Den humanitære situation i Gaza forværres fortsat som følge af krigen mellem Israel og Hamas, og det er efterhånden nærmest umuligt for den palæstinensiske civilbefolkning at finde sikkerhed i enklaven.
Der har længe været meldinger om, at Gazas sundhedsvæsen er i knæ, og at hospitalerne mangler alt, heriblandt basalt nødhjælpsudstyr, rent vand og elektricitet.
Nu lyder det, at man på Gazastribens største hospitaler er nødt til at indstille arbejdet, fordi det ikke længere er muligt at yde hjælp til de indlagte patienter eller tage nye sårede ind.
Gazastribens største hospital, al-Shifa, "fungerer ikke længere som hospital".
Sådan skriver generalsekretæren for Verdenssundhedsorganisationen (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, i et opslag på det sociale medie X.
Hospitalet, der ligger i Gaza By, har i flere dage været uden elektricitet og vand, og der meldes om konstante bombardamenter og skudvekslinger i området, hvilket ifølge generalsekretæren har forværret de i forvejen kritiske omstændigheder.
- Tragisk nok er antallet af dødsfald blandt patienterne steget markant.
- Verden kan ikke se stiltiende til, mens hospitaler, der burde være sikre opholdssteder, bliver forvandlet til scener for ødelæggelse og fortvivlelse. Våbenhvile nu!, skriver han.
Også på Gazas næststørste hospital, al-Quds, ser situationen lige nu håbløs ud.
Palæstinensisk Røde Halvmåne, der er en søsterorganisation til Røde Kors, skriver på det sociale medie X, at hospitalet er løbet tør for brændstof og nødhjælp og derfor "ikke længere fungerer".
- Hospitalet er blevet efterladt til at klare sig selv under vedvarende israelske bombardementer, hvilket udgør alvorlige risici for det medicinske personale, patienter og fordrevne civile, skriver Røde Halvmåne ifølge Al-Jazeera.
Mindst 2.000 fanget på al-Shifa
Mere end 2.000 personer er fanget på al-Shifa, og der er ikke nogen sikker vej ind eller ud af hospitalet.
Det skriver WHO på det sociale medie X med henvisning til tal fra de Hamas-kontrollerede sundhedsmyndigheder i Gaza.
WHO skriver, at et sted mellem 600 og 650 indlagte patienter, 200 til 500 medarbejdere og omkring 1.500 flygtninge er fanget på hospitalet.
Al-Shifa rummer blandt andet en fødeafdeling, og blandt de mange, der befinder sig på hospitalet, er dusinvis af spædbørn, der er født for tidligt.
Den manglende strøm har betydet, det ikke har været muligt at holde børnene i kuvøser, hvorfor tre af dem nu er døde, siger hospitalets chef på det kirurgiske område, dr. Marwan Abu Saada, til BBC.
Læger på hospitalet udtaler til det britiske medie, at de frygter, hvad der skal ske med de 36 resterende for tidligt fødte børn.
Israelske bombardementer og kampe omkring al-Shifa-hospitalet har siden lørdag også kostet mindst tre af hospitalets sygeplejersker livet, skriver OCHA, der er FN's kontor for koordination af humanitære affærer i de palæstinensiske områder.
- Bombardementerne er intensiveret siden lørdag aften. Udover de dræbte sygeplejersker er kritisk infrastruktur blevet beskadiget, deriblandt ilt-stationer og fødselsstuer, skriver OCHA.
20 hospitaler ude af drift
Gazas hospitaler lukker ned på stribe, og ifølge OCHA er 20 af de 36 hospitaler i Gaza, heriblandt al-Shifa og al-Quds, nu ikke længere funktionelle
Samme melding lyder fra verdenssundhedsorganisationen, WHO, der beskriver Gazas sundhedsvæsen som ”tvunget i knæ”.
Den kritiske situation på mange af hospialerne i det nordlige Gaza betyder også, at det siden fredag ikke har været muligt at komme med et opdateret dødstal.
Det skyldes, at det ikke har været muligt for medarbejdere fra Gazas sundhedsministerium, der er kontrolleret af Hamas, at komme ud til flere af de områder, der er blevet ramt af israelske bombardementer, oplyser Muhammed Zaqout, der er chef for hospitalerne i Gaza, ifølge The Guardian.
Det seneste dødstal fra de palæstinensiske sundhedsmyndigheder lyder på 11.300 personer, som skal have mistet livet som følge af kamphandlinger i Gazastriben siden den 7. oktober. Heraf menes 8.000 at være kvinder og børn.
DR kan ikke verificere tallene, men en række menneskerettighedsorganisationer og FN benytter sig af tallene fra sundhedsmyndighederne.
Centrum for kampe
Når der udspiller sig så voldsomme kampe omkring al-Shifa-hospitalet, så skyldes det, at det israelske militær hævder, at Hamas har "et af sine centrale hovedkvarterer under hospitalet".
Det fortæller DR's internationale korrespondent Steffen Kretz.
- Det vides ikke, om det passer. Israel påstår det, og Hamas afviser det. Men det skulle være forklaringen på, hvorfor kampene er særligt intense omkring det her hospital, fortæller han.
Selvom der foregår voldsomme kampe omkring al-Shifa, hævder det israelske militær, at det er i løbende kontakt med hospitalets ledelse og tilbyder hjælp til at få transporteret syge og sårede væk fra området, ligesom man har forsøgt at forsyne hospitalet med brændstof.
- I nat placerede vi 300 liter brændsstof 300 meter syd for hospitalet, fortæller Daniel Hagari, der er talsperson for det israelske militær.
- Hamas' ledelse har, gennem dets sundhedsministerium, forhindret hospitalets personale i at hente det, siger han.
Hospitalets personale har imidlertid en anden forklaring på, hvorfor man ikke har kunnet hente brændstoffet, fortæller Steffen Kretz.
- Læger fra hospitalet siger, at brændstoffet var placeret et sted, hvor det ville være livsfarligt at hente, og at den mængde af brændsstof kun ville kunne holde hospitalets generatorer kørende i en time, siger han.