Fodbold er den mest udbredte sportsgren i verden, og der bliver forsket meget i fodbold.
Fra den 19. maj og nogle dage frem samles forskere og fodboldtrænere fra stort set alle verdensdele i København til den 8th World Congress on Science Football (WCSF).
Det er Center for Holdspil og Sundhed (CHS) og Institut for Idræt og Ernæring under Københavns Universitet, der arrangerer kongressen, og det er første gang, at et nordisk land er vært for den.
Fodbold, rugby med mere
Kongressen holdes hvert 4. år. Programmet denne gang rummer en række foredrag og workshops om sundhedseffekterne af at spille fodbold, optimal fodboldtræning, kampanalyser, testmetoder, skadesforebyggelse, talentudvikling i fodbold, kvindefodbold og fankultur. Og som noget helt nyt, har man også et seminar for trænere.
Under kongressen får de danske og udenlandske forskere mulighed for at præsentere nye forskningsresultater om sundhed og træning med mere inden for fodbold i alle afskygninger: Det vil sige soccer – det vi kender som almindelig fodbold, amerikansk fodbold, rugby, australsk fodbold og gælisk fodbold.
De seneste år har forskningsresultater fra Center for Holdspil og Sundhed og Institut for Idræt og Ernæring dokumenteret, at fodbold er super sundt for børn, voksne og ældre. Motionsfodbold fremmer sundheden og virker sygdomsforebyggende og helbredende.
Det vil man naturligvis benytte kongressen til at sætte ekstra fokus på, siger professor Jens Bangsbo, centerleder på CHS og formand for fodboldkongressens forskningsudvalg.
Dansk forskning kendt ude i verden
Den danske fodboldforskning er kendt ude i verden. Det Internationale Fodboldforbund, FIFA, har støttet forskningen på Center for Holdspil og Sundhed i mange år.
Og FIFA’s egen forskningsenhed F-MARC bruger blandt andet forskningsresultaterne i en stor sundhedskampagne – 11 for Health, hvor man i en række lande vil øge børns sundhed gennem fodbold på skoler.
De danske forskere mener, at potentialet for at forbedre menneskers livskvalitet fysiologisk og psykosocialt gennem motionsfodbold er enormt, hvis man samarbejder med nationale sportsforbund.
Nationale idrætsforbund kan hjælpe
På kongressen vil man derfor også præsentere det succesfulde motionsfodbold-koncept for voksne, Fodbold Fitness, der er udviklet i samarbejde med blandt andet DBU – Dansk Boldspil-Union, over for de udenlandske forskere og trænere.
Og i en paneldebat lader man Danmarks Idrætsforbund, DBU, DGI, Dansk Firmaidrætforbund og danske politikere diskutere mulighederne sammen med repræsentanter fra FN’s verdenssundhedsorganisation WHO, ISCA og FIFA.
- Vi håber, at vi kan være med til at udbrede interessen for den her type sundhedsforskning, så den i højere grad kan blive implementeret rundt i verden. Og vi vil gerne fortælle, at de store idrætsorganisationer kan være en indgangsvinkel, siger Jens Bangsbo.
Trænerseminar på europæiske topklubber
Som noget nyt i fodboldkongressens historie begynder man med et seminar for toptrænere og fysiske trænere efterfulgt af fire kongresdage med videnskabeligt indhold. Jens Bangsbo fortæller, at man med trænerseminaret for første gang i WCSF-regi kombinerer praktikken og videnskaben.
- Vi vil gerne nå uden for den videnskabelige verden og komme ud til dem, der kan anvende forskningen. Og i det her tilfælde trænerne i fodboldklubberne, siger Jens Bangsbo.
- Når vi i forvejen har samlet nogle af de fremmeste inden for den her del af fodboldforskningen og har folk med fra storklubber i Europa, kan vi lige så godt udnytte muligheden for, at andre end kun konferencedeltagerne kan møde dem og lære af deres praktiske erfaringer, siger han.
Målrettet toptrænere og fysiske trænere
Professor Peter Krustrup fra Center for Holdspil og Sundhed fortæller, at trænerseminaret er udviklet i samarbejde med DBU. Og det er målrettet toptrænere, fysiske trænere og fodboldforskere med særlig interesse i kampanalyser, testning og træning.
Der er foreløbigt 80 tilmeldte til ’Soccer Science-seminaret’, hvoraf de 60 kommer fra Danmark og de 20 fra en række lande verden over, heriblandt repræsentanter fra Juventus og Real Madrid.
- Det er vores intention at give danske og udenlandske toptrænere og topforskere den nyeste viden inden for analyse af fodboldkamp og træning, og den nyeste viden indenfor brugen af høj-intens fodboldrelevant træning og testning, siger Peter Krustrup.
Fodbold i gadebilledet
Fodboldkongressen åbner med trænerseminaret den 19. maj og varer til og med den 23. maj. Den foregår hovedsageligt i DGI-byen, men der vil også være arrangementer i gadebilledet.
Fx spiller hjemløsefodboldlandsholdet på Rådhuspladsen om eftermiddagen den 20. maj.
Og den 21. maj arrangerer man en fælles opvarmning og fodboldturnering med Fodbold Fitness, hvor interesserede kan melde deres eget 3-mandshold til.
Det er også stadig muligt at tilmelde sig selve kongressen og trænerseminaret.