Detektor: Forstå frihandelsaftalen mellem EU og USA

Vækst og billigere varer er nogle af de ting, som fortalerne for en kommende frihandelsaftale mellem USA og EU håber på. Kritikere frygter dog, at aftalen blandt andet vil medføre lavere krav til fødevarer og miljø. DR's Detektor har set nærmere på aftalen.

EU og USA er på tredje år i gang med at forhandle om en handels- og investeringsaftale - den såkaldte TTIP-aftale, der skal gøre det nemmere og billigere at handle og investere på tværs af Atlanterhavet.

Forhandlingerne har ikke fået meget opmærksomhed i Danmark, men de har skabt stort folkeligt røre andre steder i Europa. For imens EU-Kommissionen lover, at aftalen vil betyde øget vækst, flere jobs og lavere forbrugspriser, frygter kritikere, at samarbejdet vil betyde, at USA og erhvervslivet vil få for stor indflydelse på EU’s lovgivning, og at EU-landende fremover skal gå på kompromis med standarder inden for blandt andet fødevarer og miljø.

DR's Detektor har sammen med eksperter set på, hvad det er parterne forhandler om, og hvornår man kan forvente en færdig aftale.

Hvad forhandles der om?

Der er en lang række ting på forhandlingsbordet, der handler om at fjerne de barrierer, der er for handlen mellem USA og EU. Det drejer sig blandt andet om fjernelse af told og afgifter samt harmonisering af regler, standarder, godkendelse af produkter.

På nogle områder har EU og USA dog svært ved at blive enige om en fælles kurs. Det drejer sig blandt andet om regler på fødevareområdet og regler for beskyttelse af udenlandske investorer, fortæller professor i statskundskab på Københavns Universitet Jens Ladefoged Mortensen. Han forventer derfor, at der er nogle ting, som EU og USA ikke når til enighed om:

- Jeg tror, at vi kan forvente en aftale, der på visse områder går rimelig langt, men hvor vi også får nogle områder, der bliver fuldstændig ekskluderet. Jeg antager det for rimeligt sikkert, at for eksempel det med fødevaresikkerhed bliver ekskluderet. Det er et område hvor EU-Kommissionen ved, at det skaber problemer, hvis vi går på kompromis, så det får vi ikke ind i aftalen, siger han.

Hvornår har man en aftale?

Forhandlingerne om TTIP-aftalen foregår bag lukkede døre, og det er derfor svært for offentligheden af følge med i, hvor parterne konkret bevæger sig hen. For selvom en stor del af EU-kommissionens forslag bliver offentliggjort, ved man stadig ikke, hvilke forhandlingskrav USA har, og hvad der foregår ved forhandlingsbordet.

Derfor er det svært at sige, hvornår en færdig aftale er på plads, men Jens Ladefoged Mortensen vurderer, at der i hvert fald vil være et års forhandlinger endnu, hvorefter en eventuel aftale skal godkendes politisk og efterfølgende implementeres:

- En endelige aftale skal altså godkendes både af den amerikanske kongres, Europa-parlamentet, EU’s ministerråd og højst sandsynligt skal elementer af aftalen også godkendes af vores nationale parlamenter, altså Folketinget, siger han.

Se mere om handelsaftalen i klippet over artiklen eller i Detektor i aften kl. 21 på DR2.

(Detektors teknikere arbejder i øjeblikket på at løse den tekniske fejl i starten af videoen øverst i artiklen. Fejlen påvirker ikke indholdet i videoen)