Ny teknik kan forhindre arvelig sygdom: Barn født med dna fra tre personer

Ved hjælp af en særlig ny fertilitetsteknik er et barn blevet født med dna fra tre personer.

Teknikken er kun blevet lovligt godkendt i Storbritannien og ikke i USA. Derfor tog lægen John Zhang til Mexico for at udføre indgrebet, hvor der ikke er nogle regler for det. (Foto: © JAMAL SAIDI, Scanpix)

En dreng blev for fem måneder siden født ved hjælp af en helt ny teknik, der giver læger mulighed for at blande genetisk materiale for at forhindre en arvelig lidelse.

Det skriver New Scientist.

Drengens jordanske mor bærer gener for det såkaldte Leigh Syndrom, der er en dødelig lidelse, der påvirker udviklingen af nervesystemet. Men teknikken gav kvinden og hendes mand mulighed for at få et rask barn.

Det jordanske par har forsøgt at skabe en familie i næsten 20 år, men fordi en fjerdedel af kvindens såkaldte mitokondrier har den sygdomsfremkaldende mutation, har det kostet parrets to første børn livet. Første barn de fik døde som seks-årig. Deres andet barn døde allerede, da det var otte måneder gammel.

Derfor valgte parret at søge hjælp hos lægen John Zhang og hans team på New Hope Center i New York i USA, der har arbejdet med den såkaldte "tre-forælder" teknik.

Metoden involverer moderens æg, en donors æg og farens sæd. Man tager moderens æg og raske mitokondrier fra et donoræg for at få skabt et nyt sundt æg, der kan befrugtes med faderens sæd. Dermed kan man undgå at få overført moderens usunde mitokondrier til barnet.

Da Zhang og hans kollegaer testede drengens mitokondrier, da han var blevet født, fandt de kun én procent, der bar mutationen for sygdommen, hvilket ifølge holdet burde være så lavt, at der ikke opstår nogle problemer.

Teknikken er kun blevet lovligt godkendt i Storbritannien og ikke i USA. Derfor tog John Zhang til Mexico for at udføre indgrebet, hvor der ikke er nogle regler for det.

Det er ikke første gang, at læger har skabt babyer med DNA fra tre personer. Tidligere har andre metoder været anvendt, men ifølge lægeholdet er det en helt ny metode, man har haft succes med.