H.C. Andersen og Kierkegaard er rejst ud i Rummet

Danmarks astronaut skal læse danske, filosofiske tekster og måneeventyr under sin 10-dages rummission.

Niels Jørgen Cappelørn mødte Andreas Mogensen i DR Koncerthuset den 19. december 2014, hvor de talte om Søren Kierkegaards Lilien paa Marken og Fuglen under Himlen. Tre gudelige Taler. (Foto: © Ole J. Knudsen, Ole J. Knudsen)

I begyndelsen af september vil de ni astronauter på Den Internationale Rumstation, ISS, få lidt ekstra at tænke over.

Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, skal under sit 10-dages ophold på rumstationen læse en tekst op af den danske teolog og filosof Søren Kierkegaard samt læse små korte måne-eventyr skrevet af H.C. Andersen.

Astronauter medbringer altid nogle ting, der har national eller kulturel betydning. Det må de verdenskendte Søren Kierkegaard og H.C. Andersen siges at have.

Lidenskab er ledetråden

Kierkegaard kaldes for fader til eksistentialismen, og hans originaltekst fra 1849 Lilien paa Marken og Fuglen under Himlen. Tre gudelige Taler ligger allerede klar til oplæsning på rumstationen 400 km oppe, oplyser Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Søren Kierkegaard Forskningscenteret ved Københavns Universitet har valgt bogen med omhu.

- Den berører, hvad vi mennesker kan lære af liljen og fuglen og har tre hovedtemaer: tavshed, lydighed og glæde. Og den har som ledetråd ’lidenskab’, der er helt essentielt for et menneske, som har viet sig selv til den ene og unikke opgave at kvalificere sig til en rejse ud i rummet. Derudover er teksterne skrevet til at blive læst op og umiddelbart forstået, siger professor Niels Jørgen Cappelørn.

Astronauter tænker filosofisk over livet

Andreas Mogensen kommer ifølge planen op til ISS den 2. september. Og der er sat tid af i hans travle skema til oplæsningen, som kommer til at foregå på engelsk.

- Jeg har fået fortalt, at mange astronauter kommer til at tænke filosofisk over livet og meningen med det, fordi det bliver meget tydeligt for dem, hvor enestående og forunderlig Jorden og livet er. Heldigvis er der et vindue til Jorden på den internationale rumstation, som astronauterne kan se ud af, siger Niels Jørgen Cappelørn.

- Oplevelsen af universets storhed, skønhed og underfuldhed kan medføre en eksistentiel tavs­hed og fremkalde en forundring, der er al filosofis begyndelse. Kierkegaard beskriver i den udvalgte bog, hvor usigelig meget der er at glæde sig over i det helt nære, siger han.

H.C. Andersens rumeventyr: Hvad Månen så...

Udover Søren Kierkegaards mere eksistentielle tekster kan Andreas Mogensen under sit ultimative eventyr også fordybe sig i H.C. Andersens bog Billedbog uden Billeder - på engelsk: What the Moon saw, som han har lånt af H.C. Andersens Hus i Odense.

Bogen kan man lidt sjovt kalde for H.C. Andersens rumeventyr, for bogen rummer 33 historier, fortalt af Månen …

- I H.C. Andersens Hus håber vi, at Andreas Mogensen og hans kolleger på rumstationen vil få glæde af H.C. Andersens rumeventyr. Og vi er selvfølgelig begejstrede over, at den danske astronaut tager H.C. Andersen med sig på sit fantastiske rumeventyr. H.C. Andersen var jo som bekendt uhyre glad for at rejse og begejstret for teknikkens vidunderlige muligheder, siger overinspektør Ejnar Askgaard i en pressemeddelelse.

H.C. Andersen skrev i 1866 en hilsen i bogen, som han gav til journalisten og forfatteren Robert Watt, der ligesom H.C. Andersen var begejstret for at rejse. - Odense Bys Museer har samarbejdet med Danish Aerospace om forsendelsen af H.C. Andersens bog til Den Internationale Rumstation, ISS. (Foto: © Odense Bys Museer, Odense Bys Museer)

Læs flere nyheder om Andreas Mogensen og hans mission, iriss, på Den Europæiske Rumfartsorganisation ESA's hjemmeside