Tusinder af børn står alene tilbage i Rafah inden varslet israelsk offensiv: 'Det er noget, der nærmer sig helvede på jord'

Mindst 17.000 børn i Gaza estimeres at være uledsagede. De står i en ekstremt sårbar situation, advarer Unicef.

(Foto: © Mohammed Abed, Ritzau Scanpix)

Krigen i Gaza har affødt et nyt akronym: WCNSF.

Det står for Wounded Child, No Surviving Family og bruges til at klassificere sårede børn i Gaza, som står alene tilbage, efter resten af deres familie er blevet dræbt.

Krigen har fyldt både hospitaler og lejre med efterladte børn, og sjældent er så mange børn blevet gjort forældreløse på så kort tid, beretter The Telegraph.

Nøjagtigt hvor mange børn i Gaza, der står i denne situation, er uvist, men det tyder på, at der er tale om tusinder.

  • Ifølge sundhedsmyndighederne i Gaza, som er under Hamas' kontrol, er over 29.000 palæstinensere blevet dræbt i israelske angreb under krigen. Det har efterladt mange børn uden forældre.  (Foto: © Mohammed Abed, Ritzau Scanpix)
  • NGO'en Euro-Mediterranean Human Rights Monitor har tidligere estimeret, at over 24.000 børn i Gaza har mistet en eller begge forældre under krigen. (Foto: © Mohammed Abed, Ritzau Scanpix)
  • Israel har flere gange beskyldt Hamas for at være skyld i de store civile tab i Gaza ved at bruge enklavens indbyggere som menneskeligt skjold. (Foto: © MOHAMMED SABER, Ritzau Scanpix)
1 / 3

FN's børneorganisation, Unicef, estimerer, at der er mindst 17.000 børn i Gaza, som er uledsagede, fordi de enten er gjort forældreløse, eller fordi de er blevet adskilt fra deres forældre.

Der er tale om et estimat, da man endnu ikke har et overblik over de mange savnede palæstinensere, der ligger begravet under murbrokkerne i Gaza, lyder det fra Unicef.

Langt de fleste er internt fordrevne og befinder sig i Rafah i det sydlige Gaza, fortæller Susanne Dahl, generalsekretær i Unicef Danmark.

- De er flygtet dertil - enten med deres familier eller alene gennem Gazastriben for at nå ned til Rafah - hvor de troede, at der var sikkert.

Derfor vækker det dyb bekymring, at Israel har varslet en offensiv mod den sydlige by, som over en million palæstinensere har søgt tilflugt i.

- Vi ser med meget stor bekymring på børnenes situation lige nu. Det er fuldstændigt hjertegribende at forestille sig, hvad det er for nogle dage og uger, de har foran sig, siger Susanne Dahl.

Spædbarnet Hanna er et af enklavens uledsagede børn. Hun blev forløst ved kejsersnit, efter hendes mor blev dræbt i et israelsk luftangreb, beretter BBC. Man har ikke fundet nogen familiemedlemmer, siger Warda al-Awawda, der er sygeplejerske på Al Aqsa-hospitalet:

Svært at forestille sig evakuering af Rafah

Gazas befolkning er flere gange blevet opfordret til at lade sig evakuere mod syd, hvor omkring en million mennesker menes at have søgt mod Rafah, der nu huser over halvdelen af Gazas befolkning.

De seneste uger er kampene og de israelske angreb dog rykket længere og længere sydpå, og tidligere på måneden annoncerede Israel, at Rafah vil blive militærets næste mål.

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, har bedt militæret om at forberede en plan for evakuering af byens mange civile, hvilket USA har stillet som krav, hvis det israelske militær vil rykke ind i byen, som nu regnes for at være blandt de mest tætpakkede i verden.

Og tidligere på ugen lød meldingen fra Benny Gantz, medlem af det israelske krigskabinet, at Hamas skal løslade de over 100 israelske tilbageværende gidsler i Gaza inden 10. marts - ellers "vil kampene fortsætte, også i Rafah-området".

Men flere internationale organisationer og udenlandske ledere siger, at en sådan evakuering ikke kan lade sig gøre.

Og meldingen vækker altså også bekymring hos Unicef.

- Det er meget svært at forestille sig, hvordan sådan en evakuering skal finde sted, og hvem der skal hjælpe de uledsagede børn med at blive evakueret og komme i sikkerhed et nyt sted, siger Susanne Dahl, der peger på, at nogle af børnene har fået amputeret et eller begge ben.

