Det startede med sygeplejersken Rikke Bæk Cramer, der søndag lagde sin bruttoløn på 23.187 kroner for 30 timers ugentligt arbejde frit frem på Facebook under hashtagget #Sophieslønfest.
Opslaget, der i skrivende stund er blevet delt 1.400 gange, var en protest mod innovationsminister Sophie Løhdes (V) udtalelser om, at lønningerne i det offentlige er steget for meget i de senere år.
Nu vælger flere offentligt ansatte at gøre ligesom Rikke Bæk Cramer og deler deres lønsedler på de sociale medier.
Fængselsbetjent Michael Møller er en af dem - han mener, at en månedsløn på 28.200 kroner for 37,5 timers arbejde er for lidt, når man som han har 13 års anciennitet.
- Jeg synes ganske enkelt ikke, lønnen er fulgt med tiden i forhold til de arbejdsopgaver, vi som fængselsbetjente er blevet pålagt at udføre, siger han til DR Nyheder.
Han fortæller, at han på fængselsbetjentenes vegne har valgt at fremlægge sin lønseddel for at bidrage til, at debatten om de offentligt ansattes lønninger sker på et oplyst grundlag.
- Jeg tænkte, at hvis ikke jeg gør det, så er der måske ingen andre, der gør det. Og så finder folk ikke ud af, hvad det egentlig er, vi får i løn, siger han til DR Nyheder.
Jordemoder tjener 26.544 kroner før skat
Michael Møller er en af de 750.000 offentligt ansatte i staten, regionerne og kommunerne, hvis arbejdsvilkår skal forhandles på plads inden næste forår.
En anden er jordemoder Lise-Lotte Rudniak. Hun har også valgt at lægge sin lønseddel frem i offentligheden. Med tillæg for aften-, nat-, weekend- og helligdagsarbejde får hun en 26.544 kroner før skat for 32 timers arbejde om ugen.
- Langt de fleste har sagt, 'det er da løgn. Er det det, I får? I får bare ikke det, I fortjener', siger hun om de reaktioner, hun har fået. Og lønnen er da også for lav, synes hun selv.
- Jeg synes bestemt, at jeg selv og andre offentligt ansatte fortjener en højere løn, siger hun til DR Nyheder.
Sygeplejerske Rikke Bæk Cramer er glad for, at hendes opslag har sat en debat i gang i forbindelse med overenskomstforhandlingerne. Men det handler ikke om at få medynk, siger hun.
- Jeg har ikke gjort det for at pive. Jeg har gjort det for, at vi kan have et grundlag at snakke ud fra. Og jeg synes, at det grundlag bliver større i kraft af, at der er flere og flere, der deler det her, siger hun.
Kampagne kan antænde forhandlinger
I går mødtes innovationsminister Sophie Løhde (V) og formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg Flemming Vinther til et såkaldt sættemøde i Finansministeriet for at indlede forhandlingerne for de 180.000 statsansatte.
- Det er ingen hemmelighed, at de krav, som vi hver især har bragt på bordet, trækker i hver sin retning, sagde hun til DR Nyheder.
Som topforhandler på statens område fastslår hun dog, at hun ikke er gået til overenskomstforhandlinger uden at være parat til at forhandle med lønmodtagerne - blandt andet om løn.
- Jeg har ikke den ambition, at nu går vi i gang med overenskomstforhandlinger med en målsætning om at lande en nulaftale. Jeg er jo ikke fuldstændig naiv.
Hendes modpart for den anden ende af forhandlingsbordet mener, at regeringen selv har været med til at tale økonomien op og skabe forventninger om lønstigninger.
- Vi er i en situation, hvor landets statsminister går på talerstolen og siger, at det går godt i Danmark. Og det skaber også en forventning hos folk om, at det kan ses på lønsedlen, lyder det fra Flemming Vinther.
DR's erhvervskorrespondent Casper Schrøder vurderer, at overenskomstforhandlingerne er lidt af en krudttønde. Løntemaet er centralt i forhandlingerne, hvor det i forvejen slår gnister mellem parterne, siger han.
- Hele den her sociale medie-kampagne skaber en større forventning blandt de ansatte om, at der faktisk kommer noget ud af det. Det kan gøre det hele lidt eksplosivt.
Overenskomstforhandlingerne går for alvor i gang på den anden side af nytår og skal være forhandlet på plads 1. april.