I morgen går et dybt splittet Frankrig til valg. Men vest for Paris er der en tro på, at det yderste højre er vejen frem

Højrefløjspartiet National Samling står til at få et kanonvalg ved parlamentsvalget søndag.

Laurent Morin er politiker for National Samling, og han håber på at blive valgt ind i parlamentet på søndag. (Foto: © Mads Køngerskov)

- Er Bardella her?

Laurent Morin standser op og vender sig mod den hvide ambulance, der netop er holdt ind til siden på den smalle villavej.

Den kvindelige fører har spottet Laurent Morin, der er den lokale kandidat for højrefløjspartiet National Samling til det franske parlamentsvalg.

Og nu vil hun lige høre ham, om partiets nye superstjerne og premierministerkandidat, den 28-årige Jordan Bardella, tilfældigvis skulle have lagt turen her forbi landsbyen Bonnières-sur-Seine, der ligger en times kørsel fra Paris.

Laurent Morin må dog skuffe hende.

- Men jeg er hans kandidat. Og hvis jeg vinder, skal jeg nok få ham til at komme til byen, lover han.

- Jeg vil gerne giftes med ham. Jeg er single, svarer ambulanceføreren grinende og kører videre.

- Held og lykke, råber Laurent Morin efter hende.

Laurent Morin kæmper lige nu for at sikre sig så mange stemmer som muligt. (Foto: © Foto: Mads Køngerskov)

Står ved en korsvej

Den afgørende kamp om de 577 pladser i det franske parlament er lige nu i fuld gang. Og National Samling med Jordan Bardella og Marine Le Pen i spidsen har aldrig stået stærkere, end det gør netop nu.

Det franske parlamentsvalg er delt op i to runder, og ved den første runde i søndags fik partiet, der befinder sig på den yderste højrefløj, sammen med sine allierede mere end hver tredje stemme.

Det gjorde det til det absolut største i Frankrig, for blandt mange franskmænd er det ikke længere så tabubelagt at stemme på det. Og ifølge de seneste meningsmålinger står partiet til at storme ind i parlamentet med mellem 200 og 240 sæder, når valget bliver afgjort på søndag.

Laurent Morin er en af dem, der håber og satser på at få en af de eftertragtede pladser. Han gik nemlig videre til den anden valgrunde, og derfor bruger han lige nu alle sine timer på at føre valgkamp. Og han er sikker på, at det nok skal lykkes.

- Når man stiller op til en konkurrence, skal man have kampånd og sejrsvilje, som man kan give videre til vælgerne, medlemmerne og kampagnefolkene, siger den 49-årige politiker og tilføjer, at partiet nok skal få det absolutte flertal i parlamentet, det ønsker, for at kunne danne regering.

Meningsmålingerne viser dog, at det kan blive svært. Men Laurent Morin er overbevist om, at tilhængerne nok skal strømme til valgstederne, når de først indser, at "vi har muligheden for at vinde."

- Vi står vitterligt ved en korsvej. Enten er det kaos med venstrefløjen, eller også kommer vi til med vores politiske allierede for at forsvare republikken, demokratiet og folkets frihed, siger han.

Marine Le Pen og Jordan Bardella er ansigterne udadtil for National Samling. Nu håber de på at kunne indtage regeringskontorerne. (Foto: © Thomas Padilla, Associated Press)

Et håb om fornyelse

Laurent Morin er iklædt et nydeligt, mørkeblåt jakkesæt. De brune lædersko er nypudsede, og fuldskægget er veltrimmet og med skarpe kanter. Han ved, at de her dage kan blive altafgørende for hans videre politiske karriere, og derfor handler det om hele tiden at være klar til at møde vælgerne.

Han har brugt hele natten på at hænge sine valgplakater op, og han mangler lige en enkelt her til eftermiddag.

Han dypper malerbørsten ned i det mælkehvide tapetklister, og med en lynhurtig bevægelse får han spredt det på den grå metalplade, som er blevet sat op ved byens hovedplads i anledningen af valget, hvorefter han presser plakaten fast.

Nu gælder det den tykke bunke af løbesedler, som han har i hånden, og han skal bruge resten af eftermiddagstimerne på at fordele dem i byens postkasser.

