Lækagen på 11,5 millioner dokumenter fra Mossack Fonseca i Panama rydder stadig forsider på verdensplan, efter at historien begyndte at rulle søndag den 3. april og siden har afsløret statsledere, sportsstjerner og rigmænd i at oprette selskaber i såkaldte skattelylande.
EU-stormagter: Et hammerslag mod skatteunddragere
Den 15. april. Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Spanien og Italien aftaler at gennemføre større offentlighed om skuffeselskaber og funde i offshore-lande.
De nye regler skal være et 'hammerslag' mod skatteunddragelse og er et direkte svar på Panama-papirerne, som har afsløret rige og magtfulde personer i at gemme deres formuer væk for myndighederne.
- Stærke ord om fordømmelse er ikke nok, den populistiske forargelse kan ikke i sig selv indsamle et enkelt ekstra pund eller dollar i skat eller sætte en enkelt kriminel i fængsel, siger den britiske finansminister George Osborne på et møde i Den Internationale Valutafond i Washington DC ifølge Guardian.
Danmark: Skatteminister holder selvjustitsmøde
Den 15. april. Den danske skatteminister, Karsten Lauritzen (V), har på et møde med bankerne opfordret til selvjustits og ordentlighed.
- Jeg har sendt et klart signal fra regeringen om, at der er brug for høj grad af selvjustits fra bankerne, og at de sager, vi har set, som har nogle år på bagen, illustrerer, at der har været noget, hvor man har opereret i en gråzone. Det er naturligvis ikke acceptabelt, siger Karsten Lauritzen.
Panama: Vil tilslutte sig international aftale
Den 15. april. Panama er indstillet på at tilslutte sig de internationale aftaler om automatisk udveksling af skatteoplysninger med andre lande. Samtidig vil Panama skabe åbenhed om landets finansielle sektor.
Sådan lyder det nu fra Panamas vicepræsident, Isabel De Saint Malo.
Lars Koch, politisk chef hos Ibis, er skeptisk:
- Hele tricket i det, der er sket i Panama, er, at ejernes egentlige identitet er gemt bag stråmænd, så når Panama vil udveksle oplysninger med andre lande, så har de ikke navnet på den virkelige ejer, men kun navnet på stråmanden, siger Lars Koch.
Spanien: Erhvervsminister trækker sig
Den 15. april. Spaniens fungerende erhvervsminister, José Manuel Soria, træder tilbage i kølvandet på afsløringer fra Panama Papers.
Ifølge El Confidencial var han administrator af selskabet Mechanical Trading Limited, som er indregistreret på Jersey.
Virksomheden var hovedaktionær i Oceanic Lines, som Soria var formand for. Ministeren har tidligere afvist, at han skulle have selskaber, som var indregistreret i skattely.
USA: Billioner i skattely
Den 14. april. Ifølge NGO'en Oxfam har amerikanske selskaber 1,4 billioner dollar gemt væk i skattely - eller omkring 10.000.000.000.000 gode danske kroner.
En analyse af de 50 største virksomheder mener at vide, at Apple alene har parkeret i over 1.000 milliarder kroner i skattely (181 milliarder dollar). For General Electric er tallet 119 milliarder dollar og for Microsoft 108 milliarder dollar. Det skriver Guardian.
Robbie Silverman, skatterådgiver i Oxfam, siger:
- Endnu en gang har vi beviset for en massiv systematisk udnyttelse af det globale skattesystem.
- Vi kan ikke fortsætte med en situation, hvor de rige og magtfulde ikke betaler deres retfærdige del af skat.
- Regeringer på tværs af kloden er nødt til at samle sig og afslutte æraen for skattely.
Nigeria: Profet i Panama
Den 14. april. De sociale medier er særligt fulde af reaktioner på nyheden fra det nigerianske online-medie Premium Times, som skriver, at profeten Temitope Joshua, General Overseer of The Synagogue Church of All Nations, og hans kone, Evelyn, er forbundet til skattelyselskabet Chillon Consultancy Limited.
Temitope Joshua afviser i en pressemeddelelse alle anklager:
- Det er chokerende at finde ud af, at Premium Times påstår, at Panamapapers afslørede et skuffeselskab kaldet Chillon Consultancy Limited på de Britiske Jomfruøer, som påstås at være ejet af mig. Hvem end, som er involveret i dette ondsindede skriveri og propaganda med den indlysende hensigt at bagvaske min person og kirken, bør huske, hvad bibelen siger i Lukas-Evangeliet:
"Dette barn er bestemt til at forårsage den faldende og opstigelsen af mange... og vil være et tegn, der vil blive talt imod."
