Ekspert: Skud mod migranter vil føre til drabssag mod soldater

Trumps opfordring til militær magtanvendelse over for migranter er valgflæsk, siger lektor.

Amerikansk militær forbereder sig på at køre mod landets sydlige grænse som led i operationen Faithful Patriot. (Foto: © MASTER SGT. JACOB CALDWELL, Scanpix)

Præsident Trump har sendt 5.200 amerikanske soldater til landets sydlige grænse. Yderligere 10.000 soldater kan være på vej, mens en migrantkaravane på op mod 7.000 personer snegler sig gennem Mexico.

I går bebudede præsident Trump så, at han mener, at militæret bør betragte stenkastende migranter som bevæbnede.

Men at soldater skulle åbne ild ved grænsen er ikke bare barskt, det er decideret ulovligt, lyder det fra Niels Bjerre-Poulsen, lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

- Du kan ikke udkommandere hæren til at skyde på folk. Det er der intet retsligt grundlag for.

- Det ville blive en drabssag, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Han påpeger, at militæret heller ikke har hjemmel til at fange eller pågribe folk ved grænsen.

- Det er en opgave for ordenshåndhævere, det vil sige grænsepolitiet. Det må hæren ikke deltage i, siger han.

Udmeldingen er derfor tydelig valgflæsk, men skader ikke nødvendigvis præsidenten, siger lektoren.

Migrantkaravane har været en god sag for Trump

De tusindvis af mellemamerikanske migranter befinder sig i øjeblikket i det sydlige Mexico omkring 1.400 kilometer fra USA. Det svarer nogenlunde til afstanden fra Padborg til Rom i fugleflugt.

Der vil med stor sandsynlighed gå måneder, før karavanen når USA. Den bebudede "invasion" er derfor stærkt overdrevet, påpeger Niels Bjerre-Poulsen.

- Her de sidste dage inden midtvejsvalget smider han (præsident Trump red.) alt, hvad han kan, mod væggen som spaghetti og håber, at noget af det bliver hængende, siger lektoren om flere af præsidentens udmeldinger, der er blevet beskyldt for ikke at have gang på jorden.

- Hele denne snak om karavanen er først og fremmest et stunt, som skal bruges i valgkampen til at skabe frygt, siger han.

- Jeg tror, at det er meget sandsynligt, at lige så snart, at valget er overstået, så holder vi op med at høre om den, siger Niels Bjerre-Poulsen om den meget omtalte migrantkaravane.

Han påpeger, at Donald Trump under præsidentvalgkampen havde succes med at fokusere på indvandring. Nu forsøger han at gentage succesen, mener lektoren.

Republikanere er imod indvandring

Meningsmålinger viser, at præsident Trump meget vel kan have fat i den lange ende, når han sætter ild under indvandringsdebatten.

En måling fra Pew Instituttet viste i sidste måned, at 75 procent af republikanere ser illegal immigration som et meget stort problem i USA i dag.

Dermed er illegal immigration det emne, som de republikanske vælgere anser som USA's største problem inden midtvejsvalget.

En af de personer, der er bekymret, er Shannon McGauley.

Han har et fuldtidsarbejde som privatdetektiv, men holder også udkig, når han ikke er på arbejde. Her er det illegale migranter, som han har i kikkerten.

De ødelægger nemlig amerikanernes livsgrundlag ved at løndumpe og tage jobs fra amerikanere, mener han.

Fra sin pickup truck holder Shannon McGauley øje med illegale migranter. I forruden ligger en rød 'Make America Great Again'-kasket, som er blevet et symbol for tilhængere af USA's præsident, Donald Trump. (Foto: © Mathias Vejen)

- Da min søn skulle forsøge at finde et arbejde, fik han at vide, at han ikke kunne blive ansat, fordi han ikke forstår spansk. Det er utilgiveligt, siger han.

- Jeg vil have en sikker grænse. Det er første gang, at jeg har set en ændring, og det er med Trump, siger texaneren.

Færre migranter - men bedre tv-billeder

Mens præsident Trump i høj grad har fokuseret på indvandring frem mod midtvejsvalget, er mængden af illegal indvandring langt fra stigende - tværtimod, påpeger Niels Bjerre-Poulsen.

- Man skal tilbage til 1972 for at finde lige så lave tal for, hvor mange der forsøger at komme ulovligt til USA, siger han.

Samtidig viser statistikkerne, at antallet af illegale migranter, der lever i USA, har været nogenlunde stabilt siden 2005.

Tv-billederne af tusinder af migranter, der går i flok, giver dog præsidenten en fin mulighed for at sætte emnet på dagsordenen.

- Her har han det rent visuelle ved, at migranterne bevæger sig i en karavane, siger lektoren.

Han påpeger, at karavanen er blevet til af praktiske årsager, fordi migranterne blandt andet vil undgå brugen af menneskesmuglere og forhindre overfald.

Præsident Trump har bebudet, at han er klar til at sende op mod 15.000 militærpersonel til USA's sydlige grænse - foruden grænsepolitiet og andre myndigheder. Ifølge AP vil det betyde, at den amerikanske militære tilstedeværelse vil være lige så stor som i Afghanistan.

Det vides endnu ikke, hvilken rute migrantkaravanen vil vælge i deres færd mod USA. Men der venter dem under alle omstændigheder en lang rejse: