- Jeg håber, at folk bliver trygge ved fortsat at bo her – for selv om vi har forurening, er der ingen fare for dem, der bor her.
Det sagde Billunds borgmester, Ib Kristensen (V), på et borgermøde i Grindsted i dag, som Region Syddanmark og Billund Kommune står bag.
Her er byens indbyggere mødt op for at høre mere om forureningen fra Grindstedværket, der frem til 1970’erne deponerede spildevand med det farveløse stof vinylklorid i giftdepoter.
Forureningen har været kendt i mange år, men i slutningen af januar kom det frem, at forureningen er ganske omfattende: Ifølge forskere fra DTU siver der hvert år omkring 100 kilo vinylklorid ud i Grindsted Å.
Kan man spise fiskene?
Det er veldokumenteret, at mange års udsættelse for høje koncentrationer af vinylklorid kan føre til en sjælden type leverkræft. Alligevel er der ikke grund til stor bekymring, ifølge Kræftens Bekæmpelse.
- Forhåbentlig kan jeg gøre folk lidt trygge i forhold til, at ingen borgere er i sundhedsrisiko ved at bo oven på forureningen. En meget stor del af Grindsted by ligger jo oven på forureningen, siger borgmesteren.
Men ikke alle borgere i Grindsted har fået svar på alle deres spørgsmål. En af dem er Martin Møller Madsen, der har boet i byen hele sit liv.
- Der ligger en skygge over byen i forhold til forureningen. Vi borgere har været vant til at bo med den, så det er godt, at det bliver taget op nu. Men jeg savner lidt mere. Politikerne skal for eksempel svare på, om fiskene i åen kan spises, og om det er sundhedsskadeligt at vande kartoflerne i haven med vand fra havevandsboringen og så videre, siger han.
En af de værste forureninger
Forskerne bag tallene kalder det en af Danmarks værste forureningssager. Grænsen er tæt på forureningsudløbet overskredet 100 gange, og syv kilometer nede ad åen er den overskredet 20 gange.
- Der er tale om en meget voldsom udsivning, ubetinget en af de største i Danmark. Selv på verdensplan er der tale om en meget stor forurening, sagde Poul Løgstrup Bjerg fra DTU Miljø, som har stået i spidsen for forskningsprojektet, til DR Nyheder i slutningen af januar.
De nye forskningsresultater tyder på, at forureningen er rykket tættere på åen, og at udsivningen har nået sit maksimum, men at forureningen vil fortsætte mindst 20 til 50 år frem i tiden.
Sender ikke en hel by på ferie
Selve rengøringsarbejdet efter forureningen vil koste cirka 100 millioner kroner – og det er penge, som Region Syddanmark ikke har. Derfor har fire syddanske politikere også været på besøg hos miljøminister Esben Lunde Larsen (V) i går. De lokale politikere havde håbet på en økonomisk håndsrækning fra staten, men den kom ikke.
En af dem, der besøgte ministeren, er regionsrådsformand Stephanie Lose (V).
- Det er kompliceret, for der ligger en hel by oven på forureningen. Der er ingen nemme løsninger, for man sender ikke bare lige en hel by på ferie og graver forureningen op, siger hun.
Grindsted Værket har efterladt sig mindst fire depoter med gift i selve Grindsted by. Heraf et på selve fabriksgrunden, og det er fra dette depot, at der siver vinylklorid direkte i Grindsted Å.
Da virksomheden blev grundlagt i 1920'erne, blev der i første omgang produceret kemiske stoffer til sprængstoffer og organiske kemikalier på værket.
Der er dog i årenes løb primært blevet produceret medicinalprodukter og senere vitaminer på Grindstedværket.
Indholdet af giftdepoterne fra Grindstedværket stammer fra værkets produktion af sovepiller, nervemedicin, vitaminpiller og antibiotika. Siden 2007 har der været en omfattende og kostbar oprydning i gang.
GRINDSTEDVÆRKET
- •
Det tidligere Grindstedværk dumpede i perioden fra 1956 og frem til 1973 350.000 ton giftigt spildevand.
- •
Værket har efterladt sig mindst fire depoter med gift i selve Grindsted by. Heraf et på selve fabriksgrunden, hvorfra udsivningen til Grindsted Å sker.
- •
Grindstedværket hørte under Danisco, men er i dag overtaget af den amerikanske kemivirksomhed Dupont.