”Hvilket udgangsforbud? Hvilket udgangsforbud?”
Protesterne i byen Charlotte i North Carolina fortsætter for tredje nat i træk, hvor demonstranter trodser borgmesterens udgangsforbud, der trådte i kraft torsdag midnat amerikansk tid.
Forbuddet kommer, efter at 44 blev anholdt og ni såret i sammenstød mellem demonstranter og politi natten til onsdag, men sideløbende med gadeoptøjerne raser en politisk kamp bag kulissen.
Der føres valgkamp på protesterne
Med et amerikansk valg lige om hjørnet er den politiske betydning af urolighederne i Charlotte nemlig svær at overse.
På det seneste er et stort forspring til Hillary Clinton i North Carolina smuldret, og inden valget den 8. november ligger staten åben for både demokraternes Clinton og republikanernes Trump.
Ifølge RealClearPolitics vægtede måling for staten fører Donald Trump nu med 1,2 procentpoint. Han ligger til at få 44,5 procent af stemmerne, mens det for Hillary Clinton gælder 43,3 procent.
Nu forsøger den republikanske præsidentkandidat at udnytte urolighederne i staten til at kapre yderligere stemmer.
- Hvordan kan vi lede hele verden, når vi ikke engang kan kontrollere vores egne byer?, rungede det fra Trump i en tale i Pittsburgh, hvor han ifølge Politico henvendte sig til borgerne i Charlotte og udråbte sig selv som den amerikanske raceopdelings frelser.
Optøjer kan være en fordel for Trump
Samtidig har republikanere i North Carolina opfordret Donald Trump til at besøge staten, så snart urolighederne har lagt sig, i et forsøg på at sikre en sejr i svingstaten.
Og situationen i Carolina kan gavne Trumps kampagne, lyder det fra flere sider.
- Urolighederne falder lige ned i Trumps fortælling om et USA, der er ved at falde fra hinanden. Det flytter ikke mange stemmer, men det kan alligevel gøre en forskel, for det vil blive afgjort på marginaler, siger Tom Jensen, der udfører meningsmålinger for demokraterne i North Carolina, til Politico.
Det mener også Chris Wilson, der var chef for data-, analyse- og digital strategi for Ted Cruz’s kampagne under det republikanske primærvalg.
- Hver gang, der er optøjer, protester eller andre former for civil ulydighed, er det til Trumps fordel, siger han og pointerer, at lignende uroligheder i Chicago tidligere på sommeren gav den republikanske kandidats kampagne et løft.
Clintons appel til afroamerikanerne
Optøjerne er dog ikke nødvendigvis en politisk møgsag for demokraternes Hillary Clinton, der både i North Carolina og på landsplan har rakt en politisk hånd ud til den afroamerikanske vælgerbase.
Ifølge Politico understregede hun sin bekymring for den afroamerikanske del af befolkningen i en telefonsamtale med Charlottes borgmester, Jennifer Roberts.
- For mange sorte amerikanere har mistet livet, og for mange føler, at deres liv er opfattes som ubetydelige, sagde hun ifølge det amerikanske medie.
På Twitter var Clinton ude med samme budskab kort efter, at urolighederne begyndte tirsdag. Her fordømte hun drabet på afroamerikanske Keith Scott, der ifølge hende var ubevæbnet - en opfattelse, der går i mod det lokale politi og er en klar støtteerklæring til Keith Scott's pårørende.
https://twitter.com/HillaryClinton/status/778286389448339457
På trods af, at Clinton har måtte vinke farvel til sit forspring i North Carolina, ligner hun i følge RealClearPolitics vægtede gennemsnit stadig det bedste bud på en kommende amerikansk præsident.
Hun står i skrivende stund til at få 46 procent af stemmerne mod Trumps 43,4 procent.