V støtter nu europæiske modtagelejre i grænselande

EU skal gå sammen om egentlige modtagecentre i EU-grænselande som Grækenland og Italien, mener Venstre.

Hidtil har Venstre været skeptisk, men nu støtter partiet fælles modtagecentre for flygtninge i modtagelandene. (Foto: © YANNIS BEHRAKIS, Scanpix)

Regeringspartiet Venstre har hidtil været tilbageholdende med at støtte nye fælleseuropæiske løsninger på strømmen af flygtninge og migranter.

Men forud for et hasteindkaldt EU-ministermøde om flygtningesituationen 14. september lægger partiet op til at støtte et forslag fra de tre store EU-lande Tyskland, Frankrig og Storbritannien om, at EU går sammen om at oprette egentlige modtagecentre i EU-grænselande som Grækenland og Italien, skriver Politiken.

- Hvis man skal kigge konkret på situationen nu, er man simpelthen nødt til at oprette nogle lejre, så vi ikke har den opdrift mod nord, og sørge for, at de her mennesker også får en værdig og ordentlig sagsbehandling, i det øjeblik de rammer europæisk jord, siger Venstres EU-ordfører, Morten Løkkegaard.

DF er kritisk overfor modtagecentre

Det betyder dog ikke, at Danmark også skal tage imod en del af de flygtninge, der måtte få tildelt asyl i de fælleseuropæiske modtagecentre, mener Venstres ordfører.

S mener, at der er stærkt brug for de nye modtagecentre.

- Lige nu fungerer systemet overhovedet ikke, og vi har en stor interesse i, at det kommer til at foregå på en mere ordentlig måde, siger udlændinge- og integrationsordfører Dan Jørgensen.

Derimod er regeringens støtteparti Dansk Folkeparti stærkt kritisk over for Venstres linje.

V afviser fælles EU-fordeling af flygtninge

Ifølge Frontex, EU's agentur for grænsekontrol, er næsten 340.000 flygtninge og migranter ankommet til EU's grænser fra januar til juli i år. I samme periode sidste år ankom 123.500, skriver avisen.

Forud for det kommende EU-ministermøde vil udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) ikke lægge sig fast på den danske linje, men hun mener ikke nødvendigvis, at det danske retsforbehold blokerer for, at Danmark kan støtte europæiske løsninger.

Hun afviser dog, at Danmark kan deltage i en fælles europæisk fordeling af de mange flygtninge.

/ritzau/