Strid om faktatjek raser før nattens præsidentdebat

Donald Trumps lemfældige omgang med sandheden har skabt "særlige behov for fakta-tjek", lyder det fra Demokraternes kampagne - men kommissionen bag debatten er ikke enig.

NBC-journalisten Lester Holt øver sig på Hofstra Universitet i Hempstead, New York, forud for nattens debat, hvor han skal være ordfører. (Foto: © Andrew Gombert, Scanpix)

Skal ordstyreren faktatjekke udtalelser, når Donald Trump og Hillary Clinton i nat tørner sammen i den første officielle præsidentkandidat, eller er det kandidaternes egen opgave?

Det er spørgsmålet, der deler vandene blandt politikere, mediefolk og tidligere ordstyrere forud for nattens debat.

Det er den republikanske kandidat, Donald Trumps, lemfældige omgang med fakta, der har fået blandt andet Clinton-kampagnen til at kræve et mere grundigt faktatjek under debatterne.

Det sker, efter at NBC-journalisten Matt Lauer ved en indledende talerunde lod Trump uanfægtet hævde, at han altid havde været modstander af Irak-krigen - på trods af at det gentagne gange er blevet dokumenteret, at det ikke er tilfældet.

En løgn hvert tredje minut

Selvom begge kandidater i løbet af valgkampen har skjult eller fordrejet sandheden, har Trump nemlig ifølge det amerikanske medie Politico, der udelukkende dækker amerikanske politik, gjort det i sådan en grad, at en sammenligning med Clinton er "latterlig".

Ifølge Politico sagde Trump på fem dage 87 usandheder. På fem timers tale var der i gennemsnit en decideret løgn eller mindre usandhed cirka hvert tredje minut.

Senest hævdede Trump, at nattens ordfører, Lester Holt, er demokrat - på trods af, at journalisten er registreret republikaner.

Fans af football-holdet Kansas City Chiefs klædt ud som Clinton og Trump under en kamp mellem Chiefs og New York Jets i Kansas City, Missouri i går. (Foto: © Jamie Squire, Scanpix)

At ordstyrere ved de tre kommende debatter ikke faktatjekker Donald Trump vil derfor være det samme som at give Trump en hjælpende hånd, lyder kritikken fra Clintons pressechef, Brian Fallon.

- At de lukker ørerne overfor Trumps løgne, er at give ham en uretmæssig fordel. Det vil være det samme som at give ham længere taletid, siger Fallon til CNN.

Hos Trumps kampagne afviser man, at der er behov for faktatjek fra mediernes side.

- Det er ikke mediernes opgave at være faktatjekkere, har Trumps kampagneleder, Kellyanne Conway, udtalt til ABC ifølge CNN, som respons på kravet fra Clinton-kampagnen.

Ikke opgaven

Ifølge kommissionen, der arrangerer præsidentdebatterne, er det heller ikke ordstyrerens opgave - de skal blot sikre, at debatten glider glat.

Formand for kommissionen Janet Brown mener nemlig, at det er alt for svært at afgøre, hvad der egentlig er fakta - og åbner man først "fakta-døren", så er det åbenbart en glidebane.

- Jeg tror ikke, at det er en god idé at forvandle ordføreren til et leksikon, siger Brown ifølge CNN.

- Jeg er ikke sikker på, hvad der er en lille bid fakta, og hvad der er en stor. Er din kilde på arbejdsløshedstal for eksempel enig med min kilde? siger hun til CNN.

I stedet skal kandidaterne faktatjekke hinanden, lyder det fra formanden, som samtidig vil lade det være op til de erfarne journalister, der er blevet udpeget til ordstyrerhvervet, selv at afgøre, hvordan de ønsker at udføre opgaven.

Potteplanter og sandhedsvidner

Nattens ordfører, Lester Holt, har forud for debatten udtalt, at han ikke har tænkt sig at se stiltiende til under debatten.

- Lester kommer ikke til at være en potteplante, har en af hans medarbejdere udtalt til CNN forud for debatten.

Ordstyreren til den sidste debat, FOX News-journalist Chris Wallace, har samtidig meldt ud, at han ikke vil faktatjekke aggressivt under sin debat, da det ikke er hans opgave at være sandhedsvidne.

Ordstyrerne for den anden debat, CNN's Anderson Cooper og ABC's Martha Raddatz, har ikke udtalt sig om emnet.

Den første officielle debat går i gang klokken 3 i nat dansk tid. Du kan følge med her på dr.dk fra klokken 2.