Jamal Khashoggi var nervøs over at skulle ind på det saudi-arabiske konsulat i tirsdags.
Men fordi den 59-årige journalist fra Saudi-Arabien skal giftes med sin tyrkiske forlovede, var der ingen vej udenom. Derfor efterlod han efter reglerne tirsdag formiddag sin telefon hos sin forlovede uden for konsulatet i Istanbul og gik ind for at få en officiel bekræftelse på, at han var blevet skilt fra sin tidligere kone.
Derefter så Hatice, Khashoggis forlovede, ham ikke igen. Hun ventede foran konsulatet til efter midnat, og så slog hun alarm.
Ikke hvem som helst
Tyrkiet beskylder nu Saudi-Arabien for at holde journalisten fanget på konsulatet - mens saudi-araberne nægter, at de har noget at gøre med hans forsvinden. Det fortæller DR's mellemøstkorrespondent, Michael S. Lund.
- I dag ved ingen, hvor han er. Og spekulationerne hernede i Tyrkiet går nu på om han sidder fanget inde på det her konsulat i Istanbul, eller om han på en eller anden måde er blevet smuglet til Saudi-Arabien med fly.
Og det er ikke usandsynligt, at saudi-araberne har været interesserede i at få fat i Jamal Khashoggi. Han er nemlig et kendt ansigt for det saudiske styre, fortæller Michael S. Lund.
- Jamal er ikke hvilken som helst journalist. Han er en prominent saudi-arabisk journalist, og han har været meget kritisk over for den saudi-arabiske kongefamilie, specielt den magtfulde kronprins, Mohammed bin Salman, fortæller korrespondenten.
Sidste år rejste journalisten i eksil i USA, hvor han er fast skribent hos Washington Post. I torsdags efterlod avisen hans klumme blank i avisen og på internettet.
- Khashoggis ord skulle have stået her, men man har ikke hørt fra ham, siden han gik ind på det saudiske konsulat tirsdag eftermiddag, skriver avisen.
Anstrengt forhold
Tyrkiet og Saudi-Arabien er komplet uenige om, hvad der er sket med Jamal Khashoggi.
- Tyrkerne er meget fortørnede over det her. De mener, han stadig sidder inde på konsulatet, siger Michael S. Lund, som fortæller, at man på det saudiske konsulat har en anden udlægning:
- Saudi-araberne siger, at han forlod konsulatet og må være forsvundet udenfor. Det har jeg lidt svært ved at se, hvordan skal ske. Det er et diplomatkvarter, der er kameraovervågning og der er tyrkisk politi. Så det er svært at se, hvordan han lige skulle kunne forsvinde i et af de mest sikre kvarterer i Istanbul, siger Michael S. Lund.
Hændelsen falder på et uheldigt tidspunkt for begge lande, for forholdet mellem de to er i forvejen meget anstrengt.
- De står på hver sin side i en række konflikter i regionen og støtter vidt forskellige bevægelser, så de har et anstrengt forhold i øjeblikket, siger Michael S. Lund. Han kalder situationen for et 'diplomatisk spil', og har svært ved at se, hvordan det skal falde ud til saudi-arabernes fordel.
- Hvis han stadigvæk sidder derinde, så har Saudi-Arabien altså malet sig op i et hjørne. Det er svært at se, hvordan han skulle komme ud nu, uden at det skulle udløse en diplomatisk krise. Hvis han er blevet ført ud af landet, må han jo dukke op på et tidspunkt, og så vil det også blive et problem. Presset stiger på Saudi-Arabien.