70 kvinder og børn i bytte for fem dages våbenhvile i Gazastriben.
Sådan lyder det seneste tilbud fra Hamas til Israel.
Mandag oplyste talsmanden for Hamas’ militære fløj, Abu Obaida, at man er villig til at indgå en aftale med Israel, der involverer frigivelsen af 70 israelske gidsler.
Til gengæld skal Israel gå med til en våbenhvile på fem dage, som skal tillade humanitær hjælp at nå ind i Gazastriben, hvor over 11.000 palæstinensere er blevet dræbt, og der er akut mangel på mad, vand, medicin og strøm.
Obaida sagde, at forhandlingerne finder sted med Qatar som mæglere, og at det er Israel, som trækker forhandlingerne i langdrag. USA's præsident Joe Biden sagde også mandag, at man forsøger at forhandle en aftale om gidslerne.
Men Israel har tidligere nægtet at tale om en våbenhvile eller humanitære pauser, så længe der befinder sig israelske gidsler i Gaza. Det har Benjamin Netanyahu gentaget flere gange, på trods af opfordringer om humanitære pauser fra blandt andet FN og USA.
Men hvordan har situationen med gidslerne udfoldet sig henover de seneste uger, hvor mange gidsler er der tilbage i Gaza, og vil Israel overhovedet gå med til en aftale med Hamas?
Spørger man en tidligere gidselforhandler i Israel, er det kun et spørgsmål om dage, før der lander en aftale mellem de to parter.
Overblik over gidselsituationen i Gaza
Den 7. oktober tog Hamas gidsler fra Israel med til Gaza, men det er lige nu uklart, hvor mange der befinder sig i Gazastriben. Lad os alligevel prøve at få et overblik over det, som vi ved indtil videre.
I første omgang oplyste de israelske myndigheder, at der var tale om omkring 100 gidsler – sidenhen er det tal blevet opjusteret til mindst 240 gidsler, heriblandt mindst 33 børn.
Den 20. oktober – altså knap to uger efter Hamas’ angreb i Israel – løsladte Hamas de to første gidsler: En amerikansk kvinde og hendes mor.
Tre dage senere løsladte Hamas så to israelske kvinder. Efterfølgende fortalte en af de løsladte gidsler, at der var mad og medicin til dem mens de blev holdt fanget.
Og i begyndelsen af november oplyste det israelske militær, at det var lykkes deres soldater i Gaza at løslade én af gidslerne: en israelsk kvindelig soldat.
Det vil altså sige, at fem gidsler er løsladt indtil videre – alle kvinder og ingen børn.
Herudover oplyste Hamas’ militære fløj den 5. november, at 60 af de israelske gidsler er blevet dræbt som følge af israelske bombardementer i Gazastriben siden 7. oktober. Det er oplysninger, som DR ikke kan verificere.
Abu Obaida oplyste desuden på Hamas’ Telegramkonto, at 23 ud af de 60 gidsler var fanget under murbrokkerne efter israelske bombardementer.
Det betyder, at ifølge Hamas’ oplysninger, så er 65 ud af de mindst 240 gidsler, ikke længere i Gazastriben. Der er ikke kommet et opdateret tal på antallet af gidsler, hverken fra israelsk side eller fra Hamas, og det er derfor uvist, hvor mange der fortsat befinder sig i det krigsramte Gaza.
Gidsler under jorden?
Uanset hvor mange gidsler, der er tilbage i Gazastriben, så er det kun et spørgsmål om dage, før der bliver besluttet en eller anden form for løsladelse af gidslerne.
Det mener den tidligere israelske gidselforhandler og fredsaktivist Gershon Baskin, som DR’s internationale korrespondent Steffen Kretz har talt med.
Gershon Baskin fortæller, at de Hamas-ledere han er i kontakt med ikke har svaret ham i en uge.
- I mellemtiden indsamler den israelske hær efterretninger. De kortlægger og bruger sensorer til at prøve på at få et overblik over de underjordiske tunnelnetværk, som Hamas har. Sandsynligvis er de fleste af gidslerne under jorden, siger han.
Mandag offentliggjorde Israels militær, IDF, optagelser fra al-Rantisi hospitalet i det nordlige Gaza, som deres styrker trængte ind i i weekenden. Videoen skulle ifølge IDF bekræfte, at Hamas holder de israelske gidsler under jorden.
Under en pressebriefing viste talsmanden for IDF, Daniel Hagari, optagelser, hvor man blandt andet kunne se et rum i det, som Hagari hævder, er hospitalets kælder. Videoen viste blandt andet, hvad der så ud til at være et hurtigt installeret toilet og et ventilationssystem. DR kan ikke verificere videoen.
- Man bygger ikke et toilet, medmindre man vil bygge et anlæg til at have gidsler i, sagde Daniel Hagari.
Hamas afviser både at man holder gidsler, og at Hamas befinder sig i hospitalskældre eller tunneller under hospitaler.
- Hvorfor tilbageholdt de så ikke nogen af de påståede modstandsfolk eller påståede gidsler? spurgte en talsmand for Hamas retorisk.
Her kan du se et klip fra IDF's pressebriefing.
Hvad skal der ske med gidslerne?
Gidselforhandleren Gishon Baskin har et unikt indblik i de forhandlinger, der finder sted lige nu, da han var med til at få frigivet den israelske soldat Gilad Shalit i 2011 i bytte for over 1.000 palæstinensiske fanger fra israelske fængsler.
Og undervejs fik han kontakt til en række ledere fra Hamas, som han har været i kontakt med siden krigens begyndelse. Han har blandt andet talt med dem om de gidsler, der holdes fanget i Gazastriben.
Baskin fortæller til DR, at hans kontakter fra Hamas ikke har svaret ham i over en uge. Han siger, at han kan se, at de åbner hans beskeder på WhatsApp og Signal, men at de ikke svarer ham.
- Hvis der ikke bliver handlet en aftale, så vil de israelske specialstyrker forsøge at redde gidslerne. Vi må gå ud fra, at nogle vil blive reddet, mens andre ikke bliver reddet. Det er meget farligt, og det vil både sætte soldaternes og gidslernes liv på spil. Men hvis ikke der kommer en eller anden form for aftale de kommende dage, så er det det eneste, Israel har tilbage, siger Baskin.
I Israel er folkestemningen splittet, når det kommer til håndteringen af gidslerne.
Mens mange israelere – især pårørende til gidsler – fortsat går på gaden i håb om at regeringen indgår en aftale med Hamas, så er der andre israelere der mener, at Netanyahu gør det rette ved ikke at forhandle med Hamas.
DR har talt med Shlomo Felik i Jerusalem:
- De (regeringen, red.) kan ikke hjælpe gidslerne, for de har med barbarer at gøre, siger Shlomo Felik, som DR har talt med på gaden i Jerusalem.
Han mener desuden, at Israel bør gøre mere – altså bombe mere intenst i Gazastriben.
- Regeringen burde gå ind og ikke lytte til resten af verden. Det er vores land, og det er os, der bliver bombet, siger Shlomo Felik.
Blandt gidslerne er flere internationale statsborgere heriblandt en dansk statsborger. Men det er altså ikke lykkes andre lande end USA at få deres statsborgere løsladt endnu.