Frankrigs højrefløjsdronning øjner den totale sejr. Men særligt én ting kan kvæle hendes præsidentdrømme

DR Nyheder var med, da Marine Le Pen fra Frankrigs yderste højrefløj holdt sit sidste valgkampsmøde inden første valgrunde på søndag.

(Foto: © Foto: Lionel Bonaventure. Grafik: Sandra Bertelsen)

Franskmændene er normalt et høfligt folkefærd, der går op i formelle titler, og som husker at sige 'De' til folk, de ikke kender personligt.

Men i den sydvestfranske by Perpignan var de på fornavn med Marine Le Pen, præsidentkandidaten fra Frankrigs yderste højrefløj, da hun torsdag aften kom forbi.

"Marine, Marine, Marine…" lød det højt og taktfast fra de omkring 3.000 fremmødte, der var stimlet sammen i det lokale kongrescenter for at se og høre lederen af partiet Rassemblement National.

Og der stod hun så, deres Marine, med armene spredt ud i Jesus-positur, som var hun klar til at omfavne alle de fremmødte. Synligt tilfreds, men også berørt af det velkomstbrøl, hun var blevet budt velkommen med.

Den 53-årige, højrenationale politikerveteran tog efterfølgende en hyldestrunde foran de enorme, lyseblå klodser, der var sat sammen til at danne et 'M' bagerst på scenen, mens hun vinkede til tilhængerne og sendte luftkys til dem, der kun kunne finde plads ude på sidelinjen.

Budskabet var klart, da hun gik i gang kort før klokken 19. Der er brug for en kvinde i det franske præsidentpalæ, og det skal være hende.

- Aldrig i republikkens historie har en kvinde været statsoverhoved, understregede hun med sin markante, noget hæse stemme, som i de senere år er blevet en undgåelig, men også omstridt del af fransk politik.

Marine Le Pen sang for, da den franske nationalsang, Marseillaisen, blev sunget under valgmødet:

'Vi vinder, vi vinder, vi vinder'

Marine Le Pen går efter at vinde det franske præsidentvalg, som bliver afgjort den 24. april, med løfter om blandt andet at forbedre franskmændenes privatøkonomi, føre en benhård indvandringspolitik og tage et opgør med det internationale samarbejde - heriblandt i EU og Nato, som hun er særdeles skeptisk overfor.

Synspunkter, der har gjort hende upopulær og udskældt blandt mange franskmænd, ikke mindst i de intellektuelle og venstreorienterede kredse. Men her i Perpignan, som ligger lige for foden af Pyrenæerne, var hun i den grad på hjemmebane.

Byens borgmester, partifællen Louis Aliot, var indtil for få år siden kæreste med partilederen. Nu er de bare venner og nære politisk allierede, og han gav hende også en varm velkomst, inden hun gik på scenen i den hangarlignende, noget nedslidte hal et par kilometer fra det historiske centrum.

- Marine bliver republikkens næste præsident, lød det optimistisk fra Louis Aliot, som blev besvaret med 'vi vinder, vi vinder, vi vinder' fra salen.

Den var godt fyldt op med alt fra ældre pensionistpar, der i dagens anledning havde fundet forårsfrakkerne og de nydelig jakkesæt frem, til småbørnsfamilier og lokale, som var taget dertil direkte fra arbejdet, og som ikke havde nået at skifte inden.

Dørene åbnede allerede klokken 17, og de fremmødte var blevet holdt i gang af et megamiks af firserklassikere som 'Eye of the Tiger' og 'The Final Countdown' samt nyere franske pophits, som der blev mimet med til på tilskuerrækkerne. Og på storskærmene på scenen var der blevet vist et længere billedshow af Marine Le Pen i både statskvindeagtige situationer og sammen med katte, som er hendes helt store passion.

31-årige Barbarar Bacoup var taget dertil fra hjemmet i Lyon, som ligger seks timers kørsel fra Perpignan. Det havde hun ikke gjort, hvis ikke hun troede fuldt og helt på Marine Le Pen.

- Jeg har tidligere stemt på hende, men jeg synes, hun har fundet sig selv, og hun har virkelig formået at samle mange franskmænd. For hun vil ikke bare være sit partis præsident, men alles præsident, og vi har brug for forandring, sagde hun.

Barbara Bacoup fra Lyon tror på, at Marine Le Pen kan vinde præsidentvalget den 24. april. (Foto: © Per Bang Thomsen)

Sidste møde inden første valgrunde

Torsdagens vælgermøde var det sidste for Marine Le Pen inden første runde af det franske præsidentvalg, der finder sted allerede nu på søndag.

Her er det kun de to mest populære præsidentkandidater, der får lov til at gå videre. Skal man tro meningsmålingerne, styrer højrefløjspolitikeren lige nu målrettet og sikkert mod den ene af de to pladser.

Den anden går ifølge målingerne til Frankrigs nuværende præsident, centrum-politikeren Emmanuel Macron. Men hvor det for bare få uger siden så ud til, at præsident Macron var så godt som selvskrevet til yderligere fem år i det franske præsidentpalæ, er det langt fra sikkert nu.

Marine Le Pen er nemlig halet gevaldigt ind på ham i målingerne. Så meget, at politiske iagttagere nu tror, at hun har en realistisk chance for at gå hele vejen og vinde over Emmanuel Macron.

