en så høj bane rundt om Jorden, at Soyuz-fartøjet ikke kan koble sig til rumstationen før efter to døgn.

Det fremgår af Andreas Mogensens egen besked på Twitter onsdag middag, som hans arbejdsgiver, Den Europæiske Rumfartsorganisation ESA, også bekræfter. Og som russerne onsdag eftermiddag også bekræfter med en forklaring om, at det vil være mere sikkert.

https://twitter.com/Astro_Andreas/status/636465707560108032

De seneste par år har man benyttet en hurtig flyvetur på seks timer, når man har sendt astronauter op til ISS. Men tidligere tog flyveturen også to døgn, så man vender tilbage til den gamle metode.

DTU Space følger opsendelsen tæt, og her forklarer Carol Anne Oxborrow, fysiker og kommunikationsansvarlig, om metoden:

- Hvis man bruger to-døgns rendevouz-profilen, tager det 30 omgange rundt om Jorden at indhente ISS. Hvis man bruger den kortere procedure, der tager 6 timer, flyver man rundt om Jorden fire gange for at indhente ISS.

- Men dem, der planlægger missionen, har vurderet, at rumstationen ligger lidt for højt i sin bane, til at den kan indhentes med kun fire omgange, siger hun.

https://twitter.com/Astro_Andreas/status/636531907476484096

Andreas Mogensen får nok ekstra travlt

Andreas Mogensen var allerede søndag aften inde på, at det kunne blive aktuelt med to døgns rejse i stedet for seks timer i forbindelse med et ESAHangout. Eksperterne regnede stadig på flyveturen, fortalte ham.

Andreas Mogensens rummission er fyldt op med forskningsforsøg og teknologi-tests, og han sagde søndag, at han ikke forventede, at der ville blive ændret på det, selv om selve opholdet ville blive forkortet.

- Min arbejdsdag bliver formentlig forlænget fra 10 til 15 timer i døgnet, for jeg tror, at hjemkomstdagen vil være uændret, sagde han.

Rumskrot forlænger flyveturen

Både i juni og i juli justerede man ISS' kredsløbsbane rundt om Jorden, fordi man skulle undvige rumskrot, der potentielt kunne have forårsaget alvorlige skader på rumstationen.

Man startede ISS' styreraketter og flyttede rumstationen længere ud i Rummet.

Det er forklaringen på, at Andreas Mogensen og hans to kolleger nu kommer til at tilbringe mange flere timer i det snævre russiske rumfartøj.

I første omgang flyttede man opsendelsen med et døgn fra den 1. september til den 2. september, og efter den seneste justering af ISS' bane omkring Jorden i juli har man nu udvidet flyveturen op til ISS til to døgn i stedet for seks timer.