Til at hjælpe sig har han allieret sig med den 22-årige Quentin Coton, der studerer statskundskab i Paris. Hvor der førhen var langt mellem de unge National Samling-tilhængere, stemte hver tredje vælger mellem 18 og 34 år på partiet i søndags. Quentin Coton mener, at Jordan Bardella for mange unge franskmænd er blevet lig med "et håb om en politisk fornyelse af landet."

- Han véd, hvad han vil med morgendagens Frankrig, og dét tiltaler især de unge, som er trætte af at høre om partifnidder, siger Quentin Coton og tilføjer, at netop Jordan Bardellas egen alder er en fordel for ham.

- Han ved, hvad franskmændene gennemlever, og han ved, hvordan det er at være ung i dag. Han kommer med noget ungdommeligt til den politiske verden.

Ved den første valgrunde fik National Samling og dets allierede mere end hver tredje stemme. Spørgsmålet er, om de fastholder den store opbakning i anden valgrunde. (Foto: © Foto: Mads Køngerskov)

Dyb splittelse i Frankrig

Det er dog langt fra alle franskmænd, der har det sådan med Jordan Bardella og resten af partiet.

For det befinder sig nemlig på den yderste højrefløj, selvom det i de senere år er blevet mere mainstream og bredtfavnende. Og det kæmper blandt andet for en meget strammere indvandringspolitik, hårdere straffe for lovovertrædelser og et opgør med EU, som det ser ud i dag.

- Jeg tror, at alle her er bange, lød det tidligere på ugen fra pensionisten Aimée Manarque, der deltog i en stor venstrefløjsdemonstration i Paris mod netop det yderste højre.

Hun frygter for konsekvenserne, hvis National Samling får flertallet til at kunne danne regering.

- Det bliver et ødelagt Frankrig, et voldeligt Frankrig, som under ingen omstændigheder vil kunne håndtere de dagligdagsproblemer, som folk har, sagde Aimée Manarque til DR Nyheder.

Det er da også en politisk splittet befolkning, der søndag går til valg, og mange af dem er flygtet ud til yderfløjene – langt væk fra præsident Emmanuel Macrons midterprojekt, som kun blev det tredjestørste ved søndagens valgrunde.

Og spændingerne er da også steget under valgkampen, hvor flere end 50 kandidater og kampagnefolk ifølge indenrigsminister Gérald Darmanin er blevet overfaldet med 30 anholdelser til følge. Derfor er der blevet udkommanderet 30.000 betjente og gendarmer på søndag til at holde styr på parlamentsvalget.

Onsdag blev der holdt en stor demonstration i Paris mod det yderste højre. (Foto: © Mohammed Badra, Ritzau Scanpix)

'Jeg er nervøs'

Tilbage i Bonnières-sur-Seine er der dog roligt denne sommereftermiddag. På pladsen er den lokale petanque-klub i gang med en turnering, og Nicole Dagonneau sidder på en plastikstol i skyggen og følger med i de sølvskinnende metalkugler, der rammer gruset med små dump, inden den hopper videre.

Hun er 73 år og pensionist, og hendes hår er farvet lilla og matcher brillestellet.

Nicole Dagonneau tænker på sine børn og børnebørn, når hun på søndag stemmer på National Samling. (Foto: © Mads Køngerskov)

Hun har tænkt sig at stemme på National Samling på søndag. Og hendes ønskeliste til Jordan Bardella og resten af partifællerne er lang.

- Jeg vil have forandringer. Der er for det første for mange tyverier her, og der er for mange forbrydere. Vi mangler arbejde, og så håber jeg, at han vil hæve folkepensionen, siger hun og tilføjer, at alt nok skal blive godt, hvis Jordan Bardella bare "holder det, han har lovet."

- Det bliver en katastrofe, hvis han ikke bliver valgt, siger hun og fortsætter:

- Jeg er bange på mine børn og børnebørns vegne. For man ved jo ikke, hvad der skal blive af dem. Jeg er nervøs for, om de kan få arbejde, sikkerhed - ja, alt. Jeg er for gammel til at være bange.

På petanque-banen er der stor opbakning til National Samling. (Foto: © Mads Køngerskov)