Ruslands beslutning om at udvise to danske diplomater kommer til at gøre ondt på Danmark.
Sådan lyder vurderingen fra Martin Marcussen, som er professor i diplomati på Københavns Universitet, der kalder udvisningen et redskab fra den skarpe ende af den diplomatiske værktøjskasse.
- Den danske ambassadør får simpelthen meget vanskelige arbejdsvilkår, lyder vurderingen fra professoren.
Danmark bliver hårdest ramt
Når de danske diplomater i Moskva pakker kufferten, gør det betydeligt mere ondt på Danmark, end når to russere forlader København. Der er ifølge Udenrigsministeriet ni danske diplomater på ambassaden i Moskva. Der er mere end tre gange så mange russiske diplomater i København.
- For Danmark er dette betydeligt mere alvorligt, end det er for russerne, siger professoren.
Da det er en relativt større del af den danske stab, som nu bliver sendt hjem, vil der også være færre hænder til at løfte de vigtigste opgaver.
Den danske ambassade i Moskva anses desuden som særligt udsat i forhold til blandt andet frygt for aflytning eller overvågning.
De større sikkerhedshensyn betyder, at man ikke blot kan erstatte de danske udsendte med to lokalansatte, siger professoren.
- I bund og grund ved man heller ikke, om man kan stole på de lokalansatte på ambassaden, siger Martin Marcussen.
Han estimerer, at Rusland officielt har omkring 30 diplomater i København.
Antallet af folk, som reelt arbejder for ambassaden, er dog svær at få et overblik over, siger professoren, da en lang række personer herhjemme kan arbejde for ambassaden, uden at det er registreret nogle steder.
- Det kan være ganske mange mennesker. Der er to personer ikke noget for dem, lyder vurderingen.
Politik kommer i clinch med diplomati
Når diplomater sendes hjem, går det stik imod diplomatisk logik i forhold til at finde en løsning på en konflikt, siger Martin Marcussen.
- En diplomat ville sige, at hvis der er en diplomatisk krise med Rusland, så skal der endnu flere diplomatiske udsendte til. Ikke færre, siger Martin Marcussen.
Han mener, at det politiske spil og diplomatiet er kommet i strid.
- Der er afgjort en konflikt mellem den åbne, politiske verden, hvor signaler, symboler og handlekraft er vigtigt, og så den mere skjulte, langsigtede, stabile diplomatiske verden, siger Martin Marcussen, som mener, at Vestens udvisning af russiske diplomater er med til at cementere konflikten og bekræfte russerne i, at de bliver behandlet dårligt.
- Set fra et diplomatisk perspektiv er det helt hen i vejret, siger han.
Giftangreb udløste konflikt
Udvisningen af de to danske diplomater er led i en russisk masseudvisning af diplomater i kølvandet på en række vestlige landes udvisning af mere end 150 russiske diplomater.
De vestlige landes udvisning er en reaktion på giftangrebet på den russiske eksspion Sergej Skripal, som skete den 4. marts på britisk jord.
Ifølge Storbritannien står Rusland formentlig bag angrebet.
Danmark har fulgt linjen i EU, hvor udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har besluttet at udvise to russiske diplomater - noget han betegner som ”et ekstraordinært skridt”.
Skridtet fra russerne betegnes som ”helt som forventet” af udenrigsminister Anders Samuelsen i en pressemeddelelse.