- Jeg kan ikke huske noget lignende i min levetid. Jeg tror ikke rigtig, at der har været noget lignende i fredstid.
Sådan lød ordene fra den britiske premierminister, Boris Johnson, da han i går holdt pressekonference om landets corona-strategi.
Efter de seneste uger at have holdt igen med tiltag som resten af Europa har indført, skiftede den britiske regering nu kurs.
Alle i Storbritannien bør holde sig væk fra pubber, natklubber og teatre og undgå unødvendig kontakt med andre, hedder det nu.
Briter bør også begynde at arbejde hjemmefra, hvis det er muligt, lød opfordringen fra premierministeren, der slog fast, at der var behov for "drastisk handling" for at stoppe den hurtige spredning, som i skrivende stund har kostet mindst 56 briter livet.
Der var tale om en markant justering af den britiske tilgang, siger Kim Bildsøe Lassen, DR's korrespondent i Storbritannien.
- Myndighederne har hele tiden sagt, at der kunne komme markante stramninger på eksempelvis hvor meget kontakt, man kunne have, men ændringerne er kommet langt hurtigere, end alle forventede.
- Også hurtigere end regeringen havde forudset, siger han.
Indtil videre holder den britiske regering dog fast i opfordringer og ikke deciderede påbud på flere områder.
Rapport: Hundredtusinder kan dø
Korrespondenten peger på, at en del af beslutningerne fra regeringen hviler på en ny rapport fra Imperial College i London.
Her står der blandt andet, at hundredtusinder af briter risikerer at miste livet ved selv et begrænset udbrud.
- Det har fået mange, også i regeringen, til at spærre øjnene op, siger Kim Bildsøe Lassen.
I rapporten fremgår det blandt andet, at det først i løbet af de seneste dage er gået op for briterne, at strategien med at dæmpe virusudbruddet ikke ville virke - og det i stedet er nødvendigt at forsøge at holde udbruddet nede i stedet.
Ifølge rapporten ville den mildere strategi - bestående af hjemmekarantæne af potentielt smittede og deres husstand samt isolation af de mest sårbare - begrænse konsekvenserne.
Men en dæmpet epidemi "ville stadig sandsynligvis resultere i hundredtusinder af dødsfald", står der i rapporten fra eksperterne, der rådgiver den britiske regering.
Hvis man i stedet vil forsøge at begrænse udbruddet, kræver det blandt andet social og fysisk afstand mellem hinanden i hele befolkningen, hjemmekarantæne af smittede og deres nærmeste, og det bør muligvis følges op med lukninger af skoler og universiteter, lyder det i rapporten.
Skolelukninger kan dog give mere fravær for de ansatte på hospitalerne, advarer eksperterne bag rapporten (fordi de skal passe deres børn, red.).
Har man reageret for sent?
Den britiske regering har mødt kritik for sin strategi i den seneste tid, men har argumenteret for, at de først ville sætte gang i drastiske tiltag som i resten af Europa, hvis der var videnskabeligt belæg for, at det hjalp.
I aftes skiftede den britiske regering så kurs.
- Man fornemmer, at myndighederne nu er nervøse for, at man ikke har reageret hurtigt nok. Kritikken har været der, men myndighederne står jo med et stort forklaringsproblem, hvis det viser sig, at man burde have strammet grebet noget før, siger Kim Bildsøe Lassen.
I skrivende stund er det forsat op til pubber, teatre og lignende selv at bestemme, om de vil holde åbent eller ej.
I aftes lød meldingen fra premierministeren, at regeringen havde mulighed for at lukke ned for blandt andet teatre og beværtninger, "men jeg tror ikke, at det bliver nødvendigt at bruge de redskaber," lød det fra Boris Johnson.
Flere af Londons teatre har allerede valgt at aflyse forestillingerne på ubestemt tid.
Men trods den klare opfordring fra den britiske regering holdt blandt andet London-seværdigheder som domkirken Westminster Abbey og pariserhjulet London Eye åbent i dag.
Hvad der sker i den kommende tid, er vanskeligt at spå om, siger Kim Bildsøe Lassen, DR's korrespondent i London.
Han peger på, at det kan blive nødvendigt for regeringen at udstede egentlige forbud, hvis befolkningen ikke følger regeringens anvisninger.
- Og der er altså - i hvert fald i de områder af London jeg i dag har besøgt - stadig mange mennesker på for eksempel caféer og restauranter, fortæller han.
- Indtil nu er der henstillinger, fordi, som Boris Johnson udtrykker det, "vi går ud fra at folk opfører sig voksent og modent".
- Det vil vise sig, siger korrespondenten.