Skatteyderne betaler deres del af prisen når den firedobbelte Formel-1 vinder Lewis Hamilton flyver verden rundt i sit luksuriøse rødmalede Challenger 605 privatfly.
Takket være en sindrig manøvre via firmaer i skattely fik Lewis Hamilton momsen refunderet på flyet, der er specialmalet knaldrødt og blev leveret med Armani-gardiner i kabinen.
Manøvren bag Lewis Hamiltons momsrefusion bliver afsløret i forbindelse med lækagen af paradis-papirerne.
Det var Bermuda-advokatfirmaet Appleby der udførte manøvren.
Skulle blot lande to timer i Isle of Man
En af betingelserne for, at Lewis Hamilton kunne få momsen retur på flyet var, at jomfruflyvningen skulle gå til Isle of Man, et skattely, der ligger i det irske hav mellem Irland og Storbritannien – og som er med i EU.
“Det vil kræve et kortere ophold, normalt mindre end to timer,” skrev Appleby i en forklaring om momsmodellen.
Det var ikke et problem for Lewis Hamilton. Han og hans kæreste havde alligevel planlagt et stop i Isle of Man i januar 2013, da manøvren skulle udføres.
Den kortvarige landing betød, at betingelserne for at få refunderet 33 millioner kroner i moms var opfyldt.
Ingen upassende kneb
Det fremgår af hemmelige dokumenter der er lækket fra Appleby og gennemgået af det internationale konsortium af journalister ICIJ, BBC, The Guardian og journalister fra 67 lande.
I Danmark er Dagbladet Politiken og DR med i ICIJ.
Dokumenterne blev oprindeligt lækket til den tyske avis Süddeutsche Zeitung og derefter delt med ICIJ.
Lewis Hamiltons advokater har i et skriftligt svar til The Guardian forklaret, at racerkøreren har ansat folk til at varetage hans forretninger og at man ikke har forsøgt at benytte upassende kneb.
Lejede til sig selv via skattely
Tricket, der sendte racerkøreren på vingerne var, at udnytte momslovgivningen og reglerne for import i EU af fly.
Moms på fly kan efter loven kun refunderes, hvis flyet bruges til forretningsøjemed af virksomheder, der har drift i EU.
Derfor etablerede Appleby en virksomhed med navn Stealth (IOM) Limited, der skulle lease flyet fra Lewis Hamiltons holdingfirma i British Virgin Islands, Stealth Aviation Limited.
Firma har ingen ansatte
Det nye firma Stealth (IOM) Limited skulle derefter importere flyet til Isle of Man – og dermed til EU. Derefter blev flyet leaset videre til firmaet TAG Aviation Limited, der hører hjemme i England.
EU-reglerne kræver, at den virksomhed der importerer flyet er reel, ikke blot et skuffeselskab.
Appleby og Lewis Hamilton udnyttede, at Isle of Man ser meget afslappet på dette krav.
Firmaet Stealth (IOM) Limited har ingen ansatte og har ikke sin egen adresse, men har, sammen med 1.100 andre virksomheder, hjemme i en postkasse i Applebys kontor på Isle of Man.
På trods af dette godkendte Isle of Man manøvren.
Hamiltons advokater afviser snyd
Det eneste krav var, at flyet reelt var i Isle of Man, så toldfunktionærerne kunne underskrive de papirer, der gav adgang til at få de 33 millioner kroner i moms refunderet.
Det skete i løbet af de to timer, som Hamilton brugte på at besøge Isle of Man i 2013. Siden da har Hamilton og hans fly ikke haft anledning til at besøge Isle of Man, selv om virksomheden der importerede flyet har adresse her.
Hamiltons advokater har i deres skriftlige svar til The Guardian forklaret, at Stealth (IOM) Limited ikke er et skuffeselskab, men blev oprettet som leasingvirksomhed for at leje flyet på langtidskontrakt på kommercielle vilkår.
Advokaterne understreger, at det aldrig har været et motiv at reducere skattebetaling på flyet, men at det er fuldt ud lovligt at lease frem for at købe og på den måde reducere momsen på flyet.
Kan blive stillet til ansvar
Rita De La Feria er professor i skatteret ved universitetet i Leeds. Hun mener, at momsmodellen med Hamiltons jet kan være i strid med loven:
- Hvis flyet bliver brugt privat, så er det unddragelse, hvilket kan være kriminelt. Lewis Hamilton kan i sidste ende blive stillet til ansvar, hvis beviserne er stærke nok til ikke alene at retsforfølge virksomheden men også ejeren, siger professor Rita De La Feria til avisen The Guardian.
- Lewis Hamilton skal betale moms på alle private flyvninger. Hvis han ikke gør det, så er det unddragelse og så kan han stilles personligt til ansvar. Selskabet på Isle of Man der ejer flyet skal angive, at flyet bruges privat af Lewis Hamilton.
Kunstig konstruktion
Professor Rita De La Feria siger videre:
- De udnytter en skattefordel i strid med, hvad lovgiverne ønskede da den blev vedtaget. Reglerne blev lavet til firmaer der flyver store mængder af passagerer. Det her fly bliver lejet ud til en eneste person. Hele konstruktionen er fuldstændig kunstig.
EU-reglerne forbyder momsrefusion på private jetfly og privat import af genstande.
Lewis Hamilton fik dog refunderet momsen selv om han ifølge de lækkede paradis-papirer planlagde at bruge flyet til ikke-forretningsmæssige forhold en tredjedel af tiden.
Lægger videoer på nettet
Siden har Lewis Hamilton utallige gange uploadet videoer på nettet, hvor han viser sit private fly frem. En video på Youtube viser Hamilton, hans hund Coco og venner ombord på flyet på vej til Colorado på ferie.
Ifølge Hamiltons advokaters svar til The Guardian bruges flyet først og fremmest til forretningsformål.
Lewis Hamiltons momsmanøvre via Isle of Man er ikke enestående. En gennemgang af Isle of Mans flyregister og de lækkede paradis-papirer viser, at en lang række private jetfly er blevet leaset – og dermed har fået refunderet moms – på lignende vilkår.
Ville have moms retur på spionfly
I 2012 forsøgte De Forenede Arabiske Emirater at købe to Bombardier Global 6000-fly på en lignende model og konvertere dem til spionfly til landets luftforsvar.
Fordi De Forenede Arabiske Emirater er en stat har de ikke ret til at registrere fly i Isle of Man. Derfor etablerede Appleby et selskab med navnet Advanced Integrated Systems (IOM) Limited, der kunne registrere spionflyene og lease dem videre til emiraterne.
Mandag aften klokken 21.55 bringer DR en dokumentar, ”Dine penge i paradis”, der viser, hvordan også statslige midler føres via skattely.
Oplysningerne stammer fra lækkede dokumenter fra advokatfirmaet Appleby og fra offshorefirmaet Asiaciti samt 19 virksomhedsregistre fra forskellige skattely.
Dokumenterne blev lækket til den tyske avis Süddeutsche Zeitung, og er blevet givet videre til det internationale konsortium for undersøgende journalister, ICIJ, hvor DR Dokumentar er medlem.