Men det kræver også, at folk rent faktisk går ned og stemmer, formanede Marine Le Pen under talen. Sidste år blev mange af hendes vælgere nemlig hjemme fra regionsvalget, hvilket gav hende et ringe resultat. Og målinger har vist, at op mod en tredjedel af franskmændene slet ikke har tænkt sig at stemme ved dette valg.

- Hvis folket stemmer, vinder folket også, påpegede Marine Le Pen fra talerstolen og blev mødt af et hav af både franske flag og hvide Le Pen-flag, som er blevet trykt til valget.

- Det afhænger af jer.

Alle sæderne i salen i Perpignan var fyldt ud til vælgermødet, som var det sidste inden første valgrunde på søndag. (Foto: © Per Bang Thomsen)

Ikke hjemme endnu

Men ét er meningsmålinger, politiske besserwisseere og en partileder, der fastslår, at hun denne gang for alvor er klar til sejren. Noget andet er tilhængerne, hvor ikke alle helt tør tro på det, selvom de også ønsker det inderligt. De er nemlig tidligere blevet skuffet.

For fem år siden var Marine Le Pen også oppe imod Emmanuel Macron i anden valgrunde, og der tabte hun stort til ham. Derudover er Jean-Luc Mélenchon fra den yderste venstrefløj også steget meget i målingerne i den seneste tid, og det er ikke utænkeligt, at han kan overraske i den afsluttende valgspurt.

- Det er tæt løb, så den er ikke hjemme endnu, lød det nøgternt fra en midaldrende mand i skovmandsskjorte og med rug skægstubbe, der havde taget sin teenagesøn med til mødet.

Kom man lidt længere bagud i hallen, var stemningen mere rolig og noget afventende, da først velkomstjublen var løjet af.

Der var ingen påtaget eufori eller professionelle publikumsopvarmer, der forsøgte at få folkene på tribunen til at lave bølge med armene. Mange sad og lyttede opmærksomt med til talen, der varede en lille times tid. De buhede kun, når Emmanuel Macrons navn blev nævnt fra talerstolen, eller stemte i, når folkene oppe foran begyndte på partiets gamle kampråb 'on est chez nous' - 'det her er hos os'.

Baren over i hjørnet var da også lukket, og den eneste alkohol, man kunne købe, var den specialproducerede Marine Le Pen-champagne, som blev solgt til 30 euro i souvenirboden ude i foyeren.

- Jeg har aldrig selv smagt den, men den skulle være fantastisk, sagde en af de hvidhårede damer, der stod for salget.

  • Marine Le Pen-champagnen kan købes for 30 euro. (Foto: © Per Bang Thomsen)
  • Der var også merchandise til de allermindste Le Pen-tilhængere. (Foto: © Per Bang Thomsen)
  • De hvide t-shirts med det lille M-logo var populære. (Foto: © Per Bang Thomsen)
1 / 3

Inden talen gik i gang, var der dog kun blevet solgt tre flasker. Som ville folk lige vil vente lidt med at lægge champagnen på køl.

Til gengæld var der mere salg i de små pins til frakkekraverne og 'Marine Président'-lightere, som begge kunne købes for tre euro.

Kampen mod globaliseringen

Marine Le Pen har tidligere slået sig stort op på sin særdeles stramme linje over for flygtninge og indvandring, ikke mindst fra Mellemøsten.

Den politik er der ikke blevet ændret ved, selvom hun i de senere år har gjort meget for at bløde sit image op. Hun understregede da også fra scenen, at franskmænd skal stå forrest i køen til job og boliger.

Derudover skal immigranter, der er kommet ulovligt til landet, ikke have lov til at blive der. hun vil også tage et opgør med den globalisering, som hun mener, har forarmet mange franskmænd.

- Det, der står på spil den 10. april (hvor første valgrunde finder sted, red.), er tilbagekomsten af debatten mellem nationalisterne og globalisterne, sagde hun.

I de senere år er hun dog i langt højere grad begyndt at fokusere på købekraft – altså om franskmændene kan få de økonomiske ender til at mødes sidst på måneden. Det er også det helt store tema ved årets præsidentvalg. Her vil hun blandt andet sænke momsen på energiprodukter fra 20 til 5 procent, sløjfe tv-licensen samt droppe indkomstskatten for folk under 30 år.

- Det er slut med at have en regering, der modarbejder franskmændenes interesser, sagde hun.

Lytter for første gang

En af dem, der kan få gavn af Marine Le Pens valgløfter, er Delphine Bougis. Hun var taget til mødet med sin kæreste, og de har ikke altid stemt på Marine Le Pen.

- Før i tiden var vi lidt bange, for partiet havde noget ekstremt og højreradikalt over sig. Og vi er heller ikke enig i alt, hvad Marine Le Pen siger. Men det er første gang, jeg rent faktisk lytter til, hvad hun siger, og hun elsker franskmændene højere, end de andre præsidenter gør, understregede Delphine Bougis, som lige nu mangler arbejde.

Derudover skal hende og kæresten forlade deres nuværende hjem den 25. juni, og derfor ønsker de hjælp. Og der er Marine Le Pen ifølge Delphine Bougis den rigtige.

- Derudover er jeg feminist, så jeg kunne godt tænke mig en kvinde på præsidentposten. Men det skal ikke være en hvilken som helst kvinde. Det skal være Le Pen, understregede Delphine Bougis.

Delphine Bougis har ikke altid støttet Marine Le Pen. Men denne gang håber hun, at Le Pen bliver Frankrigs næste præsident. (Foto: © Per Bang Thomsen)