Eksperter: Socialdemokratisk asyl-udspil er bekymrende og urealistisk

Flere eksperter vender tommelfingeren nedad til Socialdemokratiets asyludspil.

Med partiformand Mette Frederiksen i spidsen præsenterede Socialdemokratiet tidligere i dag deres bud på en ny asyl- og udlændingereform. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Tidligere i dag fremlagde Socialdemokratiet partiets bud på en fremtidig asyl- og udlændingereform. Men allerede nu møder forslaget hård kritik.

Særligt tanken om at sende alle spontane asylansøgere til et danskdrevet modtagecenter i et tredjeland i f.eks. Nordafrika vækker bekymring, siger Martin Lemberg-Pedersen, adjunkt ved Global Refugee Studies ved Aalborg Universitet.

- Der er ikke noget land, der hedder Nordafrika, tværtimod er der en lang række forskellige komplekse geopolitiske situationer i hele det område, siger Martin Lemberg-Pedersen og understreger, at det derfor er forfejlet, når Socialdemokratiet skærer de nordafrikanske lande over en kam.

Martin Lemberg-Pedersen er bekymret for, at Danmark vil få svært ved at garantere, at asylansøgernes rettigheder bliver overholdt, hvis Socialdemokratiets forslag bliver til virkelighed.

- Forudsætningen for at kunne gøre det her i tråd med konventionerne er, at man skal kunne beskytte både asylbehandlingsproceduren og en lang række andre grundlæggende rettigheder, og det kræver, at man kan garantere det i andre lande, siger Martin Lemberg-Pedersen.

Ingen konkrete samarbejdslande

Socialdemokratiet har endnu ikke peget på, hvilke lande i Nordafrika man vil indgå samarbejde med, men på et pressemøde tidligere i dag understregede partiformand Mette Frederiksen (S), at kravet til et fremtidigt samarbejdsland vil være, at regeringen er demokratisk valgt.

Samtidig understreger partiet, at alt fra asylbehandlingen til modtagelse af asylansøgere vil blive varetaget af danske myndigheder, og derfor forsikrer man, at forslaget ikke vil overskride nogen internationale konventioner.

Alligevel mener Martin Lemberg-Pedersen grundlæggende, at Socialdemokratiets reformudspil mangler eftertanke.

- For nuværende er forslaget rigtig urealistisk. Det lader til at være designet til hjemlige vælgere, og det tilsidesætter en lang række afgørende og bekymrende spørgsmål, siger Martin Lemberg-Pedersen.

Et andet element i Socialdemokratiets udspil er, at en asylansøger, der får asyl, heller ikke vil få mulighed for at komme til Danmark. I stedet vil vedkommende blive sendt til en af FN’s flygtningelejre.

Nordafrikanske lande er næppe klar

Hos Institut for Menneskerettigheder mener man godt, at det kan lade sig gøre at lave en model, hvor muligheden for spontan asylansøgning afskaffes, mens Danmark samtidig lever op til sine internationale forpligtelser.

Til gengæld har vicedirektør på Institut for Menneskerettigheder Louise Holck svært ved at pege på, hvilke nordafrikanske lande der kunne være interesserede i at indgå et samarbejde om danske asylansøgere.

- Man skal være opmærksom på, at 90 procent af alle flygtninge befinder sig i et nærområde i forvejen. En masse af de her lande tager altså deres fair share, så spørgsmålet er, om de vil stå i kø for at behandle eller lægge jord til danske asylansøgere, siger Louise Holck.

Som led i udspillet vil Socialdemokratiet også hæve Danmarks betaling til FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, som ifølge forslaget skal modtage de flygtninge, der har fået dansk asyl.