Mens Israel varsler angreb mod Rafah, advarer Biden: Beskyt de civile, eller drop offensiv

Flere end 1,3 millioner palæstinensere befinder sig i grænsebyen Rafah, som er blevet centrum for internt fordrevne i Gazastriben

Palæstinensiske børn modtager mad til deres familier fra frivillige i Rafah, hvor mere end 1,3 millioner befinder sig. Før krigen husede grænsebyen omkring 250.000. Billedet her er taget i går. (Foto: © AA/ABACA, AA/ABACA)

Den amerikanske præsident har til aften israelsk tid talt alvorsord med premierminister Benjamin Netanyahu.

Snakken gik på Israels krig mod Hamas og de humanitære følger.

Og Joe Biden sagde det klart: De militære operationer i Rafah kan ikke fortsætte, medmindre Israel laver en "troværdig og eksekverbar plan", der sikrer beskyttelsen af de mere end én million mennesker, som er flygtet dertil.

Sådan lyder det i et resume af telefonsamtalen, som Det Hvide Hus har offentliggjort.

Meldingen kommer, efter Joe Biden for nogle dage siden kom med en skarp bemærkning over for Israel og sagde, at landets modsvar i Gaza, after Hamas' angreb på Israel, var nået "over grænsen". Biden sagde desuden, at de civiles lidelser i Gaza "bliver nødt til at stoppe".

Den kommentar er et udtryk for Joe Bidens stigende frustration, mener DR's USA-korrespondent Jakob Krogh.

- Den seneste tid er han blevet stadig mere frustreret over både Israels krigsførelse og Benjamin Netanyahus manglende lydhørhed overfor Bidens argumenter og forslag, siger han.

- Joe Biden har været en fast støtte af Israel – særligt siden Hamas’ angreb i oktober – og han kritiserer sjældent Israel offentligt. Men den seneste tid er han blevet stadig mere frustreret, siger USA-korrespondent Jakob Krogh. (Foto: © EVELYN HOCKSTEIN)

Kommentaren er blevet mødt med undren fra Netanyahu selv.

- Jeg sætter pris på Bidens støtte af Israel siden krigens begyndelse, men jeg ved ikke helt, hvad han mener med det, siger Benjamin Netanyahu i et interview med ABC.

Netanyahu fortsatte ifølge ABC med at sige, at Israel har "svaret igen på en måde, der går efter terroristerne og forsøger at minimere den civilbefolkning, som terroristerne gemmer sig bag og bruger som menneskeligt skjod."

Indtil videre har flere end 28.000 mennesker mistet livet i Gaza, siden krigen begyndte i oktober. Det fremgår af tal fra Hamas-kontrollerede sundhedsmyndigheder, der betragtes som troværdige og bliver brugt af FN og WHO.

Frygtet blodbad på flygtninge-centrum

Byen Rafah, som ligger op ad en grænseovergang til Egypten, er blevet centrum for internt fordrevne i Gazastriben. Flere end 1,3 millioner palæstinensere - eller ifølge FN halvdelen af hele Gazastribens befolkning - befinder sig i Rafah. Langt størstedelen af dem er flygtet fra andre steder i enklaven.

Imens har premierminister Benjamin Netanyahu varslet et angreb netop dér.

I et interviewet med ABC søndag har Netanyahu fortalt, at han har bedt militæret om at forberede en evakuering af de civile, inden israelsk militær gør alvor af at udføre den ventede militære invasion af Rafah, hvor fire Hamas-bataljoner ifølge militæret befinder sig.

Ifølge Netanyahu skal de over én million civile evakueres til områder nordpå.

Det ventede angreb har skabt international frygt for et blodbad i den overbefolkede by tæt på grænsen til Egypten.

Blandt andre har generalsekretær i Unicef, Catherine Russell, i et opslag på det sociale medie X understreget, at de civile ingen steder har at tage hen.

- Rafah er et af de mest befolkede steder på jorden. Der vrimler med børn og familier, flere af dem er allerede fordrevne i forvejen på grund af krig i Gaza. Omkring 1.3 millioner civile er blevet skubbet ind i et hjørne, de lever på gaden og i telte. De skal beskyttes. De har ingen sikre steder at tage hen, skriver Catherine Russell.

En midlertidig teltlejr i Rafah, der har taget imod en størstedelen af Gazas internt fordrevne. (Foto: © Yasser Qudih Xinhua / eyevine, Xinhua News Agency / eyevine. All Rights Reserved.)

Også den britiske udenrigsminister, David Cameron, har udtrykt bekymring over et angreb i Rafah, ligesom USA har sagt, at de ikke støtter et angreb i Rafah, og at det risikerer at ende som en katastrofe.

Benjamin Netanyahu siger til den internationale kritik i interviewet med ABC:

- Dem, der siger, at vi under ingen omstændigheder skal indtage Rafah siger bogstaveligt talt, at vi skal tabe krigen og lade Hamas være der.

Hamas: Landoffensiv i Rafah vil ødelægge gidselforhandlinger

Også Israels hovedfjende, Hamas, har advaret mod en landoffensiv i den overbefolkede grænseby.

En hvilken som helst form for israelsk landoffensiv ved grænsen mellem Gazastriben og Egypten vil "ødelægge" de igangværende forhandlinger om en mulig gidseludveksling, har den Hamas-drevet TV-kanal Aqsa citeret en Hamas-leder for at sige, skriver Reuters.

Og det er vigtigt for USA, at Israel gør, hvad landet kan, for at få gidslerne hjem. I telefonsamtalen undertregede Joe Biden behovet for at "udnytte fremskridt i forhandlingerne for at sikre frigivelsen af alle gidsler så hurtigt som muligt".

Ifølge det israelske premierministerkontor er 136 gidsler fortsat i Israel, hvoraf 103 af dem foventes at være i live.

Gidslernes familier har siden krigens start presset på for, at Israel gør mere for at få gidslerne ud. Ifølge Netanyahu bliver der gjort en passende indsats, og adspurgt, hvor mange af gidslerne, der fortsat er i live, siger han:

- Nok til at retfærdiggøre den indsats, vi gør, for at sikre deres løsladelse.