Marine Le Pen tror stadigvæk på storsejr ved det franske valg. Men målingerne viser noget andet

Kampen om magten i Frankrig spidser til her få dage inden det afgørende parlamentsvalg.

Marine Le Pen tror fortsat på storsejr til sit parti, National Samling, på søndag. (Foto: © Cuenta Oficial Marine Le Pen en / HANDOUT, Ritzau Scanpix)

Marine Le Pen og hendes parti, det højreorienterede National Samling, har aldrig stået stærkere ved et fransk parlamentsvalg, end det gør netop nu.

Og den franske højrefløjsdronning tror fortsat fuldt og helt på, at partiet kan få tilstrækkeligt med stemmer på søndag, hvor valget bliver afgjort, til for første gang at kunne danne regering.

- Jeg tror, at vi har betydelige chancer for at få et absolut flertal i Nationalforsamlingen, sagde hun her til morgen i et interview med den franske tv-station Cnews.

Det franske parlamentsvalg er delt op i to runder, og ved den første runde i søndags fik National Samling sammen med sine allierede mere end hver tredje stemme.

Det gjorde partiet, som blandt andet er kendt for sin hårde EU-kritik og sit ønske om en stram indvandringspolitik, til det største i landet – og langt større end præsident Emmanuel Macrons midterkoalition, Ensemble, som måtte tage til takke med lige knap 21 procent af stemmerne.

Marine Le Pen og Jordan Bardella, som er partiets bud på en ny premierminister, har flere gange slået fast, at de vil have et absolut flertal i parlamentet - eller så tæt på det som muligt - før de vil danne regering. For de vil gøre det på egen hånd uden indblanding fra andre.

- Jeg ønsker hverken at være magtesløs eller blot en hjælper for den franske præsident, forklarede Jordan Bardella i juni til avisen Le Parisien.

Marine Le Pen og Jordan Bardella er ikke lige populære alle steder i Frankrig. (Foto: © Benoit Tessier, Ritzau Scanpix)

Langt fra absolut flertal

For at få et absolut flertal skal partiet vinde mindst 289 af de 577 pladser, som er i parlamentet. Og selvom de fortsat fører i meningsmålingerne, ser det dog ikke ud til, at det kommer til at ske.

Ifølge en række dugfriske målinger, som er blevet offentliggjort i dag, står National Samling til at få et sted mellem 200 og 240 sæder på søndag.

En af forklaringerne på, at der fortsat er lang vej til det absolutte flertal, er, at de andre partier har valgt at rotte sig sammen mod National Samling. Det gjorde de ved at trække deres egne kandidater fra den anden valgrunde for på den måde at mindske sansynligheden for, at højrefløjspartiet får valgt sine kandidater.

Det er nemlig sådan, at de 577 parlamentsmedlemmer bliver valgt i enkeltmandskredse rundt om i landet.

Og det franske valgsystem er indrettet således, at medmindre der er én politiker, som får mere end halvdelen af stemmerne i første valgrunde, så er det alle de kandidater, der får mere end 12,5 procent af de registrerede vælgeres stemmer, som går videre til den afgørende valgrunde.

Her er det så den politiker, der får flest stemmer, som rydder hele bordet og vinder pladsen i parlamentet.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, overraskede alle, da han udskrev parlamentsvalg før tid efter EU-valget i juni. (Foto: © LUDOVIC MARIN, Ritzau Scanpix)

Mbappé blander sig igen

Efter første valgrunde i søndags var der hundredvis af politikere, som gik videre. Og der var mange valgkredse, hvor der var tre eller flere kandidater, som skulle kæmpe om den eftertragtede plads.

Men tidligere på ugen valgte 224 kandidater fra både midteralliancen og venstrefløjen så at trække sig fra den anden valgrunde.

Det er ikke, fordi de er politisk enige. Men de vil hellere have, at deres vælgere stemmer på den modkandidat, der har de bedste muligheder for at slå en politiker fra National Samling. Og på den måde undgår partierne altså spildte stemmer ved at have flere kandidater opstillet mod Le Pens.

Derudover har det franske fodboldikon Kylian Mbappé endnu engang opfordret franskmændene til ikke at stemme på det yderste højre. I går sagde han, at resultatet efter første valgrunde var "katastrofalt".

- Vi må ikke lade vores land falde i hændene på disse mennesker, sagde han under et pressemøde.

Marine Le Pen er dog ikke selv bekymret over søndagens valg.

- For to år siden (hvor det seneste parlamentsvalg fandt sted, red.) blev det spået, at vi kunne få maksimalt 46 pladser, og vi endte med at få 89. Så min fornemmelse er, at alt det her handler om at demotivere vores vælgere. Men jeg kender dem heldigvis, sagde hun her til formiddag til Cnews.

Hør mere om det franske valg i det seneste afsnit af Stjerner og Striber: