Den amerikanske præsidentkandidat Donald Trump er berygtet for at omgås sandhed og fakta lemfældigt. Endda så lemfældigt, at flere har forsøgt at sætte tal på, hvor meget af det han siger, der er forkert:
- Når Donald Trump nu i en ny analyse, som blev offentliggjort i New York Times i weekenden, så viser det sig, at op imod 70 procent af indholdet af det faktuelle indhold i hans taler er enten forkert eller delvist faktuelt forkert, lød det for eksempel forleden i P1-Debat fra lektor i videnskabsteori David Budtz Pedersen.
Detektor har set nærmere på den opsigtvækkende påstand om Trumps afslappede forhold til fakta. Og paradoksalt nok er udtalelsen om de 70 procent et klart eksempel på forkert brug af fakta.
Statistik fra amerikanske faktatjekkere
David Budtz Pedersen baserer påstanden på en artikel fra New York Times, som henviser videre til det amerikanske medie PolitiFact, som tjekker fakta i den amerikanske debat.
På PolitiFacts hjemmeside kan man da også finde en opgørelse, der viser, at omkring 70 procent af Donald Trumps udtalelser faktisk falder i én af de kategorier, de kalder "mest forkert", "forkert" eller "bukserne flyver". Men opgørelsen dækker vel at mærke ikke over alle Donald Trumps udtalelser, men derimod de 241 udtalelser, som Politifact har faktatjekket. Det fortæller lektor ved Aalborg Universitet Morten Frederiksen.
- De 70 procent kan ikke bruges til at sige noget om, hvorvidt Trump taler faktuelt rigtigt eller forkert i det store hele. De 70 procent handler udelukkende om de udsagn, som Politifact har analyseret. De 241 udtalelser er udvalgt ud fra journalistiske kriterier, siger han til Detektor.
Budtz: Det er grundlæggende forkert
David Budtz Pedersen forklarer til Detektor, at han nævnte de 70 procent i radioudsendelsen, fordi det var et opsigtvækkende tal. Men han erkender, at han brugte det forkert.
- Efter at have læst undersøgelsen, som ligger til grund for artiklen i New York Times, så vil jeg sige, at det er grundlæggende forkert. Det er en overdrivelse, siger han og tilføjer:
- Selvfølgelig kan man ikke på baggrund af et udvalg af påstande sige noget om alle Trumps påstande. Så artiklen bragte en forkert påstand frem, som jeg så bragte videre.
Blot 4 procent er sandt
Politifacts statistik over Donald Trumps udtalelser er også brugt af andre - for eksempel i en artikel i Berlingske:
"Der er så meget, som er et bizart sammensurium af digt og bedrag, at fakta-tjekkerne hos Politifact har beregnet, at blot fire pct. af alle Trumps udtalelser er sande. 70 pct. af dem er enten løgn eller overvejende løgn," skriver Berlingske.
Berlingske når frem til de fire procent ved se på, hvor stor en del af de faktatjekkede påstande, som er vurderet som sande af Politifact.
Berlingske:
Detektor har spurgt Berlingskes udlandsredaktør, Anna Libak, hvorfor avisen skriver, at statistiken fra Politifact gælder alle Trumps påstande.
- Hvis man piller den enkelte sætning ud, er den upræcis. Hvis man ser den i konteksten, så fremgår det, at det er blandt de udtalelser, som Politifact har undersøgt, siger Anna Libak.
Anna Libak henviser til en følgende sætning i artiklen, som ifølge hende tydeliggør, at det ikke er alle Trumps påstande, der er undersøgt, men kun påstande, som Politifact har haft en formodning om er forkerte: "I en amerikansk valgkamp handler det normalt om at fange en kandidat i et par fortielser, løgne, overdrivelser og fortalelser."
- Med den sætning siger vi, hvad det er, Politifact undersøger, siger Anna Libak.
Men der er vel ikke nogen grund til at skrive alle, når det ikke er alle?
- Men vi skriver jo heller ikke alle, hvis du læser konteksten.
Detektor ville også gerne have interviewet New York Times. men avisen er ikke vendt tilbage på Detektors spørgsmål.
Se mere om faktatjekket i Detektor i aften på DR2 klokken 21.