Offentliggørelsen af 13,4 millioner dokumenter om skattely med økonomiske hemmeligheder om privatpersoner, firmaer, kendte og kongelige trak her til aften overskrifter verden over.
Over 25.000 personer er omtalt i 'paradise papers', der hovedsagligt stammer fra advokatfirmaet Appleby på Bermuda, men også fra et rådgivningsfirma i Singapore og 19 virksomhedsregistre.
Omkring 140 både nulevende og afdøde danskere nævnes i papirerne.
Det både smerter og glæder skatteminister Karsten Lauritzen (V).
- Jeg er forarget over, at nogle gør sig umage for at skjule deres penge. Enten fordi de stammer fra kriminalitet eller skatteunddragelse.
- Men jeg glæder mig trods alt over, at der kun er tale om 140 danskere i en periode, der dækker fra 1950 til 2016, siger han til DR Nyheder.
Politikere om paradis-papirerne:
- •
Jacob Mark (SF), folketingsmedlem, politisk ordfører: #paradisepapers viser værdien og vigtigheden af store, fagligt stærke medier, der kan og tør undersøge store virksomheder
- •
Sofie Carsten Nielsen (R), medlem af Folketinget: Skal vi bekæmpe dette, og det skal vi, skal vi styrke forpligtende samarbejde i bl.a. EU. Ikke svække.
- •
Lise Bech (DF), medlem af Folketinget: Så er der igen lækket oplysninger fra skattely. Det er godt, og jeg håber, de 140 danskere, der er på listen, skammer sig.
- •
Per Clausen (EL), byrådsmedlem i Aalborg Kommune: Enhedslisten ønsker, at Aalborg Kommune skal holde op med at handle med firmaer, som gemmer sine penge i skattely.
- •
René Gade (ALT), folketingsmedlem: Bravo og respekt. Vi må fortsætte med at stramme skruerne internationalt - og støtte journalisternes stærke arbejde.
Skat skal have det fulde overblik
Karsten Lauritzen fortæller, at han havde hørt om 'paradis-papirerne', inden de blev offentliggjort via det internationale journalistnetværk ICIJ i samarbejde med medier som DR og Politiken herhjemme. Skatteministeren kendte dog ikke til omfanget af afsløringerne.
Men nu vil han sørge for, at Skats får adgang til det fulde materiale.
- Nu vil jeg bede Skat og vores nye center mod international skatteunddragelse om at få fat i så mange papirer som muligt.
- Er der virksomheder og danskere herhjemme, der ikke har betalt, hvad de skal, så skal Skat nok komme efter dem, siger Karsten Lauritzen.
Nyt center mod skatteunddragelse
I foråret blev samtlige Folketingets partier enige om en ny aftale, der skal styrke indsatsen mod international skatteunddragelse.
Over de næste fire år bliver der tilført 100 millioner kroner oveni de ressourcer, der allerede findes på området. De skal bruges på at ansætte flere pengejægere og ruste Skat til at fange skatteål.
- Skattevæsenet står faktisk veludrustet i forhold til at fange skattesnydere. Og der må man naturligvis gerne bruge de oplysninger, der nu er kommet frem. Hvis folk ikke betaler den skat, de skal, så hænger det velfærdssamfund, vi har, ikke sammen, siger han.