- Jeg er ikke en forretningsmand, og jeg har ingen som helst virksomhed. Hvad Gud har givet mig, er mere end nok. Jeg har intet at gøre med de PanamaPapers, skriver han angiveligt i pressemeddelelsen.
Panama: Ransagning varede 27 timer
Den 14. april. Efter ransagninger i Peru og El Salvador fulgte de panamanske myndigheder mandag trop og ransagede Mossack Fonsecas hovedkontor i Panama.
Politi og skattemyndighed arbejdede praktisk talt i to dage uden søvn, forklarede statsanklager Javier Caballo efter 27 timers ransagning af Mossack Fonsecas moderskib.
Paris: Skattemyndigheder jagter lækage
Den 14. april. Skattemyndigheder fra 46 OECD-lande var dukket op til et møde i Paris i går, hvor der blev vedtaget den videre køreplan for at få fingre i og straffe skatteunddragere, som optræder i Panama-papirerne. Konklusionen fra mødet blev:
- Skattemyndighederne skal arbejde tæt sammen for at gøre kontrollen så effektiv som muligt.
- I takt med, at man får adgang til data, skal det vurderes, hvorvidt der er brug for særlige task forces på tværs af landene til at opklare skattefifleriet.
- Ved man, at der er begået lovovertrædelser, skal man melde det til det rette lands myndigheder, så man kan komme i dialog.
- Af hensyn til kontrollen er det aftalt, at man som enkelt land kun må udtale sig om, hvad man selv gør, og ikke hvad man samarbejder om at gøre.
Danmark: Skattelyhøring i Folketinget
Den 13. april. Panamapapirerne har også sat bevægelse i den politiske diskussion. Onsdag var der offentlig høring i skatteudvalget, hvor Nordea, Danske Bank og Jyske Bank var til stede. De tre banker afviste at hjælpe kunder aktivt med skatteunddragelse.
Men selskaber i skattely er et vilkår i den finansielle sektor, som danske banker også er involveret i.
Danske Bank fortalte på mødet, at den har haft syv kunder med selskaber oprettet af Mossack Fonseca. Jyske Bank fik seks amerikanere med selskaber oprettet af Mossack Fonseca, da den overtog Sparekassen Lolland. Nordea har haft det tætteste samarbejde med Mossack Fonseca og har stadig kunder med knap 100 aktive selskaber i skattely - foruden selskaber, som ikke er oprettet af Mossack Fonseca.
Paris: Hastemøde i OECD
Den 13. april. Skattemyndigheder fra hele verden mødes i OECD, Paris for at drøfte og udveksle oplysninger om Mossack Fonseca-lækagen, der har startet en stor, international diskussion om skatteborgeres brug af skattelylande.
Her vil der også blive lagt et snit og fundet mulige veje at afsløre skattepligtige borgere i snyde med skattebetalingen.
Panama: Mossack Fonseca ransaget
Den 13. april Myndighederne i Panama har ransaget det nu verdenskendte advokatfirma Mossack Fonseca, der spiller hovedrollen i sagen om de såkaldte Panama-papirer.
Ransagningen kommer, efter at Mossack Fonseca fredag fik ransaget sine kontorer i det mellemamerikanske land El Salvador. Mandag var det så kontorerne i Peru, der blev ransaget.
Firmaet nægter at have gjort noget ulovligt ved at have hjulpet firmaer eller enkeltpersoner med skatteunddragelse. Desuden mener firmaet, at hackere har stjålet de 11,5 millioner nu lækkede dokumenter.
Danmark: Kommanditselskaber brugt som skattely
Den 12. april. En redegørelse fra Skat viser, at de danske såkaldte kommanditselskaber er blevet brugt af særligt østeuropæere til at flytte penge i skattely. Kommanditselskaber betaler ikke skat, derfor er det op til bagmanden at indberette skat til myndighederne i hjemlandet. Det er ikke sikkert, de har gjort det.
Beskidte penge fra kriminalitet har også været omkring danske kommanditselskaber.
EU: Direktiv skal stoppe skattefifleri
Den 12. april. To EU-kommissærer, Jonathan Hill og Pierre Moscovici, fremlægger et direktiv, der skal skabe langt mere åbenhed om multinationale selskabers aktivitet i Europa. Multinationale selskaber som Google og Apple bruger såkaldt moneytransfer til at flytte overskuddet til det land, hvor der betales mindst skat.
Men det skal stoppes med et direktiv, der tvinger til langt mere åbenhed om omsætning, beskatning, regnskab og så videre. Samtidig barsles der med en sortlistning af skattelylande, som ni EU-lande foreløbigt har tilsluttet sig.
