Ekspert: Teknik med dna fra tre personer er ikke aktuelt i Danmark

Ny banebrydende teknik gør det muligt at føde babyer med dna fra tre forskelige personer.

- For det første er det ikke tilladt i Danmark. Derudover ville det kun være relevant for ret få. Jeg vil skyde på, at det ville dreje sig om fem til ti par om året, siger Elsebet Østergaard, afdelingslæge på Klinisk Genetisk Klinik på Rigshospitalet. (Foto: © ho, Scanpix)

Ved hjælp af en særlig ny fertilitetsteknik er en dreng blevet født for fem måneder siden med dna fra tre personer. Teknikken giver læger mulighed for at blande genetisk materiale for at forhindre en arvelig lidelse.

Det skriver New Scientist.

Men selvom det er lykkedes amerikanske læger at udføre teknikken, der indtil videre har vist sig at være en succes, så er det ikke en metode, man vil se blive brugt i Danmark. Det mener ekspert i mitokondriesygdomme Elsebet Østergaard, afdelingslæge på Klinisk Genetisk Klinik på Rigshospitalet.

- For det første er det ikke tilladt. Derudover ville det kun være relevant for ret få. Jeg vil skyde på, at det ville dreje sig om fem til ti par om året, siger hun og uddyber, at det kan være en af grundene til, at det kun er Storbritannien, der indtil videre har godkendt metoden.

Da landet vedtog en lov sidste år, der gav fertilitetsklinikker lov at til at bruge mitokondrier - organer i celler, der producerer energi - fra donoræg for at undgå alvor­lige sygdomme, rejste det en større etisk diskussion.

Ikke risiko for yderligere manipulering med gener

Elsebet Østergaard mener ikke, at man skal være bekymret for, at det bliver en glidebane.

- Jeg mener ikke, at det er et step videre til at manipulere med andre ting. Det bekymrer mig ikke. Med denne metode går man ikke ind og ændrer ens intelligens ellers øjenfarve. Der er tale om, at man undgår en dødelig sygdom, siger hun.

Hun mener, at man skal se det som en interessant videnskabelig udvikling.

Ifølge New Scientist fandt det gennemførte forsøg sted, fordi drengens jordanske mor bærer gener for det såkaldte Leigh Syndrom, der er en dødelig lidelse, der påvirker udviklingen af nervesystemet.

Det jordanske par har forsøgt at skabe en familie i næsten 20 år, men fordi en fjerdedel af kvindens såkaldte mitokondrier har den sygdomsfremkaldende mutation, har det kostet parrets to første børn livet.

Derfor valgte parret at søge hjælp hos lægen John Zhang og hans team på New Hope Center i New York i USA, der har arbejdet med den såkaldte "tre-forælder" teknik. Ved hjælp af mitokondrier fra et donoræg skaber man et nyt sundt æg og undgår at få overført moderens usunde mitokondrier til barnet.

Da John Zhang og hans kollegaer testede drengens mitokondrier, da han var blevet født, fandt de kun én procent, der bar mutationen for sygdommen, hvilket ifølge holdet burde være så lavt, at der ikke opstår nogle problemer.

Teknikken er kun blevet lovligt godkendt i Storbritannien og ikke i USA. Derfor tog John Zhang til Mexico for at udføre indgrebet, hvor der ikke er nogle regler for det.