- Der er tale om børn, der for fleres vedkommende er alene i verden, og det er svært at forestille sig, hvordan en evakuering helt konkret kan varetage børnenes behov og deres muligheder for overhovedet at komme ud af Rafah.

  • Eman Al-Kholi har mistet sit ene ben og begge sine forældre efter et israelsk luftangreb. På billedet ses hun ved det europæiske hospital i Rafah i slutningen af december. (Foto: © ARAFAT BARBAKH, Ritzau Scanpix)
  • Tilbage i december estimerede Unicef, at omkring 1.000 børn i Gaza har mistet et eller begge ben. (Foto: © ARAFAT BARBAKH, Ritzau Scanpix)
1 / 2

'Det er noget, der nærmer sig helvede på jord'

Forældreløse og uledsagede børn er nogle af de allermest sårbare i en konfliktzone, men den humanitære situation i Gaza har været med til at gøre situationen endnu farligere, siger Susanne Dahl.

Hun peger på, at uledsagede børn i konfliktzoner normalt kan blive samlet op af slægtninge eller fremmede familier, som de møder på deres vej. Men den humanitære katastrofe i Gaza gør det mindre sandsynligt.

- Der er så stor mangel på vand, mad, sikkerhed og husly, at alle er i nød. Det vil sige, at der ofte ikke er nogen, der har overskud, hvad angår mad, vand eller plads i deres hjem til at de kan tage de her børn ind, siger generalsekretæren.

Advarsel: Ubehagelige billeder. DR's lokale fotograf i Gaza besøgte Nasser-hospitalet i Khan Younis den 21. november. Her fortalte Maha Awad, afdelingsleder på børneafdeling for kirurgi, at man havde modtaget flere børn, der var uledsagede og uidentificerede. Herunder en lille pige i kritisk tilstand. "Hendes forældre er sandsynligvis blevet dræbt", fortalte afdelingslederen blandt andet.

Susanne Dahl peger på, at nogle af børnene får ophold på centre i Rafah, hvor nødhjælpsorganisationer forsøger at dække deres basale behov. Men det er vigtigt at forstå, at mange af børnene er ekstraordinært udsatte.

- De er i chok, de er i sorg, og de er bange, siger Susanne Dahl, der peger på, at Unicefs udsendte har oplevet flere sårede børn, der har stået alene tilbage, når de er vågnet på hospitalet.

- Der er ikke nogen, der kommer og henter dem. De er alene i verden, og Gaza er det farligste sted i verden at være barn. Det er noget, der nærmer sig helvede på jord.

3-årige Ahmad Shabat blev klassificeret som WCNSF, da han blev bragt til det indonesiske hospital i Gaza efter et luftangreb i oktober, der kostede hans forældre og storebror livet. Han blev senere lokaliseret af deres morbror, Ibrahim Abu Amsheh. Måneden efter blev han ramt af et nyt israelsk luftangreb, der kostede den 3-årige begge ben. Det har "smadret ham rent mentalt", siger hans morbror i optagelserne fra november:

- Det er svært at forestille sig, hvordan de her børn kan komme ud af den her situation med sjælen og deres mentale helbred i behold, siger Susanne Dahl, der peger på, at over halvdelen af Gazas befolkning er børn.

En ung befolkning kan ofte være en demografisk gave for et samfund.

- Men det kan også være en demografisk bombe, hvis der ikke sikres fred og uddannelse til de her børn. Vi ser ind i en hel generation af børn, der vokser op med meget alvorlige fysiske traumer, men også meget alvorlige krigstraumer, siger Susanne Dahl.

16-årige Ahmad Jaber vågnede som forældreløs og uden sit ene ben, da han slog øjenene op på et hospital i Gaza den 13. oktober. Det sidste, han husker, er at køre i en bil med sine forældre og onkel mod det sydlige Gaza under israelske luftangreb. De voksne døde øjeblikkeligt, men den 16-årige og hans bror overlevede med alvorlige kvæstelser.

Da Unicef blev oprettet i 1946, var det med ordene "Håbet for verdens fremtid hviler på de kommende generationer".

Men de mange sårede børn i Gaza gør håb til en mangelvare i øjeblikket, siger Susanne Dahl.

- Når jeg ser på den generation i Gaza, og når jeg ser konkret på de her 17.000 børn, så kan det være udfordrende at bevare et håb.

Ahmad Jabar og hans søskende bliver nu passet af deres bedstemor, men hun kan ikke udfylde tomrummet, siger hun. Hans søster Mina siger, at krigen har taget hendes liv fra hende.