Spanien: Vært og skuespiller i Panamalæk
Den 12. april. Sanger og studievært Bertin Osborne genåbnede i oktober 2015 et selskab i Panama en måned efter lanceringen af det succesfulde spanske tv-talkshow "I din egen eller min".
Osborne sendte en mail fra sin personlige konto i et advokatfirma i Luxembourg, hvor han bad om at genåbne sit selskab, som forvaltes af Panamars advokatfirma, skriver El Confidencial, der er en del af det internationale journalistiske samarbejde, ICIJ, som har adgang til de lækkede dokumenter.
Italien: Stor underskriftindsamling
Den 12. april. Mandag offentliggjorde det italienske medie L'Espresso samtlige 800 italienske navne (bag en betalingsmur). Det har kastet benzin på den ellers intensive dækning af Panamapapirerne i Italien.
En italiensk NGO har sideløbende startet en underskriftindsamling, hvor 217.000 har skrevet under på et stop for skattelyløsninger. Samme NGO, Oxfam Italien, foreslår et fælles beskatningssystem gennem FN.
Peru: Mossack Fonseca ransaget af skattemyndighed
Den 12. april. 20 ansatte fra de peruvianske skattemyndigheder Sunat har ransaget Mossack Fonsecas kontor i Lima, hvor adskillige dokumenter er blevet beslaglagt. Sunat planlægger et krydstjek af svindel i de seneste år for at kontrollere, om skuffeselskaber i Mossack Fonseca er blevet anvendt til at snyde staten.
Blandt de lækkede navne i materialet er en sponsor for den højrepopulistiske politiker Keiko Fujimori. Sponsoren afviser alle beskyldninger. Keiko Fujimori er datter af Perus tidligere præsident Alberto Fujimori og vandt første runde af valgkampen søndag.
Under ransagningen blev regnskabs- og skatteopgørelser og en harddisk konfiskeret.
IMF: Vi må tænke uden for boksen
Den 12. april. IMF-chef Christine Lagarde mener, det er tid til at tænke ud af boksen i forhold til beskatning på globalt plan. Det siger hun på denne lidt kryptiske måde:
- Jeg synes, det er et område, hvor vi alle er nødt til at tænke ud af boksen, fordi der er for mange bokse på det her område, så at tænke ud af boksen kan måske være af stor interesse.
Lagarde advarer samtidig mod at lade nationalstaterne opgive deres skattemæssige beføjelser til FN. Det vil de ikke leve op til og leve med:
- Vi er nødt til at være opmærksomme på de massive forhindringer på vejen, fordi beskatningen gennem det sidste århundrede eller deromkring er blevet defineret, begrebsliggjort, designet, implementeret på et rent territorialt-suverænt grundlag. Og hvis det at opkræve skatter betragtes som en attribut af suverænitet, og noget tager det væk, vil der være meget stærk modstand fra mange lande i verden, siger Lagarde.
Spanien: Minister medstifter af selskab på Bahamas
Den 11. april. Den store historie i Spanien er i dag, at ministeren for industri, energi og turisme, José Manuel Soria, er nævnt i lækagen fra Mossack Fonseca.
I 1992 var Soria med til at stifte et selskab på Bahamas, UK Lines Limited. Det skriver El Confidencial, som selv er en del af det internationale netværk af journalister, som udgør ICIJ, International Consortium for Investigative Journalism, der har adgang til lækagen.
UK Lines Limited blev opløst i marts 1995, få uger inden José Manuel Soria begyndte valgkampen for borgmestertaburetten i Las Palmas. Som han vandt.
El Confidencial kan dog afsløre, at familien har forsøgt at få hans navn helt fjernet fra virksomheden. Det fremgår af en lækket mailkorrespondance mellem familien og Mossack Fonseca.
Også to andre selskaber er relateret til ministeren, skriver El Confidencial.
Historien fylder godt i Spanien og på de sociale medier i dag. Under hashtagget #Panamapapers optager den sammen med den britiske premierminister David Cameron mest plads på Twitter i dag.
Malta: Minister opfordres til at trække sig
Den 11. april. De politiske magtkampe er brudt ud for åbent tæppe i Malta, hvor energiminister Konrad Mizzi er blevet afsløret i at have oprettet et selskab i Panama.
Han har selv erkendt, at det var en fejl at oprette selskabet og har foreslået at opløse selskabet. Han vil dog ikke trække sig som minister, uden premierminister Joseph Muscat beordrer ham til det.
Det kritiserer tidligere premierminister - også fra Arbejderpartiet - Alfred Sant og siger i dag til Malta Today, at det "eneste ærefulde" for Mizzi vil være at trække sig som minister.
Oppositionen kræver, at regeringen går af.
