Bliver Trump det fugleskræmsel som redder EU fra gribbene?

ANALYSE Brexit og Donald Trump kan blive det, der lapper EU-samarbejdet sammen efter de dybe sår, som flygtningekrisen skabte.

Amerikanernes præsident, Donald Trump, har haft særdeles travlt i sine første 14 dage på jobbet. (Foto: © Carlo Allegri, Scanpix)

Europas ældste EU-nyhedsbrev, Agence Europe, blev stiftet helt tilbage i halvtredserne, og i over 60 år har det daglige nyhedsbrev skrevet nyheder og ledere om, hvad der sker i EU.

Hvis EU's stats- og regeringschefer havde haft tid til at læse Agence Europe, inden de ankom til uformelt topmøde i Fort St Elmo i Maltas hovedstad i dag, så ville de have set et interessant spørgsmål stadig flere mennesker i Bruxelles stiller sig.

Bliver Trump det fugleskræmsel, som redder EU fra gribbene?

Modgang gør stærk

Efter en periode med voldsomme problemer i det europæiske sammenhold – først under den græske gældskrise og derefter under flygtningekrisen, så var der en betydelig frygt for, at EU-samarbejdet ville falde helt fra hinanden efter den britiske folkeafstemning om at forlade EU.

Men på godt syv måneder er barometret hos EU-lederne svunget fra sammenbrud til sammenhold.

Brexit-afstemningen i London fik faktisk EU-lederne fra de resterende 27 medlemslande til at rykke sammen – et sammenhold, som stadig eksisterer – til betydelig irritation for Theresa May og den britiske regering.

Og efter de første dage med Donald Trump i Det Hvide Hus, så virker det som om sammenholdet i EU-kredsen er på vej til at blive styrket yderligere.

Forud for det amerikanske valg ville det have været utænkeligt, at EU's stats- og regeringschefer skulle mødes til et EU-topmøde, og at man der skulle bruge en hel frokost på at drøfte situationen i USA.

Men det er ikke desto mindre, hvad EU-lederne får deres fredags-frokost i Malta til at gå med.

May skal give indblik

Storbritanniens premierminister, Theresa May, som er den første i EU-kredsen, der har mødt Trump efter valget, vil kunne orientere de øvrige EU-ledere om sine samtaler med Donald Trump i Washington. Og helt sikkert også blive udfrittet af de andre om, hvor hendes loyalitet ligger den kommende tid – hos EU eller USA?

Efter den første stribe af præsidentielle dekreter fra Det Hvide Hus har EU-lederne mange overvejelser om, hvad der venter i den kommende tid.

En række udmeldinger fra Det Hvide Hus kan pege i retning af, at USA bevæger sig i en retning, hvor amerikanerne vil beskytte deres marked. Hvis det sker, så vil EU – som den største handelspartner – skulle overveje, hvilke europæiske modtræk som vil være nødvendige.

For som EU's udenrigschef, Federica Mogherini, sagde det ved ankomsten:

- Vi tror ikke på mure og forbud. Samarbejde er den europæiske måde at gøre tingene på. Det er muligvis ikke den amerikanske måde. I så fald er det værst for dem selv.

Afventer handling

Selv om Donald Trumps indtog i Det Hvide Hus har fremkaldt omfattende panderynker rundt omkring i de europæiske hovedstæder – rynker som kun er blevet dybere efter den første uge i det ovale kontor – så vil EU-lederne stadig være afventende.

En del af dem har talt med Trump på telefon. Men udover Theresa May har ingen af EU-lederne mødt USA's nye præsident. Og som statsminister Lars Løkke Rasmussen understregede ved sin ankomst til topmødet, så er der meget andet og mere til den nye amerikanske regering end de udmeldinger, som kommer i 140 tegn i præsidentens tweets.

EU-lederne vil helt klart ikke nøjes med at bedømme Donald Trump på de ting, manden siger. EU vælger den pragmatiske tilgang og afventer for at se, hvad præsidenten faktisk gør.

Stadig groggy

Men når EU-ledere fredag bruger en hel frokost på at tale om USA's nye præsident, så er det ikke for sjov.

Så er det for at være parate til at agere, hvis det skulle vise sig, at USA for eksempel bevæger sig i en mere protektionisk retning, som vil gøre det sværere for europæiske virksomheder at sælge deres varer på det amerikanske marked.

Som tingene ser ud i EU lige nu, virker det som om, både Brexit og Donald Trump er blevet samlende faktorer i EU-kredsen. Men efter den græske krise og flygtningekrisen er EU-samarbejdet stadig groggy – og tingene kan hurtigt ændre sig.

Men det er på ingen måde utænkeligt, at Trump bliver det fugleskræmsel, som ender med at redde EU fra gribbene.