Borgmestre kræver hurtig indsats mod Grindsted-forurening

Det forurenede vand fra Grindsted Å ender i andre kommuner, som kræver handling nu.

I sidste uge kom det frem, at vandet fra Grindsted Å er forurenet med vinylklorid (bade- og fiskeriforbuddet er dog af ældre dato). (Foto: © Peter Frandsen Siggaard, DR)

Den massive forurening med vinylklorid i Grindsted bør renses op.

Sådan lyder det fra både Varde og Fanøs borgmestre, der har den tvivlsomme ære at få del i den forurening der siver ud i Grindsted Å. Vandet fra Grindsted Å løber nemlig videre ud i Varde Å og derfra til Ho Bugt, og kan derfra ramme Fanø.

I sidste uge blev det afsløret, at op imod 100 kilo kræftfremkaldende vinylklorid årligt skylles afsted med åens vand. Forureningen stammer fra Grindstedværket, der deponerede spildevand i området frem til 1970’erne.

Da Grindsted Å løber sammen med Varde Å, og dermed gennem Varde Kommune, så mener borgmester Erik Buhl (V), at den nye opdagelse bør sætte skub i en hurtigere oprensning i Grindsted - med statens hjælp.

- Det kræver et sekscifret millionbeløb, og man kan da håbe, at det sidste nye kan være med til, at staten og regionen går mere aktivt ind, så vi i fællesskab kan få det løst hurtigst muligt, siger Erik Buhl.

Samme toner lyder der fra Fanø. Varde Å løber ud i Ho Bugt og strømmen fører forbi Fanøs kyster. Her vil borgmester Sofie Valbjørn (Alt.) også have renset op i Grindsted.

- Kommer der kræftfremkaldende stoffer i vandet i Grindsted Å, så skal der gøres noget ved det. Uanset om det påvirker Fanø meget eller lidt, så mener jeg, at vi bliver nødt til at tage det alvorligt, siger hun.

Forureningen stammer fra Grindstedværkets produktion, og størstedelen af forureningen skete med myndighedernes accept.

Vinylklorid er et nedbrydningsprodukt, som stammer fra klorerede opløsningsmidler. Disse stoffer er sammen med en lang række andre stoffer blevet brugt i produktionen på Grindstedværket.

Værket har efterladt sig mindst fire depoter med gift i selve Grindsted by. Heraf et på selve fabriksgrunden, hvorfra udsivningen til Grindsted Å sker.