Topmødet mellem EU og udvalgte afrikanske lande slutter senere i dag. Mens EU forsøger at få de afrikanske lande til at tage migranter retur, så forsøger Marokko at sætte prop i tilstrømningen. Marokko har, som det eneste afrikanske land med grænse op mod Middelhavet, åbnet op for, at de mange flygtninge og migranter, der søger mod Europa, kan blive i det nordafrikanske land.
I 2013 blev det muligt for illegale immigranter at søge om permanent ophold i landet. En opholdstilladelse bliver givet for et år ad gangen og giver principielt adgang til at søge arbejde og gå i skole i Marokko. Men det er der stadig problemer med, fortæller Marc Schade Poulsen, direktør for Euro-Mediterranean Human Rights Network.
- Opholdstilladelsen betyder, at migranterne får papirer på, at de er i landet lovligt, så de ikke bliver chikaneret af politiet. Men mange migranter har stadig problemer med at få adgang til arbejde, skolegang og uddannelse.
Moderne bevægelser i kongehuset
Mere end 27.000 migranter fra 116 forskellige lande har søgt om asyl i Marokko siden Kong Mohammed VI forslog opholdtilladelse til migranter i 2013. De fleste ansøgere kommer fra Senegal, Syrien, Elfenbenskysten og Nigeria. Marc Shade Poulsen, mener det er et udtryk for en åbning i det marokkanske kongehus.
- Kongehuset i Marokko er interesseret i at modernisere nogle menneskerettighedsforhold på de områder, hvor det ikke truer kongens magtforhold. Her er migration et område, der passer godt.
Fortsat drømme om Europa
Tal fra UNHCR i juni måned viser, at ruten fra Marokko til Spanien er væsentligt mindre befolket end ruterne til Italien og Grækenland. Under 1.000 var i juni ankommet til Spanien over for henholdsvis 48.000 i Grækenland og 57.000 i Italien. Men Marc Schade Poulsen mener stadig, at migranterne i Marokko håber på at komme til Europa.
- Der er stadig folk, der opholder sig i de spanske enklaver i Marokko, Melilla og Ceuta. De forsøger at komme mod Europa. Samtidig er der migranter, der lever illegalt i skovområder, hvor de prøver at komme over de hegn, der er blevet bygget, for at afskærme ruterne mod Europa.
Den spanske indsats
Den permanente opholdstilladelse er ikke det eneste tiltag, der har forhindret migranter i at tage over Middelhavet fra Marokko. Spanien har investeret i komplicerede radarsystemer til at advare det spanske politi om både inden de nærmer sig kysten og de spanske enklaver Ceuta og Melilla i Nordafrika er hegnet ind. Desuden har Spanien indgået et samarbejde med Marokko, Senegal, Mauretanien og Vestafrika om at patruljere den mere end 2000 kilometer lange kystlinje.