Tyskland føler ikke længere, at de kan sende våben til Saudi-Arabien.
Budskabet kommer fra kansler Angela Merkel og følger som et direkte resultat af drabet på journalisten Jamal Khashoggi på det saudiarabiske konsulat i Istanbul.
Ifølge de tyrkiske myndigheder blev journalisten, som var en kendt kritiker af det saudiske styre, dræbt af saudiske sikkerhedsagenter, mens den saudiske udenrigsminister i går sagde, at Khashoggi blev dræbt af et "saudisk sikkerhedsteam".
Men trods international fordømmelse af drabet på den kritiske journalist ser Tyskland ud til i høj grad at stå alene med sin handling over for Saudi-Arabien - og man skal ikke forvente, at andre lande står i kø for at lægge sig ud med kongeriget.
Det siger Martin Marcussen, professor i international forvaltning på Københavns Universitet.
- Det kommer hverken kommercielt eller politisk til at have konsekvenser for Saudi-Arabien, siger han.
Forklaringen skal findes i kongerigets vilje til at straffe andre lande med sine økonomiske muskler og en frygt for at rykke ved status quo i regionen, lyder vurderingen.
Lande frygter tilbageslag
Ikke alene har Saudi-Arabien store økonomiske muskler. De har også vist, at de er villige til at slå hårdt ned på lande, der kritiserer kongeriget, påpeger Martin Marcussen.
Han henviser til, at Canada er kommet i unåde som følge af et enkelt tweet fra den canadiske udenrigsminister, Chrystia Freeland.
Her opfordrede udenrigsministeren Saudi-Arabien til at løslade to fængslede menneskerettighedsaktivister. Snart fulgte en række sanktioner fra Saudi-Arabien.
- Der har den saudiarabiske kronprins vist sig at være en person, der reagerer stærkt på kritik fra udlandet, siger Martin Marcussen.
Derudover ser de fleste lande ikke nogen grund til at lægge sig ud med Saudi-Arabien, så længe USA holder sig i baggrunden.
- Så længe USA ikke gør noget, skal vi ikke forvente, at der sker noget yderligt for Saudi-Arabien. Den her sag er glemt snart, lyder vurderingen fra professoren, der peger på, at USA har store økonomiske interesser i kongeriget.
Frygt for at ændre status quo
Der kan dog også ligge politiske årsager bag, at blandt andet USA undlader at slå hårdt ned på en allieret.
- Saudi-Arabien er en lokal hegemon (dominerende stat, red.) i området, som man ønsker at styrke, fordi hvis man ikke styrker Saudi-Arabien, så træder Iran til og overtager rollen som den lokale hegemon, siger Martin Marcussen.
Han mener, at der i diplomatiske kredse også kan blive spekuleret i, hvilke konsekvenser det kan have, hvis man slår hårdt ned og svækker landets kronprins.
- Hvis kronprinsen ikke bevarer magten, ved vi ikke, hvad der kommer efter ham. Jeg tror, at det er den måde, man ræsonnerer på i udenrigsministerierne, siger Martin Marcussen.
- Man ved ikke, hvad man får. Det kan være meget værre, end det man har i dag, siger professoren.
Man skal ikke forvente en dansk reaktion
Der er ikke megen grund til at forvente, at Danmark skal gøre som Tyskland og stille sig op over for Saudi-Arabien, vurderer Martin Marcussen.
- Saudi-Arabien reagerer ret hårdt på små lande, som viser, at de på en eller anden måde har en mening om Saudi-Arabien, siger professoren.
- Vi går med listefødder med henblik på, at det ikke eskalerer, som det gjorde i Canada, siger han.
Han forklarer, at der er adskillige redskaber i den diplomatiske redskabskasse, der kan tages i brug, når der opstår en konflikt.
I Vestens konflikt med Rusland i den senere tid har man bevæget sig op på trinnet i den såkaldte eskalationsstige, hvor diplomater bliver udvist, og man indfører økonomiske sanktioner.
At Danmark skulle gøre dette over for Saudi-Arabien er "fuldstændig utænkeligt", lyder vurderingen fra Martin Marcussen.
Han tvivler på, at man overhovedet har taget det første skridt på stigen, hvor ambassadøren bliver kaldt til samtale i Udenrigsministeriet.
Danmark har milliardstore økonomiske interesser i området og en frygt for, at der igen kommer fokus på Muhammed-tegningerne, påpeger Martin Marcussen.
Han forventer derfor, at Danmark forsøger at holde sig under radaren, og en eventuel modreaktion derfor vil være begrænset til en fælles erklæring i EU-regi.
Tyskland appellerer i dag til de andre EU-lande om at stå sammen over for Saudi-Arabien. Hvis Tysklands beslutning skal have en effekt, skal de andre EU-lande nemlig følge med, lyder budskabet fra Tysklands økonomiminister, Peter Altmaier.
- For kun hvis alle europæiske lande er enige, vil det gøre indtryk på regeringen i Riyadh (Saudi-Arabiens hovedstad, red.), siger han ifølge Ritzau.
"Man tager ikke en bensav med til en spontan slåskamp"
På den anden side af Atlanten har den spektakulære sag omkring Jamal Khashoggis død vakt kritik fra både republikanere og demokrater.
Men uden sanktioner trods trusler fra flere senatspolitikere.
Den republikanske Nebraska-senator, Ben Sasse, lægger ikke fingre i mellem, at han ikke køber Saudi-Arabiens forklaring om, at Khashoggi døde som følge af et masseslagsmål på konsulatet.
- Jeg synes, at forklaringerne fra Saudi-Arabien er noget rod. Man tager ikke en bensav med til en tilfældig slåskamp i et konsulat, siger senatoren til CNN.
Han stiller sig kritisk over for præsident Trumps argument om, at USA skal balancere sit modsvar med den økonomiske fortjeneste forbundet med landets våbenaftaler med kongeriget til en værdi af 715 milliarder kroner.
- Vi foretager ikke våbensalg med henblik på profit. Vi gør det, fordi vi gerne vil være på linje med en række lande rundt omkring i verden, der tror på vores værdier og har en langtidsholdbar idé om, hvad vi laver sammen, og hvorfor vi har en alliance, siger han.
Også den republikanske senator Marco Rubio har afvist sin præsidents økonomiske argument.
- Der er ikke nok penge i verden til at købe vores troværdighed tilbage i forhold til menneskerettigheder, hvis vi ikke griber til handling, sagde senatoren fra Florida sidste weekend til CBS.
Saudi-Arabiens udenrigsminister, Adel al-Jubeir, fortalte i går under et interview med Fox News, at de saudiske myndigheder ikke ved præcis, hvordan Jamal Khashoggi mistede livet på konsulatet.
Ministeren lægger vægt på, at personerne bag drabet ikke gjorde det på foranledning af Saudi-Arabiens myndigheder.
- Vi er fast besluttet på at finde alle fakta, og vi er fast besluttet på at straffe de personer, der står bag dette mord, sagde ministeren til tv-kanalen.