Det ville veje 228.610 tons, hvis Apple fik firmaets ophobede reserve udbetalt i kontanter.
Bjerget af penge ville kræve en gigantisk lagerbygning og der er på ingen måde plads til pengene i den lille, tre-etages bygning der står på computergigantens adresse i skattelyet Jersey.
Lækagen af paradis-papirerne viser, hvordan multinationale giganter som Apple, Uber og andre firmaer er flittige gæster i verdens skattely.
Apple afviser at gemme penge i skattely
Indtil 2013 lå Apples bjerg i Irland. Men de blev nødt til at flytte. Og Appleby hjalp.
I maj 2013 var Apples direktør Tim Cook indkaldt til det amerikanske senat for at vidne om, hvordan Apple havde undgået at betale milliarder i skat ved at flytte profit til firmaets datterselskaber i Irland.
- Vi betaler den skat vi skylder. Hver eneste dollar, sagde Tim Cook til sentatet.
- Vi er ikke afhængige af skattetricks. Vi gemmer ikke penge på en eller anden caribisk ø.
Fem måneder senere etablerede Apple sig på øen Jersey i Den Engelske Kanal mellem Frankrig og England.
På jagt efter ny skatteø
Øen er lige så meget skattely som de caribiske øer, som Tim Cook afviste at bruge.
De lækkede dokumenter fra paradis-papirerne viser, hvordan det gigantiske computerfirma endte på den lille ø.
Apple havde oprindelig etableret sig i Irland. Men Irland bukkede under for pres og ændrede sin skattelovgivning.
Derfor gik Apple på jagt efter et nyt sted at gemme formuerne.
Det blev advokatfirmaet Appleby fra Bermuda der i foråret 2014 endte med at træde til og etablere Apples nye skattemodel – og øen, hvor modellen skulle placeres var Jersey.
Apple har ifølge sine regnskaber 252 milliarder dollars placeret uden for USA’s grænser.
Hos Apple følger vi loven
En talsmand fra Apple har afvist at besvare spørgsmål om firmaets anvendelse af skattely, men siger at firmaet har informeret både den amerikanske og den irske sat samt EU-kommissionen om den reorganisering der fandt sted i 2014:
- De ændringer vi foretog har ikke reduceret vores skattebetaling i noget land, siger talsmanden.
- Hos Apple følger vi loven. Hvis systemet bliver ændret, så overholder vi det.
Dokumenter, som er gennemgået af det internationale konsortium af undersøgende journalister ICIJ og en lang række medier fra hele verden viser, hvordan de multinationale firmaer bruger kreative metoder i deres skatteplanlægning.
Også Nike.
Flytter penge fra land til land
Verdens bedst sælgende sportsmærke er også store i Danmark.
Alligevel har Nike ifølge Skat samlet set kun betalt mellem 1,4 og 2,6 millioner kroner i selskabsskat i Danmark.
Det skyldes den måde Nike har organiseret sig i Danmark. Der er to Nike-firmaer her i landet.
Det ene, Nike Retail Denmark, er en filial af Nike Retail BV i Holland.
Det andet, Nike Denmark APS, er 100 procent ejet af et Nike Gesellschaft i Østrig, som så igen er ejet af Nike Europe Holding BV i Holland.
Og dét er her, pengene i første omgang rejser hen, når man køber Nike-sko i Danmark.
Holland er fuld af kanaler - også for penge
Men Holland er ikke endestation for pengene, forklarer Rasmus Corlin Christensen, der er ekspert i international skatteret:
- Holland har faktisk specialiseret sig i at være et såkaldt kanalland, hvor man kanaliserer investeringer til og fra skattely ved hjælp af nogen mellemkonstruktioner som er ekstremt favorable i Holland, siger Rasmus Corlin Christensen.
Efter Holland ryger pengene videre ud i skattely.
Nikes internationale regnskaber viser, at deres skattekonstruktion har betydet en kraftig forøgelse af de penge, som firmaet har stående i skattely, og som ikke bliver beskattet der.
Formuen mangedoblet
I 2005 havde Nike cirka en halv milliard dollars placeret i selskaber på Bermuda og andre skattely.
Det tal er i år steget til 12,2 milliarder dollars.
Lars Koch fra Oxfam-IBIS har fulgt skattely-problematikken tæt:
- Nike laver en omsætning i Danmark som de selvfølgelig skal betale skat af i Danmark. Men det lykkes dem gennem de her strukturer at flytte overskuddet nogen andre steder hen, så der ikke er den her sammenhæng mellem hvor har de deres økonomiske aktivitet, og hvor betaler de deres skat.
Nikes selskaber i Danmark ønsker ikke at kommentere sagen. De henviser til Nike i Holland.
Nikes kommunikationsdirektør for Vesteuropa har sendt et meget kort, enslydende svar til DR Dokumentar og mange af de europæiske journalister i ICIJ.
I svaret skriver Nike at de overholder skatteloven, men de har ingen yderligere kommentarer til skattekonstruktionen.
Appleby hjælper Nike
På verdensplan har Nike et meget stort antal selskaber. En række af dem findes i de lækkede papirer fra Appleby.
Det fremgår af de lækkede paradis-papirer, at Appleby hjælper Nike med en større omstrukturering af deres selskaber i 2014.
Dokumenterne er blevet lækket til den tyske avis Süddeutsche Zeitung, delt med ICIJ og gennemgået af blandt andet New York Times, Australske ABC, BBC, Le Monde i Frankrig og CBC i Canada.
I Danmark er Dagbladet Politiken og DR Dokumentar med i ICIJ.
Verdensmestre i skattemodeller
- Amerikanske multinationale firmaer er verdensmestre i skattemodeller, der ikke alene dræner USA’s skatteindbetalinger, men rammer skatteindbetalinger i stort set hver eneste større økonomi i verden, siger Edward Kleinbard, der er professor i skattelovgivning ved University of Southern California.
USA’s præsident Donald Trump overvejer netop nu at give de multinationale virksomheder frit lejde til at hente mere end 2.6 trillioner dollars hjem, der indtil videre opbevares i forskellige skattely.
Ifølge Kleinbard vil muligheden for på et tidspunkt at få sådan et frit lejde blot stimulere virksomhederne til yderligere at flytte penge i skattely.
Tre små lande med kæmpe profit
De lækkede paradis-papirer kan måske hjælpe med til at forklare, hvordan tre små lande – Holland, Irland og Bermuda – er blevet favoritlande for store selskaber.
De tre små lande deles tilsammen om tre promille af verdens befolkning, men står for 35 procent af al den profit amerikanske multinationale virksomheder tjente sidste år, viser en analyse foretaget af Gabriel Zucman, der er økonom ved University of California, Berkeley.
Nikes logo bor på Bermuda
Ved at flytte varemærker, patentrettigheder og andre værdier til skattely har mange andre virksomheder været i stand til at reducere deres skattebetaling dramatisk.
De lækkede papirer viser blandt andet, hvordan Nikes logo og Ubers app kan spores tilbage til den same adresse – en undselig fem etages bygning I Hamilton på Bermuda – hvor advokatfirmaet Appleby hører hjemme.
Facebooks bruger-database for ikke-amerikanske borgere ejes via et firma på Cayman Islands – også her indregistreret hos Appleby.
Og Apples bjerg af penge kan altså spores til Applebys lille bygning på Jersey.
Mandag aften klokken 21.55 bringer DR dokumentaren ”Dine penge i paradis” på baggrund af lækkede dokumenter fra advokatfirmaet Appleby og fra offshorefirmaet Asiaciti samt 19 virksomhedsregistre fra forskellige skattely.