Kim Bildsøe: Briterne tager coronaudbrud alvorligt - men vælger anden strategi

De britiske myndigheder holder igen, mens nabolande lige så stille lukker ned.

Der er stadig godt fyldt i Londons undergrundsbane i myldretiden. (Foto: © ISABEL INFANTES, Scanpix)

- Den værste offentlige sundshedskrise i en generation.

Sådan beskrev den britiske premierminister, Boris Johnson, i går det verserende coronaudbrud, der heller ikke er gået Storbritannien forbi.

10 briter har i skrivende stund mistet livet, og "mange flere familier kommer til at miste deres kære før tid", lød den triste advarsel i aftes, da premierministeren holdt pressemøde.

De seneste dage har Storbritannien - trods et befolkningstal på over 65 millioner - haft cirka lige så mange bekræftede coronatilfælde, som vi har i Danmark.

Boris Johnson advarer dog om, at op mod 10.000 briter risikerer allerede at have sygdommen.

En anden tilgang end i Danmark

Trods flere klare udmeldinger om faren ved virusudbruddet fra Johnson, så har briterne holdt igen med større tiltag for at inddæmme virusset.

Der er ingen tvivl om, at briterne tager situationen meget alvorligt, siger Kim Bildsøe Lassen, DR's Storbritannien-korrespondent.

- Men deres tilgang til at begrænse eller udsætte smittespredningen er bare en anden, end man for eksempel ser i Danmark. Vi gør det, der er videnskabeligt belæg for, lyder det fra myndighederne her.

Så mens store dele af Danmark er lukket ned, fortsætter hverdagen for millioner af briter. Butikker har åbent, elever går til undervisning, og folk kan tage på pub i forlængelse af fredagsbaren.

I går lød opfordringen fra premierministeren, at briter med hoste og feber bør blive hjemme i en uge, mens skoler skal undgå udlandsrejser, og ældre og særligt udsatte bør holde sig fra krydstogtsrejser.

Imens tog finansmarkederne i London deres værste fald siden 1987, beretter The Guardian.

Uenighed om tiltag

Den britiske regerings argument lyder, at vidtgående tiltag, som at lukke skoler og offentlige bygninger, kan gøre mere skade end gavn for briterne, som situationen er nu.

Et af argumenterne fra de britiske sundhedseksperter er, at de ønsker at opbygge immunitet over for sygdommen på den lange bane. Det er hverken muligt eller ønskeligt fuldstændigt at undgå, at briter får sygdommen, lød det i går fra den øverste britiske sundhedsrådgiver, Patrick Vallance.

I stedet er målet - ligesom i mange andre lande - at flade kurven. Eller med Boris Johnsons ord: "At mase solhatten".

- De britiske myndigheder understreger, at de fuldkommen gør det, som videnskaben fortæller giver mest mening, siger Kim Bildsøe Lassen.

Premier League på pause

Ifølge de ledende sundhedsfolk i Storbritannien er der intet videnskabeligt belæg for at hævde, at lukning af skoler eller store idrætsbegivenheder begrænser smitten, fortæller Kim Bildsøe Lassen.

- En sundhedsekspert her siger for eksempel om de store sportsbegivenheder, at hvis folk ikke kommer på stadion, så går de nok på pubben. Og sandsynligheden for, at de bliver smittet der, er faktisk større, end hvis de går til fodbold.

De britiske myndigheder har derfor besluttet fortsat at tillade koncerter og store sportsbegivenheder, men for kort tid siden har det engelske fodboldforbund, FA, valgt at sætte Premier League på pause i to uger.

Det sker, efter Arsenals manager, Mikel Arteta, og Chelsea-spilleren Hudson-Odoi er blevet testet positive for coronavirus.

Det er heller ikke alle, der er enige i regeringens fremgangsmåde. Blandt andet Boris Johnsons partifælle Jeremy Hunt, som er tidligere sundhedsminister, har udtrykt manglende forståelse for, at briterne ikke skrider mere til handling.

Briterne tager bare tingene mere roligt

I de seneste dage har nabolande som Irland, Frankrig og Belgien meldt ud, at blandt andet skoler lukkes ned. Men det ser altså ikke ud til at være på dagsordenen i Storbritannien foreløbigt.

- Folk her tager det rimelig roligt. 'Keep calm and carry on', er jo et gammelt britisk udtryk, og det synes jeg meget godt beskriver briternes tilgang, siger Kim Bildsøe Lassen.

- Jeg kan også mærke på mine private venner, at de tager det meget roligt.

Ifølge de britiske myndigheder estimerer man, at virusudbruddet kommer til at vokse de næste uger og måneder og toppe i maj eller juni.

Landets øverste sundhedschef, Chris Whitty, oplyser ifølge The Guardian, at man opererer med et worst-case-scenario, hvor 80 procent af briterne pådrager sig virusset.

Rettelse: Det fremgik tidligere, at Skotland var blandt landene, der vil lukke skoler. Det er ikke korrekt. Skotterne fraråder til gengæld arrangementer med over 500 deltagere.