OVERBLIK Flere lande forsøger at eksportere asylansøgere til udlandet

Flere lande sender flygtninge og migranter til et andet land, som Socialdemokraterne lægger op til.

Flygtninge og migranter, der ankommer til Lesbos, Grækenland. (Foto: © YANNIS BEHRAKIS, Scanpix)

Socialdemokraterne vil i et nyt udspil til en asylreform sende flygtninge til asyllejre i Nordafrika, og partiet vil samtidig gøre det umuligt at søge eller opnå asyl i Danmark.

Flere lande har allerede eksporteret asylproces og -ansøgere til et andet land - eller ønsker det.

1. Australien sender flygtninge til nabolande

Personer, der ankommer til Australien for at søge asyl, bliver fragtet til interneringslejre på østaten Nauru eller på Manus-øen i Papua Ny Guinea mens deres asylbehandling foregår. Australien betaler landene for at drive centrene.

Selv hvis flygtningene opnår asyl, får de ikke lov til at bosætte sig i Australien, men skal bosættes i andre lande, hvilket har resulteret i, at mange sidder i lejrene på ubestemt tid.

FN og flere menneskerettighedsorganisationer har skarpt kritiseret den australske asylpolitik og forholdene i interneringslejrene, som bliver beskrevet som forfærdelige. Papua Ny Guineas højesteret har afgjort, at lejren skal lukkes, da aftalen er i strid med landets forfatning.

Den australske flåde patruljerer desuden landets farvande og sender eller slæber både med flygtninge tilbage til det land, de kom fra.

Protester mod Australiens udenlandske asyllejre. (Foto: © DAVID GRAY, Scanpix)

2. EUs aftale med Tyrkiet

EU og Tyrkiet indgik i 2016 en aftale der betyder, at flygtninge der kommer til de græske øer via Tyrkiet skal sendes tilbage til Tyrkiet på EU's regning.

For hver person, der bliver sendt tilbage til Tyrkiet, skal EU modtage og bosætte en asylansøger fra en flygtningelejr i Tyrkiet.

Aftalen har betydet, at færre tager turen til Grækenland, men mange flygtninge opholder sig stadig i overfyldte lejre på Lesbos og andre græske øer, da få rent faktisk bliver sendt tilbage til Tyrkiet.

Ligesom i Australien, har EU's asylaftale med Tyrkiet medført kritik af flygtningenes og migranternes forhold.

3. EU-lejre i Nordafrika

Frankrig og Tyskland har i fællesskab sendt et brev til Europa-Kommissionen og Det Europæiske Råd med et forslag til et nyt europæisk asylsystem, inspireret af EU's aftale med Tyrkiet.

De to lande vil i perioder, hvor der er et stort pres på EUs asylsystem, sende flygtninge til EU-asyllejre i Nordafrika, hvorfra deres asylbehandlingen skal foregå. Opnår en asylansøger her asyl, skal personen sendes til et EU-land.

I forslaget vil Frankrig og Tyskland også forbedre levevilkårene for flygtninge i EU’s nabolande.

Ifølge Tænketanken Europa får forslaget opbakning af både EUs kommissær for migration Dimitris Avramopoulos og Europa-Parlamentets formand Antonio Tajani.

Afrikanske migranter i den spanske eksklave Ceuta. (Foto: © Jesus Moron, Scanpix)

4. Spanien sender flygtninge til Marokko

Spanien har siden 2005 sendt illegale flygtninge, der er kommet til de spanske enklaver i Afrika Ceuta og Melilla fra Marokko, tilbage til det nordafrikanske land. Siden er antallet af asylansøgere, der er ankommet til eksklaverne, faldet drastisk; fra 31.600 personer i 2006 til 671 personer i 2016, oplyser Tænketanken Europa.

Det er i forvejen vanskeligt at komme til Ceuta og Melilla, der er befæstet med et højt hegn og voldgrav. Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch har kritiseret behandlingen af asylansøgere der ankommer til Ceuta og Melilla, og har opfordret Spanien til at fragte dem til Spaniens fastland.

Migranter ankommer dog fortsat til Spanien via båd over Middelhavet. I første halvdel af 2017 nåede 7847 personer de spanske kyster, ifølge Human Rights Watch.

Spanien har siden 2014 haft et kontor i Marokko, hvor ansøgere kan søge om asyl i Spanien. Det har især været brugt af syrere.