Storbritannien: "Tax Bomb, Tax Bomb"
Den 11. april. Storbritanniens premierminister, David Cameron, opfordrer britiske toppolitikere til at offentliggøre deres skattepapirer.
Det sker, efter at premierministeren selv har taget konsekvensen af det, som han har kaldt dårlig håndtering af historier om hans mulige involvering i kreative skatteløsninger.
Under Twitter-hashtagget #ResignDavidCameron er der stor aktivitet og en masse henvisninger til weekendens demonstrationer, hvor tusindvis af briter gik på gaden og krævede den britiske premierministers afgang.
#CameronTaxSongs bruges til at omskrive hundredvis af populære sange til at omfatte Cameron og relationen til hans far, Ians, selskab i skattely.
Her er et par eksempler:
https://twitter.com/allan_milligan/status/719493467601301504 https://twitter.com/Iholdsworth/status/719493947161243648
Italien: Avis offentliggør navne på 800 italienere
Den 11. april. Den italienske avis L'Espresso har offentliggjort navnene på 800 italienere, som optræder i lækket fra Mossack Fonseca.
Avisen begrunder selv sit valg med: "Undersøgende journalistik kan gøre sin del og vise det store store skattesvig og skatteunddragelse og fremhæve de strukturelle mangler i systemet. Men hvis politikere for national eller personlig bekvemmelighed fortsætter med at vende det døve øre til, vil dette fænomen fortsætte på ubestemt tid. Og taberne bliver, igen, borgerne."
Navnene gemmer sig bag L'Espressos betalingsmur, men historierne er allerede begyndt at rulle i italienske medier - om direktører og sportsudøvere, som optræder i Panamalækagen.
Tyskland: Lav et register
Den 11. april. Finansminister Wolfgang Schäuble (CDU) har i dag præsenteret en 10-punktsplan, som skal bidrage til at tackle skatteunddragelse.
Forslagene skal diskuteres på et snarligt møde i Washington med Den Internationale Valutafond (IMF) og Verdensbanken. Planen indeholder en større åbenhed af bankdata og skal gøre det nemmere at identificere den egentlige ejer.
Mossack Fonseca-dokumenterne har vist, at den typiske oprettelse af et selskab i skattely foregår ved, at der oprettes et selskab med stråmænd, og en for offentligheden usynlig advokatfuldmagt sendes til selskabets egentlige ejer.
Schäuble opfordrer til et "globalt register over egentlige ejere af virksomheden, som skal gøre det mere gennemsigtigt, hvem der er bagmand i virksomhedsstrukturer."
Det skal dog udelukkende være specialiserede ngo'er og journalister, som skal have lov til at kigge i registreringsdatabasen, mener han.
I den tyske Forbundsdag er der i dag flere møder på programmet, som tager udgangspunkt i #Panamapapers. Det skriver Süddeutsche Zeitung.
EU Klar med skattedirektiv: "En revolution"
Den 11. april. EU's kommissær for beskatning, Pierre Moscovici, fremlægger sammen med Jonathan Hill, kommissær for Finansiel Stabilitet, i morgen et direktiv, der skal gøre det nemmere at fange multinationale selskaber i skattefifleri.
Planen går ud på at skabe langt større åbenhed i Europa. Blandt andet skal selskaber med en omsætning på over 750 millioner euro være forpligtet til at fremlægge omsætning og transaktioner med datterselskaber.
- Det betyder, at de regnskabsmæssige og skattemæssige data for multinationale selskaber, det vil sige omsætning, overskud, skattegrundlag og den betalte skat i de forskellige medlemsstater vil være fuldt offentligt i alle lande i EU, siger Pierre Moscovici til Le Parisien.
- Dette er en revolution! Google, Amazon, Facebook, Apple bliver nødt til at overholde reglen og betale skat lige som alle andre. For dem, der ikke har et datterselskab i EU, vil vi bede om de samme oplysninger, men for deres samlede aktivitet på verdensplan og flere oplysninger om deres aktiviteter i lande, der er på listen over skattely, siger Pierre Moscovici.
New Zealand undersøger hul i loven
Den 11. april. Parlamentet i New Zealand har sat gang i en undersøgelse af et muligt hul i lovgivningen, som gør, at udenlandske fonde stort set ikke betaler skat - og derfor bruger New Zealand som skattely.
Premierminister i New Zealand John Key benægtede i sidste uge, at New Zealand skulle være et skatteparadis, fordi der er åbenhed omkring de udenlandske fonde i New Zealand.
Men ifølge New Zealand Herald betaler multinationale selskaber stort set ikke skat i New Zealand. Det dokumenterer avisen i et stort graverprojekt. Læs mere her.