Det blev betegnet som et gedigent politisk jordskælv, da højrefløjspartiet National Samling og dets allierede i søndags storsejrede ved den første runde af det franske parlamentsvalg med godt en tredjedel af stemmerne.
Men her få dage inden den anden – og afgørende – valgrunde er modstanderne begyndt at rotte sig sammen mod partiet, der befinder sig på den yderste højrefløj.
Ifølge den franske avis Le Monde har 221 af modkandidaterne fra henholdsvis præsident Macrons midteralliance og fra venstrefløjen nemlig trukket sig fra den anden valgrunde, der finder sted på søndag.
Det har de gjort af taktiske grunde for at forsøge at forhindre, at National Samling får valgt deres politikere til det franske parlament.
Det kan gøre det noget sværere for partiet, som blandt andet er kendt for sin hårde EU-modstand og sit ønske om en stram indvandringspolitik, at indtage regeringskontorerne, som er det erklærede mål.
Kampen mellem de tre fløje
Der skal findes 577 politikere til parlamentet, og de bliver hver især valgt i enkeltmandskredse rundt om i landet.
Det franske valgsystem er indrettet på den måde, at medmindre der er én politiker, som får mere end halvdelen af valgkredsens stemmer i første valgrunde, så er det alle de kandidater, der får mere end 12,5 procent af de registrerede vælgeres stemmer, som går videre til den afgørende valgrunde.
Her er det så den politiker, der får flest stemmer, som rydder hele bordet og vinder pladsen i parlamentet.
Denne gang er der dog flere hundrede valgkredse, hvor der både er en kandidat fra det yderste højre, fra midten og fra venstrefløjen, som er gået videre til anden valgrunde.
Men nu er der henholdsvis 83 politikere fra midteralliancen, som hedder Ensemble, og 131 politikere fra venstrefløjskoalitionen, Ny Folkefront, som ifølge Le Monde har valgt at trække sig inden i går klokken 18.00, som var den formelle deadline for at gøre det.
For selvom de langt fra er politisk enige, så vil de hellere have, at deres vælgere stemmer på den modkandidat, der har de bedste muligheder for at slå en politiker fra National Samling.
Aldrig stået stærkere
Det er det, som på fransk kaldes "faire barrage" – altså at bygge en koalitionsmæssig "dæmning" eller "blokade" for at indhegne det yderste højre, så det ikke vinder magten. Og det er langt fra første gang, at de franske politikere gør det.
Men National Samling har aldrig stået stærkere i et parlamentsvalg, end partiet gør nu. Og partiet, som har Marine Le Pen i spidsen, har gjort det klart, at det går efter at få et absolut flertal i parlamentet – det vil sige mindst 289 pladser – for derved at kunne danne regering.
I går lød det dog fra både Marine Le Pen og Jordan Bardella, der er partiets spidskandidat til posten som premierminister, at de også vil forsøge at danne en regering med andre allierede, selvom de ikke får det absolutte flertal.
Og Marine Le Pen valgte i går også at skærpe tonen over for den franske præsident, Emmanuel Macron, som hun i et interview med radiostationen France Inter beskyldte for at være i gang med et "administrativt statskup". Angiveligt fordi han skulle være gået i gang med at udpege en masse allierede til vigtige poster i det politiske system.
Marine Le Pen erkendte dog, at det kun var baseret "på rygter". Men som hun ser det, forsøger præsidenten lige nu "at forhindre Jordan Bardella i at lede landet, som han ønsker det."
Nazi-hat fælder kandidat
Indtil videre har National Samling fået valgt 39 politikere ind ved den første valgrunde. Det er aldrig sket før.
Og ifølge Stéphane Fournier, der arbejder for meningsmålingsinstituttet Cluster 17, er der nu "en betydelig del af den brede højrefløj, der vil overveje at stemme på National Samling."
- Eller som i det mindste ikke længere ser det som en trussel, siger hun til France24.
- Det er især tilfældet, når den anden kandidat kommer fra venstrefløjen, som mange konservative er mere bange for (end National Samling, red.), siger hun.
Hvor mange kandidater, der helt konkret har trukket sig, ved vi først, når det franske indenrigsministerium har lavet sin optælling.
Der er dog også en politiker fra National Samling, der har valgt at trække sig. Det drejer sig om Ludivine Daoudi, der valgte at droppe sine politikerdrømme, efter at et billede, hvor hun havde en nazi-hat på, var begyndt at cirkulere på de sociale medier.
Hør mere om det franske valg i dagens udgave af Stjerner og Striber: