Hvem er Andreas Mogensen?
Andreas Mogensen er den første dansker nogensinde, der bliver sendt op i rummet. Han er 38 år, uddannet rumfartsingeniør og har en ph.d. i rumfart - og har siden, han var barn, drømt om at blive astronaut. Onsdag d. 2. september går drømmen i opfyldelse.
Hvornår skal Andreas sendes ud i rummet?
Opsendelsen er planlagt til onsdag, d. 2. september kl. 6.37. Der kan dog ske ændringer på grund af blandt andet vejret. Andreas Mogensen forventes at komme tilbage til Jorden 10 dage senere, lørdag, d. 12. september.
Hvad går rumrejsen ud på?
Missionen, der har fået navnet Iriss, har til opgave at bytte et Sojuz-fartøj ud med et andet på rumstationen ISS.
For første gang i Den Internationale Rumstation ISS’ historie skal to astronauter nemlig opholde sig et helt år på rumstationen. Halvvejs i den mission er der brug for at skifte deres Sojuz-fartøj ud med et nyt, og det er derfor Andreas Mogensens rumrejse er nødvendig. Sojuz-fartøjet bruges til at rejse til og fra rumstationen ISS.
Andreas Mogensen bliver sendt op sammen med to andre astronauter, kaptajn Sergei Volkov og kosmonaut Aidyn Aimbetov. Andreas fungerer som systemoperatør - en form for 2. pilot - på turen.
Hvor bliver Andreas Mogensen sendt op fra?
Andreas Mogensen bliver opsendt fra verdens ældste og travleste rumhavn Baikonur-kosmodromen. Den ligger på en slette i Kasakhstan cirka 2100 kilometer sydøst for Moskva og blev bygget af Sovjetunionen sidst i 1950’erne.
Og hvor skal han lande?
Andreas lander samme sted, som han bliver sendt op fra - nemlig på en slette i Kasakhstan. Han lander d. 12. september om natten dansk tid.
Hvad skal Andreas lave, mens han er i rummet?
Under opholdet på ISS skal Andreas Mogensen udføre en lang række tests og eksperimenter. Han vil bruge 10-15 timer om dagen til disse eksperimenter, så han er fritaget fra de almindelige, huslige pligter, som astronauterne ellers har på rumstationen ISS.
Andreas Mogensen skal blandt andet lave fysiologiske eksperimenter, så forskere kan forstå, hvad der sker med astronauters kroppe i vægtløs tilstand.
Han skal også teste et nyt realtids-kommunikationsudstyr, der gør arbejdet på ISS mere effektivt - og afprøve en såkaldt skinsuit, en dragt, der støtter astronautens ryg.
Desuden skal han sende to danske småsatellitter i kredsløb fra rumstationen.
Hvor lang tid skal Andreas være i rummet?
Andreas Mogensens rumrejse varer i alt 10 dage. Han sendes op til rumstationen ISS d. 2. september, ankommer d. 4. og ventes tilbage d. 12. september.
Hvad er ISS?
ISS er Den Internationale Rumstation - forkortet ISS for International Space Station. Den er det største internationale samarbejdsprojekt nogensinde mellem USA, Rusland, Japan, Canada og Europa.
Rumstationen bevæger sig i kredsløb om jorden i en højde af op mod 400 kilometer og med en fart på 27.700 kilometer i timen. Det betyder, at den flyver 16 gange rundt om Jorden i døgnet.
Den vejer cirka 360 ton, er lige så stor som en fodboldbane og har over 820 kubikmeter, hvor astronauterne kan opholde sig under tryk. I almindelig drift er der seks astronauter på rumstationen, men mens Andreas Mogensen er på ISS, vil der for første gang i to år være i alt ni astronauter på rumstationen.
Hvorfor hedder missionen Iriss?
Andreas Mogensens 10 dage lange mission hedder Iriss. Navnet er en sammentrækning af Iris, som i den græske mytologi var gudernes sendebud og personificeringen af regnbuen, og ISS, der er navnet på Den Internationale Rumstation.
Hvor mange mennesker har været i rummet?
ISS har været bemandet siden 2000, og siden da har næsten 250 astronauter fra 15 lande været på rumstationen.
I alt har over 550 mennesker været i rummet. Den, der har været længst tid i rummet sammenlagt er kosmonaut Sergei Krikalev, som har tilbragt 803 dage i rummet.
Den rekord slår Andreas Mogensens 'nye' Sojuz-kaptajn på rejsen tilbage til Jorden, Gennady Padalka. Når han lander den 12. september vil han være det menneske, der har tilbragt længst tid i rummet, nemlig alt 894 dage.
Kilde: ESA og DR.