Presset stiger på Saudi-Arabien efter journalist forsvandt sporløst og frygtes dræbt

Økonomiske interesser vejer tungt i sag om forsvunden systemkritisk journalist.

Ifølge Saudi-Arabien filmede kameraerne på det saudiske konsulat i Istanbul ikke den dag, hvor journalisten Jamal Khashoggi forsvandt under et besøg. (Foto: © OZAN KOSE, Scanpix)

Hvad skete der med den kritiske journalist Jamal Khashoggi, da han for 10 dage siden forsvandt på det saudi-arabiske konsulat i Tyrkiet?

Det spørgsmål står stadig ubesvaret hen, og for hver dag der går, bliver sagen mere og mere politisk.

Nu kræver en række amerikanske politikere, at det bliver undersøgt, om USA skal indføre sanktioner mod Saudi-Arabien - mens præsident Trump siger, at han håber, der snart vil komme svar i sagen.

Der er ingen tvivl om, at presset på Saudi-Arabien stiger, fortæller DR's Mellemøst-korrespondent, Michael S. Lund, fra Istanbul i Tyrkiet.

Alligevel er der tegn på, at både USA og Tyrkiet er nervøse for at udløse en stor, diplomatisk krise med Saudi-Arabien, siger han.

- Det er rigtigt nok, at der er en række senatorer, der vil have sat gang i en proces, hvor man eventuelt indfører sanktioner mod Saudi-Arabien. Men vi har også hørt Donald Trump sige, at Khashoggi jo ikke var amerikaner, og at det her er sket i Tyrkiet.

- Samtidig siger han, at USA i øvrigt har solgt våben for mange milliarder til Saudi-Arabien, og at det ikke er noget, han er interesseret i at stoppe med. Så det er et rimeligt tydeligt tegn på, at USA ikke ønsker at ødelægge forholdet til Saudi-Arabien.

Se præsident Donald Trump udtale sig om sagen i videoen her:

Den bramfri præsident er afdæmpet

Samtidig er det bemærkelsesværdigt, at heller ikke Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har taget bladet fra munden.

Det på trods af, at Tyrkiet har et relativt anstrengt forhold til Saudi-Arabien, fortæller Michael S. Lund.

- Vi taler om en mand, som sidste år kaldte Tyskland og Holland for nazister og fascister, fordi hans politikere ikke kunne få lov til at føre valgkamp i de to lande. Men i øjeblikket er han meget afdæmpet over for Saudi-Arabien. Han siger, at han gerne vil have nogle svar, men at han ikke kan sige, hvem der står bag det her.

- Og det tyder på, at heller ikke Tyrkiet er interesseret i en stor krise med Saudi-Arabien. I hvert fald vil de gerne have noget opbakning fra USA, hvis de skal gå ud offentligt og beskylde Saudi-Arabien for det her.

De 15 saudiske "turister"

I dagene efter Khashoggis forsvinden har de tyrkiske medier fremlagt det, de mener, er bevismateriale for, at journalisten blev dræbt, mens han befandt sig i konsulatet.

De beviser tæller overvågningsbilleder, der viser Khashoggi gå ind på ambassaden klokken cirka 13.15 - men ingen, der viser ham gå ud.

Samtidig har myndighederne fremlagt billeder og dokumentation for, at 15 personer ankom til Istanbul fra Saudi-Arabien, den dag Khashoggi forsvandt, og at de forlod landet igen samme dag. Alle 15 personer skulle ifølge de tyrkiske myndigheder været saudiske specialstyrker - én af dem med speciale inden for obduktion.

Overvågningsbillederne viser også to mørke biler, der ankommer til konsulatet kort før Khashoggi. Begge billeder er også fanget på kamera, mens de kører fra området få timer senere.

Ifølge den amerikanske avis Washington Post er den tyrkiske regering også i besiddelse af lyd- og videooptagelser, der bekræfter, at Jamal Khashoggi blev dræbt på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul.

Se billederne fra de tyrkiske aviser her:

  • Her ser man journalisten Jamal Khashoggi ankomme til konsulatet kl. cirka 13.15 den 2.oktober. Khashoggi skulle blot hente de nødvendige papirer til hans forestående bryllup. Han havde været på konsulatet fire dage forinden, men blev bedt om at komme igen den 2. oktober. (Foto: © SABAH NEWSPAPER HANDOUT, Scanpix)
  • Billederne her viser den ene af de to biler, som ifølge myndighederne bar nogle af de 15 personer, som man mener står bag drabet eller bortførelsen af journalisten. (Foto: © SABAH NEWSPAPER HANDOUT, Scanpix)
  • Dette billede viser den af de to biler. (Foto: © SABAH NEWSPAPER HANDOUT, Scanpix)
  • Efter at have forladt konsulatet kørte den ene af bilerne ifølge myndighederne de få hundrede meter fra konsulatet til konsulens bolig. Nu håber tyrkisk politi på at få tilladelse til at lave undersøgelser begge steder - dog endnu uden held. (Foto: © SABAH NEWSPAPER HANDOUT, Scanpix)
1 / 4

En konspiration mod Saudi-Arabien

Saudi-Arabien har ikke kommenteret officielt på de seneste oplysninger i sagen. De holder stadig fast i, at Khashoggi forlod ambassaden i live, fortæller Mellemøst-korrespondent Michael S. Lund

- De siger, at Khashoggi forlod konsulatet, at han sandsynligvis gik ud af en bagindgang, og at han så - på mystisk vis - forsvandt på de få meter, han skulle gå fra konsulatet over til sin forlovede, som stod og ventede på ham.

Problemet for saudi-araberne er bare, at det er der ikke rigtigt nogen, der tror på den forklaring, fortsætter Mellemøst-korrespondenten.

- Det er et område med utroligt meget kameraovervågning, og der er ikke nogen, der har set ham gå ud. Saudiernes eget konsulat siger, at deres kameraer ikke lige optog noget den dag, så derfor har de ikke nogle billeder af Khashoggi, der forlader konsulatet.

Trods den manglende officielle reaktion på de tyrkiske anklager, skriver de saudi-arabiske aviser, at de 15 personer blot var turister, og at anklagerne er en del af et forsøg på at tilsværte Saudi-Arabien.

- Så det ser altså ud til, at det er strategien fra Saudi-Arabien - at man vil benægte alt, og at der intet forkert er sket på konsulatet, siger Michael S. Lund.