Faktatjek: Regeringen bruger usikre tal om kampen mod IS

Ifølge udenrigsminister Kristian Jensen (V) har vi momentum i kampen mod terrororganisationen IS. En påstand, han blandt andet underbygger med tal for, hvor meget land IS har mistet. Men tallene er højst usikre fortæller DR’s Detektor.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) bruger tal, der viser, hvor meget land terrororganisationen IS har mistet som belæg for, at koalitionen har momentum i kampen mod IS. Men tallene er højst usikre, fortæller eksperter til DR's Detektor. (Foto: © Liselotte Sabro, (c) Scanpix)

Danske soldater er endnu engang på vej i krig. Denne gang skal de deltage i bekæmpelsen af terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien og Irak. Og skal man tro udenrigsminister Kristian Jensen (V), er der god grund til at gå ind i kampen nu.

- Det er blandt andet fordi, der er momentum i kampen mod ISIL. De har tabt 40 procent af det areal, de besatte, dengang deres udbredelse var størst i Irak. De har tabt 10 procent af det areal, de besatte i Syrien, lød det i Folketinget, da han forsvarede den danske deltagelse.

Men kan man beregne IS’ landområder så præcist, og er det rigtigt, at koalitionen har momentum i Syrien og Irak? Det har DR's Detektor undersøgt, og eksperter fortæller, at tallene på mange måder er usikre.

Man kan ikke måle et territorium præcist

Detektor har blandt andet spurgt den amerikanske tænketank Institute for the Study of War, der beskæftiger sig med at kortlægge Islamisk Stats’ færden i Syrien og Irak, om de mener, at man kan sætte procenter på IS' tilbagegang. Men det afviser de.

- Vi laver ikke beregninger på, hvor meget der er vundet eller tabt. For det første er der ikke en fast definition af, hvornår et område er vundet, så hvordan vil du afgøre, hvornår et område er tabt? For det andet kan større områder ikke måles præcist. Og så længe vi ikke kan lave præcise estimater, gør vi det ikke, skriver tænketanken til Detektor.

Pointer, som bakkes op af professor ved Center for War Studies ved Syddansk Universitet Peter Viggo Jakobsen.

- Det giver ikke meget mening at sætte et fast procenttal på. Der er hele tiden bevægelse på frontafsnittene, og derfor vil procenttallene svinge konstant. Derudover er der stor forskel på, hvordan og hvor meget et område er kontrolleret af IS, siger han til Detektor.

Størrelsen af arealet er ikke afgørende

Hvis man skal vurdere, om IS har momentum, er størrelsen af det areal, de kontrollerer, ikke det vigtigste parameter, fortæller Peter Viggo Jakobsen.

- Det er ikke kampafgørende, at IS mister eller vinder en smule terræn. Hvis de kan fastholde det rigtige terræn og det vigtige terræn, så er det ligegyldigt, om de sidder på 25 procent eller 40 procent, fortæller han.

Samme melding lyder fra Henrik Ø. Breitenbauch, der seniorforsker og centerleder ved Center for Militærstudier på Københavns Universitet.

- Det vigtige er ikke størrelsen af areal, der er vundet eller tabt. Det vigtige er byer for eksempel Raqqa og Mosul. Hvis IS mister ren ørken, har det kun lidt betydning for, hvor stærke de er militært, siger han.

Andre parametre er vigtigere

Ifølge både Henrik Ø. Breitenbauch og Peter Viggo Jakobsen er der mange andre, vigtigere parametre, man skal kigge på, hvis man vil vurdere, hvorvidt Vesten har momentum over for IS.

- Man skal se på, hvordan det går for IS med at rekruttere nye soldater, hvordan det går med deres propaganda, deres økonomi og ikke mindst, hvorvidt lokalbefolkning i de besatte områder forholder sig til IS, siger Peter Viggo Jakobsen.

Kristian Jensen fastholder dog over for Detektor, at tallene er udtryk for, hvilken vej det går.

- Det er et estimat, som Danmark har fået oplyst fra koalitionen, og som også Præsident Obama og andre har anvendt. Det er indlysende, at estimater som disse ikke er en eksakt videnskab eller skal stå alene i en analyse af indsatsen mod ISIL. Men de kan være ganske nyttige til at formidle tendenser i en kompliceret situation.

Der er lang vej endnu

Ifølge Peter Viggo Jakobsen er det en forsimpling, når Kristian Jensen bruger Pentagons tal til at argumentere for, at koalitionen har momentum mod IS. Også selvom Kristian Jensen benytter sig af flere argumenter.

- Hvis man lægger alt sammen, så vil jeg sige, at det stille og roligt går den rigtige vej for koalitionen. Men vi har altså ikke nået det her point of no return, hvor det ret hurtigt vil gå ned for IS. Så ja, det går bedre, men vi har langt fra vundet den her krig endnu, siger Peter Viggo Jakobsen.

Den samme vurdering lyder fra Henrik Ø. Breitenbauch.

- Det er korrekt, at IS har mistet nogle vigtige områder, men det afgørende punkt er, hvorvidt IS sidder på Raqqa og Mosul. Når terrororganisationen mister de to byer, så begynder vi for alvor at have momentum, siger han.

Kristian Jensen er enig i, at der er lang vej endnu.

- Kampen mod ISIL i Irak og Syrien bliver lang og vanskelig, og der vil være tilbageslag på vejen. Det har hverken den danske regering, eller de ca. 65 koalitionspartnere, lagt skjul på, skriver han, men fastholder dog, at koalitionen har momentum:

- ISIL er blevet trængt tilbage fra en række vigtige områder, som de tidligere kontrollerede. Det er vigtigt, at vi både fastholder momentum i den militære kampagne, så ISIL ikke igen kan gå i offensiven, og undgår, at befriet land falder tilbage i hænderne på ISIL, skriver han i en mail til Detektor.

Kristian Jensen har tallene fra Obama og Kerry

Kristian Jensen er ikke den første til at bruge tallene. Andre statslederes, heriblandt Barack Obama og John Kerry, har været ude med de samme tal. Tallene stammer fra Pentagon, og Detektor har spurgt USA’s forsvarsministerium til udregningerne bag. Pentagon svarer, at deres data er hemmelige, men at metoden bygger på ”operationelle vurderinger”.

Ifølge Peter Viggo Jakobsen er det typisk procedure.

- Når Danmark får efterretningsoplysninger fra USA, kan vi sjældent få de data, der ligger bag. Derfor er det vigtigt, at den danske regering dobbelttjekker tallene og bruger alternative kilder. USA’s informationer bør tages med et gran salt - de er i en propaganda krig, hvor de gerne vil vise deres allierede og befolkningen, at de er ved at vinde, siger han.

Se mere om faktatjekket i Detektor i aften klokken 21 på DR2.