I september 2016 kunne New Scientist fortælle, at et amerikansk par fem måneder forinden havde fået en søn med DNA fra tre mennesker.
Og i denne måned kan Nature tilføje, at barnet på sin 1-års fødselsdag er sundt og raskt.
Samtidig afslører lægerne bag den kunstige befrugtning mere om den metode, som blev anvendt til at give barnet det unikke genetiske ophav.
Havde mistet to børn
Forældrene havde mistet to børn i en alder af hhv. otte måneder og seks år på grund af det alvorlige genetiske Leigh Syndrom, som især rammer hjernen.
Kvinden havde også haft fire spontane aborter.
Derfor søgte de hjælp hos fertilitetslægen John Zhang fra New York.
Han kom med et utraditionelt forslag: At udskifte den DNA i det ubefrugtede æg, der gjorde børnene syge, med DNA fra en rask donor.
Håbet var, at parret på den måde kunne få et raskt barn, hvor en lille del af barnets DNA hverken ville være fra dets far eller mor - men derimod fra donoren.
Børnene arvede sygdommen fra deres mor
Forældrene valgte at sige ja til John Zhangs forslag. For undersøgelserne viste, at hvis de igen forsøgte at få et barn naturligt, ville der være en stor sandsynlighed for, at også det barn ville dø af Leigh Syndrom.
Problemet var, at kvinden bar på DNA, der koder for Leigh Syndrom, selv om hun ikke selv var syg.
Men hun gav det videre til sine børn, som blev syge og døde.
Donor-ægcelle fik udskiftet kernen
Det sygdomsgivende DNA sad rundt omkring i ægcellen og ikke i cellekernen, hvor langt det meste DNA ellers findes.
Derfor tog lægerne kvindens cellekerne og satte den ind i en ægcelle fra en anden kvinde, som ikke bar det syge DNA.
Forinden var cellekernen i donor-ægcellen blevet taget ud.
Herefter foregik det som en normal kunstig befrugtning – blot med en ægcelle, der var splejset sammen af to forskellige kvinders ægceller.
En løsning for flere
John Zhang, en af lægerne der hjalp parret, indrømmer i artiklen, at der stadig er nogle ukendte risici for barnet.
Blandt andet kan barnet risikere at få Leigh Syndrom trods den store indsats for at undgå det. Derfor skal barnet tjekkes regelmæssigt gennem hele sin barndom.
Men i artiklen understreger John Zhang også, at metoden kan vise sig at være en løsning for par, som ikke kan få raske børn på grund af den sjældne men alvorlige sygdom.