May hos Trump: Begge vil have en handelsaftale - men May har mest brug for den

DR Nyheders korrespondenter guider dig gennem USA's præsidents første møde med en udenlandsk leder.

Den britiske premierminister Theresa May talte i går ved et møde mellem republikanske topfolk i Philadelphia, Pennsylvania. (Foto: © Christopher Furlong, Scanpix)

I dag skal USA's nyindsatte præsident, Donald Trump, for første gang mødes med en udenlandsk leder i Det Hvide Hus.

Æren tilfalder premierminister Theresa May fra den nære allierede Storbritannien. Det historiske møde får ekstra bevågenhed, fordi både USA og Storbritannien befinder sig midt i en brydningstid: USA, fordi Donald Trump har travlt med at afmontere arven fra præsident Obama, Storbritannien, fordi landet har begyndt skilsmissen med EU.

DR Nyheders korrespondenter i London og Washington D.C., Kim Bildsøe Lassen og Stéphanie Surrugue, giver her hver deres bud på, hvad de to ledere skal tale om:

Hvad vil de have ud af mødet?

Kim Bildsøe Lassen: Theresa May håber, at mødet vil vise skeptiske briter, at ideen om, at Storbritannien efter Brexit vil være en global vigtig handelsnation, er både realistisk og attraktiv.

Og hun er vild med, at hun er den første regeringsleder, der skal møde Trump i Det Hvide Hus. Det viser, at Storbritannien er vigtig, at man slet ikke er en lille nation, der skal lade sig kyse af de øvrige 27 EU-lande.

Stéphanie Surrugue: Donald Trump har flere gange udtrykt sin begejstring for Brexit. Det britiske nej til EU harmonerer smukt med Trumps "America First"-politik. Ved at gøre Theresa May til den første regeringschef i verden, der inviteres ind i Trumps Hvide Hus, markerer USA’s nye præsident sin støtte til oprøret mod det fællespolitiske europæiske projekt. Trump vil også gerne have en handelsaftale på plads med Storbritannien – men han behøver den ikke lige så voldsomt, som Theresa May gør.

Donald Trump (tv) har udtrykt sin begejstring for Brexit ved blandt andet flere gange at have inviteret den tidligere leder af UK Independence Party, Nigel Farage, til USA. (Foto: © Carlo Allegri, Scanpix)

Hvad er det vigtigste punkt på dagsordenen?

Kim Bildsøe Lassen: Theresa May har ikke mandat til at forhandle en handelsaftale med Trump - Storbritannien er stadig en del af EU og kan ikke indgå særlige aftaler. Men kan man allerede nu sætte gang i diskussionerne om en handelsaftale, som kan træde i kraft, når briterne forlader EU, vil det være et drømmescenarie for May. Der er bare en række problemer. Briterne har i dag overskud på handel med USA. Vil Trump virkelig tillade, at amerikanerne laver en aftale, som favoriserer briterne endnu mere?

Stéphanie Surrugue: Donald Trump kan med en amerikansk-britisk handelsaftale styrke visionen om, at USA skal eksportere sig til velstand. Og USA’s præsident er interesseret i at styrke en transatlantisk alliance med en stor økonomisk og militær magt som Storbritannien i stedet for med dét, som set fra Washington ligner et EU i dyb krise. Samtidig er det Donald Trumps første anledning til som præsident at bevise, at han er en dygtig "deal maker" - noget, den mangeårige forretningsmand talte om igen og igen gennem præsidentvalgkampen.

Hvad kan de blive uenige om?

Kim Bildsøe Lassen: Trump vil formentlig sige, at hvis man skal give briterne adgang til de amerikanske markeder, så skal May tillade, at amerikanernes genmodificerede fødevarer og for eksempel kyllinger skyllet i kemikalier kan komme ind på det britiske marked. Det tillader EU ikke i dag. Hun vil få alvorlige tæsk hjemme, hvis hun giver sig på det punkt.

USA vil formentlig forsøge at presse Storbritannien til at slække på landets standarder for fødevarer i bytte for en handelsaftale. (Foto: © JIM YOUNG, Scanpix)

Stéphanie Surrugue: Der kan være flere knaster i forhandlingerne om en handelsaftale – eksempelvis får Trump ikke let ved at overbevise May om fordelen ved genmodificerede amerikanske fødevarer eller ved amerikanske virksomheder, der gerne vil købe sig ind i det britiske sundhedssystem. Og så kan May og Trump komme op at skændes om mange andre emner: Særligt klimapolitik, Nato-allicancen og atomaftalen med Iran – alt sammen noget, som Trump er skeptisk over for, men som Theresa May vil forsøge at få ham til at fastholde støtten til.

Hvad vil de helst ikke læse i medierne bagefter?

Kim Bildsøe Lassen: Mareridtet er en ydmygelse af den "lille nation". May har meget travlt med at positionere Storbritannien som et land, der fremover igen vil indtage sin naturlige rolle som en vigtig global handelsnation. Hvis Trump fortæller hende, at briterne jo reelt ikke producerer så meget andet end serviceydelser, og at han ikke rigtig kan se, hvad hun har at sælge, som amerikanerne kan bruge til noget, så vil det være en katastrofe.

Stéphanie Surrugue: Mens Trump er ved at trække USA ud af både eksisterende og kommende frihandelsaftaler – som han mener koster både amerikanske arbejdspladser og skatteindtægter – har han brug for at bevise, at han kan forhandle en solid handelsaftale hjem. Hverken Trumps politiske eller personlige ambitioner kan holde til, at han lader sig presse af Theresa May.