Fodboldforskning: Spillerne kan godt klare sommer-VM i Qatar

FIFA har flyttet slutrunden i 2022 til november, men der er intet forskningsmæssig belæg for den beslutning, mener dansk forsker.

FIFA's præsident Sepp Blatter offentliggjorde i december 2010, at Qatar skal være vært for slutrunden ved VM i fodbold i 2022. (Foto: © CHRISTIAN HARTMANN, Scanpix Denmark)

Normalt spilles VM-slutrunder i fodbold i juni og juli. Men i 2022 skal slutrunden spilles i november og december med finale lige før jul i den stenrige ørken- og oliestat Qatar. Årsagen er, at der ifølge FIFA er for varmt om sommeren for spillerne og tilskuerne.

Men beslutningen ødelægger de europæiske turneringer, så forbundene har klaget. Samtidig viser to forskningsprojekter fra netop Qatar og VM i Brasilien sidste sommer, at man godt kan spille fodbold i sommervarme. Så forskerne forstår ikke FIFA’s beslutning om ’vinter’-VM.

- Hvis man i stedet for at udskyde slutrunden i fire måneder til november, bare udskyder den fire timer og spiller om aftenen, når solen er gået ned, vil temperaturen være omkring de 30 grader. Så man vil sagtens kunne spille VM-slutrunden i juni og juli under fysiologisk forsvarlige forhold, siger Lars Nybo, professor på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

Langsommere spil men stadig mange mål

I denne uge har Lars Nybo fremlagt sin forskning på den internationale fodboldkongres The World Congress on Science and Football, WCSF, i København, hvor FIFA’s egen forskningsenhed F-MARC også er repræsenteret.

Idrætsforskerne fra Københavns Universitet har lavet et varmeforsøg i Qatar med danske og færøske fodboldspillere, der spillede to sammenlignede kampe.

Den ene blev spillet i en hal med aircondition, og den anden uden for ved 43 grader, hvor man - som man altid gør - regulerede temperaturen for forskellige forhold som fugt med mere, så temperaturen reelt svarede til 35 grader. Tempoet var lavere uden for i varmen, men afleveringerne var mere præcise, og der blev scoret lige så mange mål som normalt.

Under VM i Brasilien sidste sommer blev der også spillet kampe i høje varmegrader, og analyser af de kampe støtter forskningen i Qatar.

Kræver akklimatisering og væske

Lars Nybo peger på, at det vil kræve, at spillerne bliver akklimatiseret, så de vænner sig til varmen, og de skal have den rette væske. Hvis det er på plads, er der ikke noget forskning, der tyder på, at det er et problem for spillerne at spille fodbold om sommeren i Qatar, fastslår han.

Analyserne viser, at varmen ændrer på spillernes fysiologiske præstationsevne, så de løber 25 procent mindre højintenst løb, og de går lidt mere.

Spillernes sprinthastigheder, det vil sige, hvor hurtigt de sprinter i udvalgte passager i kampen, er derimod hurtigere end normalt.

- FIFA siger, at man ikke skal spille fodbold, når temperaturen kommer over 32 grader. Men vi ser, at man godt kan spille ved 35 grader. Man ændrer på spillet, og antallet af succesfulde afleveringer er højere, og man løber lidt mindre, men det er ikke sådan, at det går ud over den kognitive præstationsevne og evne til at aflevere, siger Lars Nybo.

Varme er ikke farligt for kroppen

Lars Nybo fortæller, at FIFA selv har bidraget til et forskningsstudie i 2006, hvor man kan se, at nogle af spillernes kernetemperatur kommer over 40 grader. Og at det bekymrer FIFA.

- Det er en misforståelse, at det er farligt for atleter. Vi ser det sker gentagne gange, når atleter konkurrerer under varme forhold. Det er ikke usædvanligt, at maratonløbere kommer i mål med en kernetemperatur mellem 40 og 41 grader, siger Lars Nybo.

- Vi har målt fodboldspillere, og selv om nogle af dem kommer op på en muskeltemperatur over 41 grader, kommer de sig hurtigt, og der er ingen tegn på muskelskader, siger han.

Kulde og regn er også ’farligt’

Muskelskader måler man blandt andet ved at se, om der er forhøjet kreatin-værdi (et enzym) i blodet, for det er tegn på, at der er en vis inflammation i musklen.

- Den stigning, man ser efter kampe spillet i varme, er noget mindre end det, man ser efter en normal kamp, siger Lars Nybo.

- Meningen er vel, at FIFA gerne vil beskytte spillerne. Det sjove er bare, at man ikke aflyser kampe på grund af kulde eller regn. Men jeg vil sige, at risikoen for at få en muskelskade, hvis man har en kold muskel i regn og kulde, er lige så stor som at få et varmerelateret problem, siger Lars Nybo.

Hensynet til mennesker og måske økonomi

På fodboldkongressen WCSF har DR Viden talt med Jiri Dvorak, der er leder af FIFA’s forskningsafdeling F-MARC. Han understreger, at han ikke har været involveret i sagen. Men han siger, at beslutningen er endelig, og at den er truffet ud fra hensynet til publikum og spillere.

- Der bliver meget varmt om sommeren, og man regner med, at mange tusinde tilskuere kommer rejsende til landet. Og der vil det være svært for dem at tilpasse sig varmen, siger Jiri Dvorak til DR Viden.

Man kan sikkert nok også tilføje, at det handler om økonomi. Man budgetterer med store indtægter for salg af tv-og reklamerettigheder ved VM-slutrunder.

Normalt bliver kampene spillet forskellige steder på forskellige tidspunkter af dagen, og det ville være svært at afvikle alle kampe efter solnedgang. Og hvis man endelig kunne presse kampene sammen, ville man måske risikere at gå glip af mange penge for tv-rettigheder, hvis alle kampe blev spillet på næsten samme tid.